Merida Presscamp – Multivan-Merida teampresentatie

Dit jaar is het tiende jaar dat het internationale Merida fabrieksteam een presentatie houdt voor de internationale pers. In die tien jaar is het tot een groots event geëvolueerd. Waar het begon met een handje vol journalisten, stond het Mulitvan-Merida team nu tegenover ruim 350 genodigden, bestaande uit veelal internationale pers en een grote delegatie dealers vanuit de hele wereld. Vanuit de fabriek is het event ook opgepakt om de jaarlijkse nieuwtjes in het topsegment wereldkundig te maken.

De presentatie werd geopend door Wolfgang Renner, oprichter en eigenaar van Centurion en Merida Europa. Op gepaste wijze werd er een eerbetoon gegeven aan de onlangs overleden 81-jarige Ike Tseng, de oprichter van Merida. William Jeng, de huidige commerciële directeur van Merida presenteerde enkele getallen van het voorbije jaar. Van een merk als Merida dat op globale schaal groots opereert kun je verwachten dat dit soort getallen niet bepaald klein, maar vooral indrukwekkend zijn. Het is lastig zulks in de juiste perspectieven te zetten, maar wat vooral bij blijft zijn de kernwaarde waar Merida zich strikt aan blijft en kan houden.


Natuurlijk moet er ook gesproken worden over het commerciele succes, William Jeng CFO van Merida laat zien dat er de afgelopen jaren een flinke stijging in ‘revenue’ is

Merkbeleving
Naast een grote speler te willen zijn willen ze ook op het hoogste technologische niveau opereren, zowel qua producten als productiemethoden. Waar de fabrieken in China het lagere en midden segment fietsen tegen hoge efficiëntie produceren, worden de high-end producten in veelal carbon in Taiwan vervaardigd. Duitsland is sinds de oprichting van Merida Europe in de jaren ’90 de bakermat van de high-end ontwikkeling. Daarin zijn parallellen te vinden met automobielfabrikant Hyundai en zusteronderneming Kia. Zij hebben ook een ontwikkelclub in Duitsland gestationeerd om daarmee ook de behoefte van Europese klant goed te kunnen bedienen in het aanbod. Ook voor Merida werpt dit zijn vruchten af; de Duitse engineers werken vaak samen met de atleten van het Multivan-Merida team en regionale universiteiten om de grenzen der techniek verder te verlegen. Net als bij Hyundai en Kia is er ook een verandering te bespeuren in de merkbeleving. Kopers identificeren zich meer met het high-end karakter en daarmee stijgt dus de merkbeleving; naast ratio dus ook meer emotie in de aanschaf.

Team
Wat het Multivan-Merida team betreft was er weinig nieuws te presenteren. Maar teammanager Andreas Rottler ziet daarin juist de sterkte. Consistentie en een langdurige samenwerking met de atleten werkt voor de atleten zelf beter en daarmee is het algehele teambelang ook beter gediend. Het team zal in 2012 dan ook bestaan uit dezelfde atleten as vorig jaar: José Antonio Hermida, Gunn-Rita Dahle Flesjå, Ralf Näf, Jochen Käss, Hannes Genze, Andreas Kugler en ‘ons eigen’ Rudi van Houts.

“Whot Gunn-Rita, you don’t like my zhirt? I give you zee finger…!”


De spaanse volkszanger Jose was ook weer van de partij…

Uiteraard staan de Olympische Spelen in London deze zomer hoog op de agenda. Zowel Hermida, Dahle, Näf, Käss en Van Houts maken kans op nominaties voor deelname en stellen hun seizoen dan ook deels in dienst van de Spelen. Voorheen werd de Cape Epic vaak gebruikt als een goede start van het seizoen, maar de zwaarte van deze meerdaagse koers wordt nu gezien als te zwaar in combinatie met het Olympisch seizoen.

Uiteraard zullen Hermida, Näf en Dahle een gooi doen naar de Gouden plak, maar zijn realistisch. Bij zowel de mannen als dames is de top breed en zijn er veel kanshebbers.


Na wat opmerkingen van Hermida over wat hij van de kleur van zijn outfit van afgelopen jaar vond, kon ook Ralph Naef zijn gezicht niet meer strak houden


The Big Three

Nadat we Rudi van Houts bij de teampresentatie van vorig jaar moesten missen wegens een vermeend doping gebruik waar hij later van vrij werd gesproken, is hij volledig terug opgenomen in de formatie. Door zowel het team als outsiders wordt 2012 jaar getipt als het jaar van de echte doorbrak van Van Houts. Van Houts zelf ziet zichzelf ook meer richting de top kruipen en mikt op een top 8 klassering bij de Wereld Bekers.


Rudi van Houts vertelt over hoe de Merida Big Nine 29-er hem geholpen heeft afgelopen jaren met het babysitten van de kinderen van Ralph en Jose…? Of ging het nou over het bijhouden…?


Zit er genoeg power in deze benen dit jaar voor een hernieuwde wereldtitel of zelfs een Olympische medaille…?

Tekst: Jeroen van den Brand
Foto’s: Coen de Jongh

Geplaatst in Nieuws, Specials.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments