Coil is the new air: MRP Ribbon Coil vork

Veel technologie in de fietsindustrie lijkt zich om de zo veel jaar opnieuw uit te vinden. Of beter: veel technologie valt om de zo veel jaar weer in de mode! Ondanks dat luchtveren dankzij EVOL, DebonAir en andere technologieën beter werken dan ooit te voren, is de vork met schroefveren weer in opkomst. Waarom? (Stalen) schroefveren gaan niet lek, ze zijn lineair en ze hebben geen losbreekkracht. Daarom veren ze nog altijd net dat beetje soepeler en consistenter. Wie continu op het randje rijdt kan de extra grip dat dit oplevert wel waarderen…

Zodoende krijgen de recent geïntroduceerde Öhlins’ RXF Coil en Push Industries’ ACS3 kit voor Fox 36 vorken er een concurrent bij: MRP. Vorig jaar lanceerde ze de Ribbon, met 35 mm vorkpoten en afzonderlijk instelbare luchtkamers. Bedoeld voor de trail tot en met enduro markt is de Ribbon verkrijgbaar voor 27,5″ of 27,5+/29″ wielen en bijbehorende offsets (41 mm of keuze tussen 46 resp 51 mm). De op de vooravond van de EuroBike gepresenteerde Ribbon Coil is niets minder dan een Ribbon… met een coil.

Behalve de stalen schroefveer (met externe preload afstelling) is de Ribbon Coil voorzien van dezelfde technologie als zijn 203 gram lichtere luchtgeveerde broer. De demper omvat een gesloten systeem met internal floating piston. De druk in het reservoir hierachter wordt laag gehouden om lekkage te voorkomen. Druk die opbouwt in de buitenpoten (door lange, extreem ruwe afdalingen of temperatuursverschillen) kan makkelijk door overdrukventieltjes op de onderpoten met een druk op de knop handmatig vrij gelaten worden. Het chassis is vervolgens verkrijgbaar voor de gebruikelijke wielmaten, diverse verwegen en bezit uiteraard een Boost 15×110 steekas. Een steekas zonder snelspanner is los verkrijgbaar.

Standaard wordt de MRP Ribbon Coil met drie veren geleverd om de vork aan je gewicht en rijstijl aan te passen: soft, medium en firm. Extra-soft en extra-firm zijn los verkrijgbaar. Levering begint medio oktober, prijzen zijn ons nog niet bekend.

Meer info: mrpbike.com

Geplaatst in Nieuws en getagd met .
Tags:
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments