7iDP Transition knieprotectie

Beslist geen hinderlijk accessoire

Knieprotectoren zijn voor sommigen nog steeds zoiets als de fietshelm voor de oudere generatie wielrenners: Een hinderlijk accessoire vanwege looks en vooral vanwege ongemak. Ik noem het eigenwijsheid en conservatisme, want er zijn inmiddels genoeg protectoren (en helmen) op de markt die het tegendeel bewijzen.

Vooral bij de knieën en ellebogen zijn het aanbod én de evolutie door nieuwe materialen erg groot. Juist bij deze uitstekende – en dus kwetsbare – gewrichten is draagcomfort hét mikpunt voor producenten.

7iDP_Transition02

7iDP (7 Intelligent Design Protection) is een relatief jonge speler die voortkwam uit het kledingmerk Royal Racing. De Transition knieprotectoren waarmee ik op pad ging, zijn bedoeld om de hele rit aan te kunnen houden. Dus ook tijdens het klimmen. Wie wil er nu bij een gevarieerde rit vóór en na elke klim 10 minuten staan te hannesen met het aan en af doen van knieprotectoren?

Het zijn, net als de eerder geteste Specialized Atlas protectoren, zogeheten ‘slip-on’ protectoren. Net als arm-, been- of kniewarmers bestaan ze uit één stuk en schuif je ze in hun geheel over, in dit geval, de knieën. Verstelmogelijkheden ontbreken. Ze zijn daarom grotendeels gemaakt van elastaan dat voldoende elastisch is om ze goed te laten passen. Aan beide uiteinden zit een silicone strip aan de binnenzijde die de protectoren strak aangesloten houden rond boven- en onderbenen. Het aantrekken, zeker met mijn niet-race-ready (lees: behaarde) benen vergde daardoor wat finesse om de pijngrens niet al vóór de fietsrit op te zoeken. Het uittrekken na de rit deed ik dan ook het beste met de adrenaline gierend door het lijf.

7iDP_Transition03

7iDP gebruikt in deze protectoren inserts van Sas-Tec’s memory foam. Het is een relatief flexibel materiaal, dat verhardt bij impact. Net zoals bijvoorbeeld D3o of Armourgel, maar dan in een schuimmateriaal, niet in een gel-achtig materiaal. De insert omsluit de knieschijf mooi en loopt door tot op het bovenste gedeelte van de scheen. In eerste aanleg leek het geheel, naast hard, ook stug te zijn en ontstond het idee dat de bewegingsvrijheid beperkt zou zijn. Na enige minuten verdween dit gevoel, omdat het materiaal zich door lichaamstemperaturen wat ‘zet’ en flexibeler wordt, waarna de protectoren vrij snel van de gevoelsradar verdwenen.

Tijdens lange ritten in Zuid-Frankrijk was lang klimmen onvermijdelijk. De Transitions stoorden me hier totaal niet bij. Ze geven erg veel bewegingsvrijheid, zelfs aan de achterzijde van het kniegewricht waar veel kniewarmers en -protectoren vaak de neiging hebben hinderlijk op te stropen. Ook gaat een hurkzit moeiteloos. Je weet wel, die houding die je aanneemt om je fiets op schade aan crank of velg te controleren nadat je amateuristisch een rotssectie reed. Of gewoon om op adem te komen vanwege dat gestuntel. Veel andere protectoren geven hierbij beduidend meer tegenwerking.

7iDP_Transition04

7iDP_Transition05

Toegegeven: écht zomerse temperaturen hebben we onderweg niet gehad, maar bij 18-20 graden Celsius gaven ze me nooit een verstikkend gevoel. De gebruikte stof is voldoende open en de achterzijde is zelfs voorzien van een zeer open structuur. Nergens plakt het materiaal ook hinderlijk aan de bezweette huid.

Maatvoering
De Transitions komen in vier maten. Volgens de maattabel zat ik tussen de S en M in, ik koos de S. Dat merkte ik ook wel: de protectoren zaten strak. Voldoende strak om aan het einde van de dag enige aftekening in de bovenbenen te zien. Het stretchmateriaal geeft echter voldoende mee en echt oncomfortabel was het nooit. Het aan- en uittrekken was hooguit iets meer gehannes. Doordat de uiteinde van de pijpen voorzien zijn van een anti-slip silicone strip had de grotere maat waarschijnlijk ook goed gepast zonder af te zakken. Heb je dus dezelfde twijfel: Kies de grotere van de twee.

7iDP_Transition01

Beslist geen hinderlijk accessoire

De beschermingsgraad aan de voorzijde van de knie lijkt adequaat voor lange dagtochten in de bergen, waarbij je veel klimt en veel daalt. Zoek je vaak de grens op, rij je vooral omlaag en ligt je snelheid hoger of zijn er heel veel scherpe rotsen op je pad, besef je dan goed dat ook deze Transitions hun grenzen kennen. Ze bieden niet de bescherming die zwaarder uitgevoerde protectoren vooral zijdelings wél hebben. De keerzijde is echter dat die vaak niet comfortabel genoeg zijn om de hele dag aan te hebben.

7iDP bewijst met deze lichtgewicht Transition echter dat all-day knieprotectie én comfort wel degelijk samen kunnen gaan. Er blijven daardoor nog maar weinig tegenargumenten over voor de hardleerse weigeraars. De gebruikte materialen, de afwerking en de prestaties zijn erg goed. Dat mag ook wel gezien de stevige adviesverkoopprijs van €105,00. Eigenlijk zou alleen dít aspect een argument tegen aanschaf kunnen zijn. Maar wie bepaalt de prijs van veiligheid? Ik weet wel wie hem betaalt, wanneer het fout gaat…

Meer informatie: www.7protection.com

Distributie in Nederland via: Cosmic Sports

Tekst: Jeroen van den Brand
Foto’s: Eric Wictor

Geplaatst in Reviews en getagd met , , , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments