Urgentieverklaring: Urge helmen!

Down-o-matic: klaar voor agressieve downhill

Lars Vogelenzang:
Toen ik in de zomer op zoek moest naar een full-face, trokken de Urge helmen mijn aandacht vanwege de aparte vormgeving en de –stokpaardjes-alert!– ‘lichtgroene’ Veggie uitvoeringen met een gedeeltelijk linnenvezel buitenschaal. Ik ontdekte dat er in mijn omgeving weinig winkels zijn die full-face helmen op voorraad hebben. Even passen is er dus niet bij. Het enige dat ik gepast heb is een Giro Remedy in M. Die was te wijd, ook al zou hij mijn 56 cm knarretje moeten passen. Vooral rondom de kin zat teveel ruimte. Daarom ben ik reviews gaan lezen. Opvallend is dat de Urge Helmen in slechts twee maten komen. Maar dat ze dikkere kussens meeleveren voor mensen die onderin de maat zitten. Ik zit boven in de 54-57 S/M. Combineer dat met de extra kussens en je krijgt een goede kans op een match? Ik kocht de helm bij een webwinkel met een grote collectie, voor als het toch écht niet zou passen. Het werd een mooie mat zwarte Down-o-matic. Non-veggie, deze keer koos ik voor de goedkopere optie. Ik heb overigens nog even getwijfeld over de lichtere, luchtigere Archi Enduro, maar ik vond de kinbeugel te fragiel ogen. Bij de volledige kinbeugel van de Down-o-matic heb ik toch een veiliger gefull. Dus laat die killer trails maar komen, mwuhahaha.

Hoewel de Down-o-matic de dikste Urge helm is, is het zeker geen wrecking ball. I wish. Mijn S/M weegt namelijk maar 1008 gram. Dat voor een glasvezel helm! Of de helm hiermee te licht is voor een goede bescherming tegen valpartijen kan ik gelukkig nog niet beoordelen. Ik moet maar vertrouwen op de wettelijke eisen. Nu het toch over veiligheid gaat: hardcore rijders zien liever een dubbele D-ring sluiting dan de kunststof clip op de Urge. Ik vind het wel praktisch zo.

IMG_0060_VZ
brat (brt): a child, especially one who is ill-mannered or unruly: used contemptuously or playfully

De pasvorm dan, daar was het allemaal om begonnen. Die is voor mij prima: niet extreem strak, maar afdoende. Uiteindelijk heb ik de dikkere kussens niet gebruikt, het volstond om wat oude schuimpjes achter de kinkussens te plaatsen. Over de ventilatie van de helm kan ik bij gebrek aan referentie niks zeggen, behalve dan dat het toch écht warmer is dan een XC-doppie. Let wel even op die kekke ronde vents: De rubber ringen zijn niet gelijmd. Wel kun je ze nabestellen, mocht je er één verliezen.

Tot slot een aandachtspunt. De gezichtsopening van deze helm is klein, grote goggles passen niet. Mijn Oakley Proven wel, ook dat heb ik vooraf opgezocht. Maar ik heb wat schuim uit de goggle moeten knippen zodat hij mijn hoge neus niet meer dicht drukt. Passen of aanpassen, dat is de vraag…

IMG_0066_VZ

Passen of aanpassen? Themannexttogod weet raad. Ondertussen staat ons model behoorlijk voor aap.

Urge Down-o-matic: adviesprijs €228,- (incl. helmtas)

Lees meer over de Archi Enduro op pagina 3…

1 2 3

Geplaatst in Reviews en getagd met , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments