NK & BK Marathon

Twee winnaars en twee winnaressen; dat is de uitkomst van het internationaal nationaal mountainbike marathon kampioenschap. Pardon? We spreken hier over de afgelopen zondag in Zuid-Limburg verreden Bart Brentjens Challenge. Met bijna 2500 deelnemers is deze Challenge een van de grootste marathons in de Benelux en was het ook dit jaar het toneel voor zowel het Nederlands als Belgisch kampioenschap op de marathon afstand.

Het 105 kilometer lange parcours, met de start en finish gelegen in Eijsden, werd ten opzichte van voorgaande jaren grondig hertekend en met de regen van de voorbije dagen zou het gegarandeerd een zware strijd worden. Het meest bijzondere is misschien nog wel dat de wedstrijdstrijders en -rijdsters uit beide landen niet per natie apart op pad worden gestuurd; alles rijdt samen!

Elite Heren
Bij de heren ontstaat snel een kopgroep, bestaande uit enkele Belgen en Nederlanders. In die groep is het vooral de Belg Kevin van Hoovels die naar mate de wedstrijd vordert de concurrentie stevig afmat. Enkel de Nederlander Bas Peters weet hem in de laatste fase van de wedstrijd te volgen. In die volgorde komen ze ook over de finish. Van Hoovels wint de Challenge en is daarmee ook meteen Belgisch Kampioen in de marathon discipline. Peters wordt weliswaar tweede, maar krijgt daarmee wel verdienstelijk de nationale driekleur en mag zich een jaar lang in Nederland de beste noemen. Daar achter rijdt Bram Rood met de Belg Joris Massaer om respectievelijk de derde en vierde stek in de Challenge en beide persoonlijk voor zilver in hun Nationaal Kampioenschap. Het podium van de Challenge wordt vervolledigd met de naamgever van het evenement zelf die eveneens met een Belg – Nick Daems – de laatste kilometers aflegde. Beide maken ook de Nationale podia compleet.

Uitslag NK Marathon Elite Heren
1. Bas Peters
2. Bram Rood
3. Bart Brentjens

Uitslag BK Marathon Elite Heren
1. Kevin van Hoovels
2. Joris Massaer
3. Nick Daems

Elite Dames
Bij de dames waren de ogen uiteraard gericht op Laura Turpijn, de kampioene van vorig jaar. Maar dat de concurrentie er aan zat te komen, werd vorig jaar ook al duidelijk. Lange tijd reed ze toen op kop met onze toenmalige teamrijdster onder onze oude vlag, Mirre Stallen. Zij excelleert met name op de lange afstandsdisciplines en liet vorig jaar al zien een serieuze tegenstandster voor de titelstrijd te zijn.

Waar Stallen vorig jaar in de slotkilometers Turpijn moest laten gaan, bleef het tweetal nu tot op de streep bij elkaar en zou het NK beslecht worden met een sprint… Het was Stallen die het voorwiel als eerste over de streep wist te zetten en daarmee een erg mooie kroon wist te zetten op een in korte tijd opgebouwd en toch al niet misselijk palmares. Uiteraard zijn we daar op gepaste wijze (of eigenlijk gewoon erg) trots op! De derde stek werd, net als vorig jaar, ingenomen door Nicoletta de Jager, die het gat op de twee koploopsters dit jaar kleiner zag worden ten opzichte van vorig jaar. Deze drie dames maakten ook de top drie van de Challenge. Achter dit drietal werd het volledig Belgische podium geklasseerd, aangevoerd door Petra Mermans, gevolgd door Catherine Delfosse en Githa Michiels.

Uitslag NK Marathon Elite Dames
1. Mirre Stallen
2. Laura Turpijn
3. Nicoletta de Jager

Uitslag BK Marathon Elite Dames
1. Petra Mermans
2. Catherine Delfosse
3. Githa Michiels

Vooraf werd op gepaste wijze een minuut stilte in acht genomen voor de vorig jaar overleden vader van profwielrenner Robert Gesink. Dick Gesink kwam tijdens de Challenge ten val en overleed later in het ziekenhuis.

Tekst: Jeroen van den Brand
Foto’s: Irmo Keizer – Adrenalinesports

Geplaatst in Nieuws, Specials.
Subscribe
Notify of
guest
8 Comments
oudste
nieuwste populairste
Inline Feedbacks
View all comments
Coen
Coen
12 jaren geleden

Ik hoor mezelf zo’n 3 jaar geleden nog zeggen tegen Mirre: “lijkt het je leuk om eens een keer in een team te fietsen… ons team”. Supercool dat ze een paar jaar later dan zo’n prestatie neerzet!

Nard
Nard
12 jaren geleden
Reply to  Coen

Als jullie er niet waren geweest….

Had ik niet ook zoveel hoeven trainen.
Had ik niet zo vaak zo vroeg op hoeven staan.
Had ik minder uren staan sleutelen.
Hoefde ik niet te coachen en trainen, naast vriend zijn.

Maar hadden we dit ook niet meegemaakt denk ik. Thanks.

Tjeerd
Tjeerd
12 jaren geleden
Reply to  Nard

arme Nard

Exar
Exar
12 jaren geleden

Nardje toch! Sta je volgend jaar op het masterspodium? (Proberen een keertje niet van alles te breken natuurlijk in het voorjaar…)

Nard
Nard
12 jaren geleden
Reply to  Exar

Podium, das zó 2010. 2013 zie ik wel weer kansen, bij de M2 :(

Matthijs
Matthijs
12 jaren geleden

Naast dat iedereen zich bekommert om Nard: HOERA voor Mirre!! :)

Wie heeft er nog meer gereden? Hoe is het parcours gewijzigd tov voorgaande jaren? Was het meer de moeite waard?

JeroenK
JeroenK
12 jaren geleden

Mateis, you asked for it… een schaamteloze copie van mijn Facebook bericht hierover: (Facebook, jeweetwel, datgene waar jij ook aan moet beginnen ;-) ). Vandaag de Bart Brentjens Challenge: 105km mountainbiken in zuid Limburg. Nog nooit aan meegedaan, tot dit jaar, waarbij het ook NK en BK marathon was. Benieuwd naar het parcours, want de organisatie had verbetering beloofd ten opzichte van de grote hoeveelheid asfalt en klein aantal hoogtemeters van vorige edities. Dus… start goed verteerd, valpartij ontweken (de vonken kwamen van het asfalt a…f, brrr…) en slim gereden op de eerste klimmen, zodat ik mezelf niet over de… Lees meer »

Matthijs
Matthijs
12 jaren geleden

Props voor het helpen, het enige juiste om te doen natuurlijk. Jammer van je race… En jammer dat het parcours toch wat saai gebleven is. Niet perse kritiek aan de organisator trouwens, meer de bevestiging dat deze wedstrijd misschien niet voor mij is.