Cyclocross seizoen 2011 – 2012

De dagen worden korter en somberder. Het regent meer, het waait harder, de temperatuur zakt, het wordt guurder. De bladeren die nog aan de bomen hangen, zijn niet langer groen en met elke dag die verstrijkt lijken er steeds meer zich over te geven aan de zwaartekracht. Allemaal aspecten die opgeteld voor velen synoniem staan voor één ding: het cyclocross seizoen staat voor de deur!

Een blik vooruit op het cross-wedstrijd seizoen
Wat gaat dit seizoen geven? Suprematie van Niels Albert, die wél een keer één klassement weet te domineren? Een Tom Meeusen of Kevin Pauwels die dat stelselmatig dwarsboomt? Weet Klaas Vantornout de kritieken van vooral de media naast zich neer te leggen en met zijn benen een gepast antwoord te geven? Of blijft Koning Nys de jonkies toch nog vaak de les lezen? Zal Bart Wellens een heel seizoen weer vlot met de kop mee kunnen of zal hij, net als het vorige seizoen, stelselmatig veel verliezen bij de start, om dan in de achtergrond vaak de grootste en meest imposante inhaalrace van het veld te tonen om alsnog – met een grinta voor de stijlpunten – net buiten de prijzen te finishen? Weet Thijs Al zijn supervorm van 2008/2009 te herpakken?

En… houdt het materiaal het? Tijdens de eerste wedstrijd van de Superprestige, een van de drie grotere klassementen, in het Belgische Ruddervoorde afgelopen weekend waren het onder meer Nys en de latere winnaar Albert die te kampen hadden met ketting- en algemene schakelproblemen. Wie zal de eerste zijn die in het profveld de nu door de UCI toegestane schijfremmen gaat inzetten? Het gerucht gaat dat Meeusen het gaat proberen en ook Albert’s framesponsor Stevens heeft al een carbon disc-only frame voor hem klaar staan. Crossers zijn echter erg traditioneel ingesteld en bij de eerste Superprestige wedstrijd werd er dan ook door het voltallige veld nog gewoon traditioneel op de carbon velg geremd.

Veel vragen aan het begin van het seizoen. Eén ding is zeker: het zal ongetwijfeld weer spannend worden!

Kalender
De eerste wedstrijden zijn al gereden. Met het goede en warme weer van de maand september veelal on-cyclocross met korte mouwen op kurkdroge, stoffige parcoursen. Naast enkele losse wedstrijden staan we aan de vooravond van het ‘echte werk’ verdeeld over drie klassementen, waarbij het natte parcours in Ruddervoorde de aftrap was.

Hieronder een kalender voor het seizoen 2011-2012 met een overzicht van de belangrijkste wedstrijden.

2011

Datum Plaats Klassement
zo 16-10 Plzn (Tsj) Wereldbeker
zo 23-10 Tabor (Tsj) Wereldbeker
zo 30-10 Zonhoven (Bel) Superprestige
di 01-11 Oudenaarde (Bel) Gazet van Antwerpen trofee
zo 06-11 Ronse (Bel) Gazet van Antwerpen trofee
vr 11-11 Niel (Bel) Fidea Jaarmarktcross
zo 13-11 Hamme-Zogge (Bel) Superprestige
za 19-11 Hasselt (Bel) Gazet van Antwerpen trofee
zo 20-11 Asper-Gavere (Bel) Superprestige
za 26-11 Koksijde (Bel) Wereldbeker
zo 27-11 Gieten (Ned) Superprestige
zo 04-12 Igorre (Spa) Wereldbeker
za 10-12 Antwerpen (Bel) Fidea Scheldecross
za 17-12 Essen (Bel) Gazet van Antwerpen trofee
zo 18-12 Namur (Bel) Wereld beker
vr 23-12 Diegem (Bel) Superprestige
ma 26-12 Heusden-Zolder (Bel) Wereldbeker
wo 28-12 Loenhout (Bel) Gazet van Antwerpen trofee
vr 30-12 Leuven (Bel) Fidea Cyclocross Leuven

 

2012

Datum Plaats Klassement
zo 01-01 Baal (Bel) Gazet van Antwerpen trofee
za 7/zo 8-01 Huijbergen Nederlands Kampioenschap
za 7/zo 8-01 Hooglede-Gits Belgisch Kampioenschap
zo 15-01 Liévin (Fra) Wereldbeker
zo 22-01 Hoogerheide (Ned) Wereldbeker
za 28/zo 29-01 Koksijde (Bel) Wereldkampioenschap
za 04-02 Lille (Bel) Gazet van Antwerpen trofee
zo 05-02 Hoogstraten (Bel) Superprestige
za 11-02 Middelkerke (Bel) Superprestige
zo 19-02 Oostmalle (Bel) Gazet van Antwerpen trofee

 

Cyclocross op TV of via de Stream!
Wat is er nou lekkerder dan na een stevige ochtend rit ´s middags onder het genot van een kop hete erwtensoep, warme chocolademelk of espresso onderuit te zakken voor een uurtje cyclocross op de tv of je computer? Cyclocross wordt vooral door onze Zuidervrienden goed in beeld gebracht.

Zo zendt VRT-Sporza alle wereldbekers en het WK live uit. Ook de Gazet van Antwerpen Trofee is via Sporza op je TV te bekijken. De Superprestige reeks wordt via de Belgische zender VT4 uitgezonden. Helaas is deze zender in Nederland niet opgenomen in het aanbod van de TV providers. Kijken kan echter wel via de livestream!

Tekst: Jeroen van den Brand
Foto: Coen de Jongh

Geplaatst in Nieuws.
Subscribe
Notify of
guest
18 Comments
oudste
nieuwste populairste
Inline Feedbacks
View all comments
Exar
Exar
12 jaren geleden

Niet hetzelfde als de (door de fabrikanten gedroomde) discrevolutie, maar Albert reed de afgelopen (droge) wedstrijden met mini v-brakes, die zo’n miljoen miljard keer meer remkracht hebben dan de old skool cantilevers waar normaal mee gereden wordt. Ook bij andere teams (Fidea en AA-Drink met Avid Shorty Ultimate en Rabo met nog-te-ontdekken remmen) lijkt het er op dat de profi’s eindelijk kiezen voor meer remkracht.

Roel
Roel
12 jaren geleden

Vroeg of laat moet het toch echt gebeuren dat iemand de anti-acceleratie-ijzers omruilt voor iets wat wel de vaart tempert. Gaat mooi worden, ik zet m’n geld op een Belg…

Exar
Exar
12 jaren geleden

Mini v’s temperen de vaart dus zeer goed, alleen doseren is een stuk lastiger. Doordat de nieuwe Shimano hendels een stukje meer kabel trekken zijn ze (de mini v’s) wel bruikbaarder geworden.

Matthijs
Matthijs
12 jaren geleden

Daarom, al jaren, voor een mini v, achter een canti. Maar de doseerbaarheid van goede schijfremmen zit er nog niet in, nee… Ben benieuwd of ze vorken een beetje stijf genoeg gaan maken daarvoor. Naast dat: wordt een interessant seizoen! Denk dat men meer aan elkaar gewaagd is dit jaar. Nys en Stybar met al min of meer een seizoen in de benen, Pauwels en Meeuwsen zijn normaliter gegroeid, Albert nog een keer alles op de cross. Vraag is of er nog eens een Hollander zich kan bemoeien met de koers… Dat zou nog wel een jaar of 2 kunnen… Lees meer »

Tjeerd
Tjeerd
12 jaren geleden

Ik heb het gemerkt. Gisteren kwam ik de racefietsers in het bos tegen ipv op het asfalt.

Mark
Editor
Mark
12 jaren geleden

Het WK veldrijden in Koksijde was dit jaar een zeer mooi evenement, zoals ik het sporza heb kunnen zien.
Zijn er nog mensen van de velozine crew geweest?

Mark
Editor
Mark
12 jaren geleden

Ik denk dat de beleving van het veldrijden in Louisvile/USA geheel anders is dan in de Benelux :) Wel een leuke bestemming lijkt mij.

Gekeken te hebben naar het warm rijden van Stybar in Roze slip en hoed. Kon Groenendaal, op Sporza, het gelijk al zien: Hij wordt geen wereld kampioen. En gelijk had hij. Ik heb mij wel vermaakt met de voorbeschouwing op Sporza.
Van alle ritten was eigenlijk de wedstrijd bij de beloften het meest spannend.

Matthijs
Matthijs
12 jaren geleden

Ja, duidelijk. Die beloftenwedstrijd was mooi. Heerlijk, dat boe-geroep bij ‘het maneuvre’ van Vd Haar. Leek mij minder op het randje dan de Belgen dachten, overigens. Een gat is een gat en een binnenbocht is een binnenbocht. Als je stuur er dan voor zit en je gewoon je optimale lijn houdt, is het m.i. prima. Heb nog nooit wat gehoord als ik zo iemand inhaal en ook nog nooit gemiept als ik zelf zo ingehaald wordt.

Voor de ‘Ollanders trouwens wel weer een heeeel erg succesvol WK!! :)

Exar
Exar
12 jaren geleden

Ik vraag me toch af of het nou goed is voor de sport, als de Belgen plekken 1 t/m 7 bezetten. Wat me opviel bij ‘Flandriens van het veld’ is dat er kennelijk ‘vroegah’ wel meer niet-Belgen voorin meereden op WK’s. Volgend jaar Lars v/d Haar als onderbreking van de Belgische trein in Louisville? De Amerikanen zullen er toch op gebrand zijn eindelijk te laten zien dat ze wel kunnen fietsen, na dit jaar slechts 1 rijder in dezelfde ronde als de winnaar.

JeroenK
JeroenK
12 jaren geleden

Velen in de VS wijzen naar de combinatie van een zwaar en specialistisch parcours. Zit misschien wel wat in: Je moest zeer behoorlijk door zand kunnen en profiteren in het wiel was er niet bij. Toch is het denk ik het verloop van de afgelopen maanden: Alleen maar Belgen met af en toe Stybar, Boom of een verdwaalde Fransman in de mix. Vaak bleven op het eind de Belgen over. Nu heeft Stybar een offday, Boom is er niet, Fransen kunnen kennelijk niet door het zand en ineens rijdt iedereen in dezelfde shirts. Ook door dat laatste valt het nu… Lees meer »

Exar
Exar
12 jaren geleden

Wat VDB zegt: de toprijders zijn Belgen, de topwedstrijden zijn vrijwel allemaal in Belgie. Natuurlijk zijn er ook Worldcups in Spanje en Tsjechie, maar GvA’s en Superprestiges zijn er alleen in Belgie (en omstreken, om Gieten vooral niet tekort te doen). Begint (her)internationalisering van de sport met betere rijders uit andere landen of met betere wedstrijden in andere landen?

Mark
Editor
Mark
12 jaren geleden
Reply to  Exar

Ik denk eerder met grote ploegen (BMC,AXO etc..) die ook net zoals Rabo een cyclo ploeg opzetten.

JeroenK
JeroenK
12 jaren geleden
Reply to  Mark

Yep! Dankzij het world points idee van Sven Nys.