Expositie Themannexttogod – Cyclenation, Arnhem

Expo versus eindejaarsmoeheid
Weet u het nog, onze aankondiging? Het najaar, met zijn prutsweer en zijn korte dagen? Wij wel! En ondertussen kruipt het einde van het jaar ook nog eens dichterbij… Tijd voor geestelijke ontwikkeling en bezinning dus.

Daarom was Velozine op 29 november bij fietsenwinkel Cyclenation in Arnhem, voor een bezoek aan de expositie van het werk van Vincent van Eijk. Vincent, alias themannexttogod, maakt autobiografische kunst én “wielergerelateerde kunst”, in de vorm van stift-tekeningen op canvas, tekeningboeken, gedichten, en nog zo wat. Het werd een bijzondere avond…

En om uit te kunnen leggen wat dit zo bijzonder maakte, probeer ik eerst een idee te geven van met welk idee ik daar naar toe ging.


Themannexttogodinfrontofdrawing

Kunstfietsen?
De fiets, en alles wat daar bij hoort, is al sinds jaar en dag een inspiratie voor kunstenaars uit de hele wereld. Het gevoel van vrijheid, de esthetiek van de machinerie… Mogelijkheden genoeg, maar het gaat verder dan dat. En sport is ook al zo’n prima bron van inspiratie voor kunstenaars.

Combineer vervolgens fiets met sport en… je hebt fietssport. En daarmee de overtreffende trap!? Strijd, snelheid, heroïek, bedrog, vul maar aan.

Dit zien we bijvoorbeeld terug in de fotografie, waar een fotograaf als Graham Watson welhaast profetische wielerfoto’s maakt. Of in de literatuur. We noemden Tim en Thijs al, maar verder schrijven/schreven mensen als Martin Ros, Peter Winnen en Wilfried de Jong de prachtigste verhalen, al dan niet gebundeld in Fietsstang of  De Muur.


Peter Winnen

 Wat mij persoonlijk nou bij die schrijvers opvalt… hier zitten ex-wielrenners bij! Juist dáár wringt het een beetje. Een wielrenner die literatuur voortbrengt, het past eigenlijk niet in het stereotype, klassieke, beeld dat ik van ‘de wielrenner’ heb.

‘De wielrenner’
Nu rijst bij u wellicht de vraag: Welk beeld is dat dan? Heeft u daar een plaatje van? (…) Uiteraard. Want ook hier schiet de kunst te hulp. Beter kan dit beeld niet verbeeld worden dan door deze prachtige filmposter. Als dít niet een beeld van een “domme coureur” is, dan ben ik er zelf één! Maar wat is het nou precies dat de arme Ghislain zo dom doet ogen? Die blik? Nee. Of hoogstens: deels. Nee, de essentie zit voor mij in…

… het koerspetje

Ja inderdaad, het koerspetje. Koerspetjes associeer ik met “domme coureurs”. Ouderwetse renners (of, in dit geval, om alles maar gelijk op één hoop te gooien: een crosser) met benen van staal, maar een tong van kauwgom. In ieder geval geen mensen waarvan ik direct filosofische bespiegelingen verwacht…

En met dát vooringenomen beeld stap ik Cyclenation binnen.

De entree, het gesprek
Winkeleigenaar Jasper Meijerink heet me welkom. Wat direct duidelijk is: Dit is zeker geen doorsnee fietsenmakert! De winkel staat vol met apart rollend materieel, waarbij de nadruk ligt op minimalistische en retro stadsracers. De doeken van Vincent passen hier perfect bij en dragen bij aan de sfeer van de winkel. Dan meldt Vincent zich terwijl wij de camera warm draaien, en vertelt ons allereerst iets over zijn levensfilosofie:

Themannexttogod introduceert zichzelf
http://vimeo.com/54868534

Vervolgens maken we een rondje langs de velden, uh… de doeken. Vincent is behalve kunstenaar ook volledig fietsgek. Fietsen is heerlijk. Fietsen is autonomie. Fietsen is leven. Fietsen is koers. De doeken die in Arnhem hangen hebben allemaal dezelfde herkenbare stijl, maar zijn toch divers. Zo stuiten we op een doek met als onderwerp mountainbiken. En wat voor één! Wablief? Verklaar u nader, meneer de kunstenaar! En zo blijkt dat je de teksten goed moet lezen, niet alles is wat het in eerste instantie lijkt. Wie verder denkt…

Maar wacht…
Ondertussen bekruipt me een vreemd gevoel, want op veel doeken zie ik een combinatie van juist die twee zaken die ik onverenigbaar achtte. Filosofische bespiegelingen… en wielrenners met koerspetjes! Hier moet ik meer van weten. Hoe zit dat nou? Maar ik had het kunnen weten, uiteraard heeft Vincent ook hier heldere antwoorden op.

Heddepetopofwa?
http://vimeo.com/54958491

Vincent over filosofische wielrenners
http://vimeo.com/54958497

Tja, wat valt hier nog tegenin te brengen. Vincent heeft me overtuigd van de stijl en de functie van de koerspet en in één adem door heeft hij me in laten zien dat ik de coureur onderschat.

Daarom wil ik het verslag van dit bezoek graag afsluiten met een statement:

Het is tijd voor een herwaardering van de koerspet.

Draag hem met eer, filosofeer, fiets, en wordt oud zoals we toch allemaal wel zouden willen… Als dát geen mooi voornemen voor het nieuwe jaar is?

Meer zien? Zelf zien!
Onderaan de pagina staan de links naar het overige gemaakte foto- en film materiaal. Kijken loont de moeite, ondanks de zwarte strepen. Maar, nog veel belangrijker…

Ga vooral zelf ook kijken in Arnhem! De expositie loopt nog tot en met 20 december.

Bij grote drukte krijgen mensen met een petje voorrang.

Overig beeldmateriaal

Met dank aan:
Vincent van Eijk & Jasper Meijerink – www.cyclenation.nl, Steenstraat 52 Arnhem

Tekst: Lars Vogelenzang
Foto’s: Eric Wictor
Video’s: Alan Smithee

Kijk voor een uitgebreide fotoreportage op de volgende pagina…

1 2

Geplaatst in Specials en getagd met , , .
Subscribe
Notify of
guest
5 Comments
oudste
nieuwste populairste
Inline Feedbacks
View all comments
Lars TB
Lars TB
11 jaren geleden

Alan Smithee had nu niet doorgelinkt hoeven worden. Nee, niet doorgelinkt moeten worden! Haalt de humor er een beetje uit… .

trackback
Interview | The Man Next To God
11 jaren geleden

[…] mind to read books or poems. Overthink last year’s sad personal private besoignes. Or perhaps the moving images of Velozine are more your stylo? Enjoy the holidays, your family plus the fireworks. And don’t forget to […]

trackback
Interview | Vincent van Eijk
8 jaren geleden

[…] mind to read books or poems. Overthink last year’s sad personal private besoignes. Or perhaps the moving images of Velozine are more your stylo? Enjoy the holidays, your family plus the fireworks. And don’t forget to […]