Trek World 2018 & Gary Fisher ride

“Met wie ga je fietsen??” vraagt mijn vrouw nadat ik haar mijn weekendplannen vertel. Toegegeven, zij fietst zelf toch al behoorlijk wat jaartjes, maar kent Gary Fisher niet. “Eén van de grondleggers van de mountainbike…” licht ik haar toe, om enigszins context te scheppen.

Het is al zo’n 24 jaar geleden dat Trek de merknaam Gary Fisher opkocht. Halfweg jaren ’90 waren ze sowieso nogal op overnamepad: na Fisher kochten ze Klein, LeMond en Bontrager op. Het merk Gary Fisher hielden ze in eerste instantie aan; naast gewoon goede Trek fietsen, konden ze daar immers mee vóór de muziek uitlopen en met nieuwe concepten komen. Ik kan me nog goed herinneren dat ik rond 2003 een maandje op een Gary Fisher Paragon 29-er testfiets rondreed. Man, dat gewicht… en die grote wielen… Nee, toen wist ik het zeker, het speelse van een 26 inch fiets dat was meer aan mij besteed. Drie keer raden waar ik nu op rondfiets…

Nadat die rare 29-ers min of meer geaccepteerd werden, besloot Trek om langzamerhand het Fisher merk meer als onderdeel van de Trek collectie op te nemen. Grappig detail waar Gary zelf mee kwam: rond die tijd reden er twee World Cup teams uit de Trek stal rond. Een Gary Fisher / Subaru team en een Trek team. Trek had inmiddels ook 29-ers in de collectie, maar alleen het GF/Subaru team koos voor grote wielen. Het Trek team bleef conservatief op 26 inch. Pas in het seizoen waar de teams samengesmolten werden, ging alles en iedereen over op de 29-er wielen.

Gary Fisher – the icon…

Wie googled op ‘Gary Fisher’, zal nu voornamelijk foto’s tegenkomen van een wat excentrieke man. Een soort combinatie van Sherlock Holmes en Hulk Hogan. Wat er niet op Google of Wikipedia te vinden is, is dat de man voor een Euro een hele dag aan elkaar kan praten. Dan doel ik niet op chit-chat, maar echte zinvolle dingen. Op zijn 66e staat hij wat dat betreft nog vol in het leven en is hij naar mijn idee nog altijd even gepassioneerd over fietsen in de breedste zin van het woord.

“Als PR ambasadeur voor het merk, zien we Gary Fisher vooral in krijtstreeppak en mét hoed, vandaag trok hij zijn (/een) fietskloffie aan voor een ritje met ons

Dus, ik heb er maar eens een Euro ingegooid en onder andere dit kwam eruit:

“You know those Tout Terrain trailers for kids…?”
In hoeverre Gary kinderen of kleinkinderen heeft, weet ik niet. Hij wist echter verdacht veel over deze specifieke mountainbike-trailer waar je een kind in kunt vervoeren. Volgens Gary was dit toch echt wel de ultieme trailer om mee off-road te fietsen en zouden kinderen er zelfs in slaap in kunnen vallen terwijl je zelf een fatsoenlijke MTB trail aan het rijden bent. Maar… hij zag nog meer mogelijkheden. Volgens hem was de combinatie van deze trailer aan een mountainbike namelijk zo stabiel, dat hij er wat in zag om de trailer ook geschikt te maken voor trail-maintenance. En hij doelde niet op een snoeischaar en McCloud erin, maar op het echte grove werk: kettingzagen en alles.

“E-Mountainbikes, you cannot afford to not have them!”
Dit had hij gezegd tegen de plaatselijke reddingsbrigade in de Bay Area waar hij woont. Natuurlijk is een helikopter sneller (en soms noodzakelijk voor evacuaties), maar zo zei hij, op de grond ben je met gemotoriseerd vervoer in het nadeel. Door het geluid van de motor, kun je namelijk geroep om hulp niet horen en is het lastiger om de precieze locatie van iemand die hulp nodig heeft te bepalen.

“It’s for the kids…”
Toptip van Gary: als je op politiek vlak iets voor elkaar wil krijgen als het gaat om mountainbike infrastructuur, dan is dit iets waar zowat iedere bestuurder voor zwicht. Natuurlijk willen zij ook het beste voor de kinderen, natuurlijk zijn zij ook voor een gezonde levensstijl en natuurlijk willen ze mindere ongelukken, zeker als het jonge mensen aangaat.

Het is grappig om hem aan te horen, typisch ook dat zowel hij als Joe Breeze, één van de andere mountainbike-legendes, heel veel toekomst in de fiets als ultiem transportmiddel ziet (in de USA) en dat zij eigenlijk heel erg opkijken tegen wat er in ons kikkerlandje allemaal geregeld is.

Trek World 2018

Ik zou het bijna vergeten, Trek had natuurlijk niet zomaar Gary Fisher in laten vliegen, maar had hem voor Trek World (/Europe) 2018 naar het Europese hoofdkantoor in Harderwijk laten komen, alwaar zij hun nieuwste collectie presenteren. Gary is vandaag weer terug gevlogen naar San Fransisco, maar als je de nieuwste Trek collectie nog wil zien én proberen, dan heb je daar komende zaterdag 26 augustus nog de gelegenheid voor.

Het ziet er niet uit, maar… die lassen zijn heel netjes en ALLES is verstelbaar. Trek zoekt ook voortdurend naar de meest optimale geometrie.

Carbon, voor en achtervering (check waar de achterbrug scharniert!), de Trek Y was zijn tijd vooruit. Nu kan ‘ie regelrecht een museum in.

Dat hadden we nog niet eerder gezien: een BOA sluiting om je helm mee af te stellen op je hoofd!

Nu ook Bontrager schoenen in Engelse Drop kleurtjes!

De fiets staat al op de schans om vanaf te droppen…

Vanaf 2018 op de high-end modellen uit de Slash, Remedy en Fuel EX serie: thru-shaft dempers

Tekst: Coen de Jongh
Foto’s: Coen de Jongh en Desmond Koppen

Posted in Events.
  • Mardiff Victorious

    Bedankt voor de info. Ik zag hiervoor net een YT waar Gary Fisher voorspelde dat in 2024 20 % van de MTB markt zal bestaan uit Fat Bikes.