Pop-up Testevent – Deel 2: Proberen én leren

We zeiden het eerder deze week al: het Pop-up Testevent resulteerde in heel veel blije gezichten. De kou had weinig invloed op de gemoedelijke sfeer én aanloop. Talloze fietsers die gewoon de routes aan het rijden waren deden het event ook aan. Sommigen stopten enkel voor een praatje, anderen ruilden – kortstondig – de eigen fiets in tegen een exemplaar van Merida of NS Bikes. De gesprekken die daar uit voortkwamen gaven een mooie doorsnede van de Nederlandse bikers en wat hun percepties zijn over eigen én nieuw materiaal. De één had net een nieuwe fiets gekocht, de ander was hoog nodig toe aan wat nieuws. “29” wielen? Ik weet het nog niet…” Weer een ander reed nog trouw op zijn ruim 20 jaar oude Klein rond en vond dat prima.

popup10

Het Testevent was voor sommigen dé plek om echt eens wat anders te proberen dan ze gewend zijn. Soms kostte dat zelfs wat overredingskracht. Niettemin spraken de brede grijnzen op het (koude) aangezicht vervolgens genoeg.

‘Pop-up Clinics’

Pop-up Testevent organisator Benjamin de Vaal van Mountainbike Challenge gaf met zijn collega enkele (gratis!) clinics en dat opende ogen, zo licht hij toe:

In één clinic werd deelgenomen door een groep mensen die de “basic skills” clinic wilde doen. Ze kregen veel tips over de oh-zo-belangrijke basis van het mountainbiken; balans, gebruik van je lichaam, doseren in kracht. De andere twee clinics waren gevorderd met aandacht voor het creëren van grip en het ‘flowie’ door de bochten gaan in de slang van Leersum

popup11

… ook hier weer veel aandacht voor de basis, want dat is waar het vaak aan schort en waar dé winst te halen valt. Opvallend is dat veel mensen het leuk vinden om te slippen en denken dat dit positief bijdraagt aan hun rijden, terwijl het vaak juist de controle niet ten goede komt. Je gooit veel druk op je wielen weg, zeker wanneer je het bewust sliden nog niet helemaal onder controle hebt. Tijdens beide gevorderde clinics opende we de ogen van de deelnemers dat juist druk houden door te blijven trappen of gecontroleerd te remmen en daarbij je balans te gebruiken (pushen, verplaatsen, enzovoort) veel meer oplevert en een veel fijner gevoel van flow geeft.

popup12

popup08

Op naar de volgende…?

Dit Pop-up Testevent was bewust compact. De setup nabij mooie routes bleek perfect en de goede, vooral gemoedelijke sfeer en de tevreden gezichten van de bezoekers bevestigen dat alleen maar. Maar hoe vonden de deelnemende bedrijven het zelf?

Lars deed nog een rondje:

Tekst: Jeroen van den Brand
Foto’s: Coen de Jongh
Video: Lars Vogelenzang, Dennis Jöris, Jeroen van den Brand

Posted in Events, Specials.