Veganistisch happen en trappen met Nutrixxion vegan repen

Eten. Voor sommige een hobby op zich, voor anderen slechts noodzaak. Als je (intensief) sport, is eten echter minstens zo belangrijk als het materiaal waarop je rijdt en als je een bepaald dieet volgt, kan het zijn dat veel van de ontwikkelde sportvoeding geen optie voor je is.

Onlangs introduceerde de Duitse sportvoedingfabrikant Nutrixxion een tweetal energierepen die niet alleen glutenvrij zijn, maar ook geen ingrediënten bevatten met een dierlijke afkomst: Vegan dus. Importeur Kruitbosch stuurde ons er enkele toe en aan mij de eer als – pitskont – om er een oordeel over te vellen.

NutrixxionVegan03

De vegan reep komt in twee smaken: Cranberry Walnut en Almond Cacao, wegen 40 gram en hebben een voedingswaarde van respectievelijk 647 en 659 kJ (154 en 157 kcal). De consistentie van de repen is identiek. Ze zijn smeuïg en zeker niet taai, noch plakkerig. Eigenschappen die ik kan waarderen. Niets is zo vervelend als een reep die aan je gehemelte blijft plakken of waar je een kaak als David Coulthard voor nodig hebt. Ook bij lage temperaturen (lees: paar graden boven het vriespunt) blijven de repen smeuïg en dus goed kauwbaar.

NutrixxionVegan01

Hoewel de repen respectievelijk cranberry en walnoot, en amandel en cacao bevatten, zijn dadels het hoofdbestandddel van beide repen. Dat is ook de reden van de smeuïgheid en het zoete karakter van beide repen. Bij de cranberry walnoot variant is het aandeel dadels iets minder ten gunste van cranberry’s en daarom smaakt hij dan ook een tikkeltje scherper. De smaak van beide repen is overigens niet dominant en ook dat kan ik waarderen. Bij de cacao variant is het cacao slechts subtiel te proeven; verwacht in elk geval geenszins een chocolade-achtige reep! Als je amandel en walnoot los eet, zijn ze relatief hard. Gelukkig is die eigenschap in de repen verdwenen: De stukjes merk je wel op, maar ze zijn alles behalve hard. Je bent immers aan het sporten en niet bezig met een fijnproeverij: Snel doorkauwen en doortrappen is het devies en dat kan.

Zoals voor elke soort voeding geldt ook hier dat alles afhangt van persoonlijke smaak. Ben je veganist of moet je een glutenvrij dieet aanhouden, dan heb je er in elk geval met deze repen een goede optie bij. Met een adviesprijs van €1,99 zijn ze niet eens echt duurder dan de gemiddelde niet-vegan energiereep. De smaak van beide repen is niet al te sterk uitgesproken – ik lustte ze zelfs – en zal daarmee waarschijnlijk ‘in de smaak’ vallen bij veel sporters.

NutrixxionVegan02

Echt vegan?

Wie de ingrediënten van deze repen er op naslaat, zal zien dat er -, zoals op veel producten- een disclaimer staat. In dit specifieke geval dat de repen sporen kunnen bevatten van kippen-eiwit, melk (en lactose) en soja. De reden hiervoor is logisch: Nutrixxion maakt ook andere producten waar deze ingrediënten in zitten en dus is het niet uit te sluiten dat er minuscule hoeveelheden van deze dierlijke ingrediënten in deze repen terecht komen tijdens de productie. Dit geldt overigens voor bijna alle bewerkte vegan producten die je koopt; het is aan jezelf hoe zwaar dit punt voor je weegt.

Ingrediënten

Almond Cacao – 40 gram – 659 kJ (157 kcal)
Dadels (40%), agavensap, cacaomassa (8,9%), appelstukjes, havervlokken, cashewnoten (6%), gezoete cranberry’s (cranberry’s, suiker, zonnebloemolie), amandel (4%), cocos schilfers, amarant, vanillepoeder.

Cranberry Walnut – 40 gram – 647 kJ (154 kcal)
Dadels, gezoete cranberry’s (16%; cranberry’s, suiker, zonnebloemolie), abrikozenstukjes (15%), agavensap, havervlokken, walnoten (10%), zonnebloempitten, rijstproteïneconcentraat, amarant, sesamzaad, citroenzuur, vanillepoeder.

Tekst & foto’s: Jeroen van den Brand

Meer informatie: www.nutrixxion.de
Distributie Benelux: www.kruitbosch.nl

Geplaatst in Reviews en getagd met , , , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments