EuroBike 2012 – Tom Ritchey’s 40-Year Ride

Dat de mountainbikesport nog niet zo heel oud is natuurlijk voor iedereen een bekend feit. Een handjevol mensen die allen onderdeel waren van de totstandkoming van die dikke banden fiets en de hele industrie, loopt dan ook nog altijd in dit wereldje rond. Sommigen als figurant, andere drukken nog altijd duidelijk hun stempel. Zo ook Tom Ritchey.

Al op zijn 15de bouwde hij frames en tegen de tijd dat hij de High School doorlopen had, stond de teller al op zo’n 250 racefietsframes. Eind jaren ’70 vroegen Gary Fisher en Charles Kelly hem om een ‘dikke banden’ fiets te maken, waarna een eerste serie volgde die verkocht werden onder de naam ‘Mountain Bikes’ en welke ook model stonden voor de eerste Specialized Stumpjumper, de eerste in massa geproduceerde mountainbike.

Sinds midden jaren ’90 bouwt Ritchey niet meer commercieel maar houdt zich, tot op de dag van vandaag, vooral dagelijks bezig met de ontwikkeling van componenten en het runnen van zijn bedrijf.

Dit jaar viert Ritchey zijn 40ste jaar als framebouwer en om dit te vieren kondigde hij begin dit jaar aan nog eens 40 ‘Anniversary’ frames zelf te bouwen. Daarnaast stelde Ritchey afgelopen week op de EuroBike een ruim 18 minuten durende documentaire officieel voor waarin een blik geworpen wordt op de levensloop van Ritchey’s carrière in de fietsenbranche.

Velozine presents: Tom Ritchey’s 40-Year Ride

JB

Geplaatst in Nieuws en getagd met .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments