Urgentieverklaring: Urge helmen!

Archi Enduro: geschikt!

Jeroen Kooij:
Wat mij uiteindelijk voor de Archi Enduro deed kiezen was de opengewerkte voorkant. Dit zorgt ervoor dat je vrij kan ademen en dat is erg belangrijk voor mij. Ook is hierdoor de ventilatie beduidend beter dan bij een meer gesloten helm. Aangezien ik de helm vooral inzet voor enduro wedstrijden, is dat een uitkomst. De L/XL met de dikste pads past mij uitstekend, dus n=2 als het gaat om de steekproef om aan te tonen dat 2 maten genoeg zijn voor de meeste mensen. Hij zit precies goed: niet te strak dat het knelt en niet zo los dat hij veel kan bewegen.

We kunnen speculeren over hoeveel minder veilig de Archi Enduro is ten opzichte van de Down-o-matic, doordat de kin bescherming slanker is uitgevoerd, maar ik ga heel eerlijk zijn. Ik kocht deze helm, omdat het reglement van veel enduro wedstrijden een full-face helm vereist. Dat hij beduidend meer bescherming biedt dan een ‘halve’ helm geeft een prettig gevoel. Echter, beoordeel ik deze helm op zijn ultieme bescherming? Nee. Ik vertrouw op de normen waar hij aan moet voldoen en dat is het. Ik heb geen downhill fiets en mijn spring c.q.drop kunsten zijn beperkt.

Urge_Archi_Enduro_1Urge Archi Enduro, met zijn onmiskenbare f(r)ont spoiler

Veiligheidsgevoel is een raar fenomeen. We beoordelen een product, vragen ons af of de kin bescherming wel stevig genoeg is en gaan vervolgens vrolijk met de XC helm op vakantie passages rijden die niet onderdoen voor een moeilijke enduro wedstrijd. Volgens mij moet een helm passen bij het doel en dat heeft Urge heel goed begrepen. De Archi Enduro is heel duidelijk gepositioneerd: beduidend veiliger dan een XC helm in combinatie met betere beluchting en minder gewicht ten opzichte van een downhill helm.

Het enige nadeel van deze helm is geen eigenschap van de helm zelf, maar van het internet. Op Google is je eerste hit de Urge site en nota bene de tweede een horror verhaal op het forum van mtbr.com. Eén persoon heeft één ‘freak accident’ gehad; een bizarre samenloop van omstandigheden, waarbij een object via de opening in zijn helm zijn gezicht heeft beschadigd. Uiteraard stelt hij vraagtekens bij de helm.

De kracht van het internet gaat zo ver dat iedere fietsfreak die ik vertel dat ik met deze helm rijd, mij meteen vraagt of hij wel veilig genoeg is. Dit is het equivalent van dat de forum-menigte meteen denkt dat een frame van een merk kwaliteitsgebreken vertoont, zodra er één foto van haarscheurtjes verschijnt, ondanks dat er tienduizenden zijn verkocht. De route naar de oordeelsvorming is extreem kort: Google -> 1 anekdote ->; negatieve associatie.

Urge_Archi_Enduro_2

Wat moet je hiermee? Als het aan mij ligt helemaal niets. Deze meneer had vooral met een downhill helm in het bikepark moeten gaan rijden en een behoorlijke dubbel niet moeten ‘casen’. Als je crasht, gaan er dingen stuk. De Archi Enduro biedt de bescherming die past bij de rijstijl waar hij voor bedoeld is.

Urge Archi Enduro: adviesprijs €228,- (incl. helmtas), gewicht 913 g (uiteraard zonder helmtas)

Meer informatie: www.urgebike.com

Tekst: Eric Wictor, Jeroen Kooij, Lars Vogelenzang
Foto’s: Eric Wictor

1 2 3

Geplaatst in Reviews en getagd met , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments