Video vrijdag: Dave Wiens nieuwe IMBA directeur

Bij het horen van de naam Dave Wiens zal niet direct bij iedereen een belletje gaan rinkelen. De old-skoolers onder ons zullen hem wellicht wel kennen. In de jaren 90 vormde hij samen met Tinker, Tomac, Overend en nog wat pioniers de eerste generatie Amerikaanse wedstrijdmountainbikers. Hij kwam destijds uit voor het Diamond Back Racing team (waar is dat merk ooit gebleven?) waarin ook Susan DeMattei reed. Inmiddels zijn die twee met elkaar getrouwd.

Jaren later werd Dave een soort ambassadeur voor het Ergon Bike team en reed in die hoedanigheid vooral marathon achtige dingen. De overwinning waarmee hij misschien wel de meeste publiciteit genereerde was in de Leadville 100 classic, in 2008, toen hij 2 minuten voor toenmalig TdF winnaar Lance Armstrong eindigde. Een jaar later waren de plaatsen overigens omgekeerd, maar ach… met 6 opeenvolgende overwinningen in die wedstrijd, had Wiens het niet onverdienstelijk gedaan. Voor degenen die de wedstrijd niet zo kennen: de snelsten leggen em in inmiddels iets minder dan 7 uur af. Het mag daarnaast geen verrassing zijn dat Wiens inmiddels ook een Mountainbike Hall of Famer is geworden.

Vanaf 2006 begon zijn fascinatie voor trail aanleg ook te groeien en begon hij een locale non-profit organisatie om de belangen van de locale trails te behartigen en diezelfde trails te verbeteren. Begin vorig jaar sloot hij zich van daaruit aan bij de IMBA en na wat positiewijzigingen in die organisatie, is Wiens inmiddels aangewezen als de nieuwe head-honcho van de trailbouw en trailbehoud club.

Omdat we op vrijdag uit principe alleen video’s doen, hierbij een selectie met in de hoofdrol de man die IMBA vooruit moet gaan helpen.

Posted in Video Vrijdag.