Ook SRAM gaat ovaal!

Nog nooit was de markt voor aftermarket kettingbladen zo groot als nu. Met de opkomst van aandrijfgroepsets met slecht één kettingblad op de crank is het aantal fabrikanten met een flink arsenaal aan kettingbladen fiks gestegen. Ze delen allemaal dezelfde basisgedachten: een specifiek tandprofiel moet er voor zorgen dat de ketting niet van het kettingblad afloopt. Bij SRAM noemen ze dat profiel narrow-wide en dat van hen zou uiteraard het meest perfecte zijn. Inmiddels weten we door het gigantische aanbod op de markt dat variaties van dit concept ook goed kunnen werken.

Toch wist SRAM onlangs een flinke stap te maken om de concurrentie voor te blijven. Met de X-Sync 2 introduceerde het merk een aantal verfijningen die bij elkaar toch een groot verschil maken, ontdekten we toen we met de X01 Eagle groepset op pad gingen. Het (letterlijk) aangescherpte tandprofiel geeft een stillere loop van de ketting én houdt deze ook beter vast.

Op één vlak had SRAM echter nog steeds het nakijken: veel aanbieders van dit soort kettingbladen bieden ovale kettingbladen aan. Deze beloven een betere trapbeweging en vermogenswinst. Sommigen merken er niet veel van, anderen zweren er bij. In elk geval zijn ovale kettingbladen een hot item en een groot aantal bikers neemt het sterk in overweging.

Reden voor SRAM om niet langer met lede ogen toe te kijken. Ook zij introduceren nu ovale versies van hun X-Sync 2 kettingbladen!

Normaal onderbouwt SRAM vrij duidelijk en uitgebreid haar keuzes, zeker wanneer de techniek onbekend, of (nog) onbemind is. Getallen, grafieken en catchy video’s van rijders én techneuten die toelichting geven; in dit geval zijn ze – enigszins opvallend – vrij kort af. Gevalletje ‘Er is blijkbaar behoefte aan, dus wie zijn wij om niet in die behoefte te voorzien’?

Uit het (vrij korte) persbericht:

De voorsprong van Eagle™: ovaal

Sinds haar oprichting heeft SRAM maar één doel voor ogen gehad: componenten ontwikkelen die perfect bij de rijstijl van haar klanten past. Bepaalde fietsers rijden prettiger en sneller met een ovaal kettingblad. Daarom zijn we begonnen met de productie van X-SYNC™ 2 Oval kettingbladen. Dit zijn de enige ovale kettingbladen op de markt die ons originele X-SYNC™ 2 tandprofiel hebben en daarmee de enige ovale kettingbladen die 100% geoptimaliseerd zijn voor Eagle™.

Meer opties. X-SYNC™ 2 Oval. Alleen van SRAM.

SRAM’s ovale one-by kettingbladen zijn per direct leverbaar en hebben een (redelijk stevige) adviesverkoopprijs vanaf €126 en zijn daarmee gemiddeld zo’n €20 duurder dan de ronde kettingbladen. Er zijn kettingbladen met 32, 34, 36 en 38 tanden.

Bron: www.sram.com

Posted in Nieuws and tagged , , , , , , , , , .