Lazer Oasiz + GoPro: you need an adapter

Iedereen die ooit met een POV camera heeft gefietst weet hoe het gaat. Vanaf hoofd, rug of borst filmen levert stabiele beelden op, maar vraagt snel om passtukjes, experimentatie, en met wat pech ook nog eens ducttape en tie-raps. Bij Lazer dachten ze kennelijk ook dat het simpeler en efficiënter kon: ze boden ons een Oasiz helm aan om te testen, voorzien van een speciaal ontworpen GoPro adapter.

Die helm blijkt meteen een verademing en een verrassing. Eindelijk een MTB model met een substantiële zonneklep die niet louter symbolisch van aard is. Daarnaast voelt de Oasiz solide aan, en reikt de schaal ietsje meer over het achterhoofd dan meer minimalistische modellen. Het modewoord van het jaar, ‘enduro’, schreeuwt de Oasiz niet uit, maar het is wel de helm van Brian Lopes – en uiteraard in passende kleurstellingen te krijgen. Fanboys unite!

Afstellen is makkelijk met grotendeels doorlopende bandjes waarvan één in een afwijkende kleur, zodat je niet steeds aan de verkeerde zit te trekken. De losse einden passen in een rubberen busje – oneindig veel beter dan de laffe o-ring die de meeste merken verkiezen. Wederom een praktisch detail is de gesp: die vergrendelt nog steeds mechanisch, maar een magneet trekt de schuivende delen naar elkaar toe. Eindelijk geen gefrommel meer met dikke winterhandschoenen. Tot slot is er een houdertje voor een oordopje voorzien, mocht je tijdens die drie uur durende klim de drang krijgen je moeder te bellen, of in de afdaling niet zonder je favoriete Anthrax track te kunnen. Aan zowat ieder detail is bij Lazer gedacht; de enige manco is helaas wel significant: ze zijn vergeten de zonneklep te voorzien van een scharnierpunt.

‘Features’ zijn leuk maar draagcomfort is bepalend. In tegenstelling tot andere merken heeft Lazer de Oasiz voorzien van behoorlijke steun op het achterhoofd (zo behoorlijk dat een paardenstaart of substantiële mat wat gepuzzel op kan leveren). Het flexibele frame in de helm loopt helemaal rondom de schedel en sluit volledig aan op het hoofd. Een stelschroef (de naam zegt het al) bovenop de helm is voorzien voor het afstellen. Op de gemiddelde Bell of Giro zit een dergelijk frame dikwijls enkel aan de zij- en achterkant, waardoor je voorhoofd feitelijk tegen de schaal van de helm gedrukt wordt. Bij Oasiz is dit niet het geval; dit komt de pasvorm ook ten goede en vermijdt pijnlijke drukpunten. Wat vervolgens weer handig is als je de helm nogal strak zet en er een camera aan gaat hangen…

En dat kan dan weer heel mooi met een Lazer GoPro adapter. Dit kunststof plaatje vervangt de beschermkap rond de stelschroef voor het frame, ongeveer op het hoogste punt van de Oasiz, en heeft een passing voor het standaard GoPro voetje. Monteren is een kwestie van de oude beschermkap los klikken, de adapter vast klikken, en voor extra zekerheid de twee mee geleverde bevestigingsboutjes vast draaien. Onze prototype helm had overigens langere boutjes nodig.

Vervolgens kan men helemaal los met allerlei mogelijke GoPro hulp- en tussenstukjes. Naar voren filmen is dit absoluut niet nodig – het volstaat om de camerabehuizing met voetje op de adapter te klikken. Wie naar liever beeld van zijn (of haar) achtervolgers heefd doet er echter goed aan om een tussenstuk te gebruiken waardoor de camera wat hoger komt te zitten. Zonder dat tussenstuk komt onherroepelijk de achterkant van de helm in beeld.

Functioneel gezien werkt de Oasiz en adapter combinatie goed. De helm is een prima keuze voor iemand die een echte MTB helm zoekt, de GoPro adapter is een handige extra voor wie ook wil filmen. Wat ons betreft gaan fabrikanten van apparatuur als verlichting verder met/(op) dezelfde voet, omwille van de beduidend verhoogde de ergonomie en stabiliteit. (De)montage is super simpel en de stijvere bevestiging van de camera komt de beeldkwaliteit ten goede. Voor wie er waarde aan hecht oogt de oplossing ook beduidend netter dan iets met klittenband of erger…

Doordat de helm stevig op het hoofd zit – zeker als het frame strak wordt aangetrokken – is de extra massa van een camera hooguit voelbaar, maar nooit storend. Geknars van de plastic adapter is helaas af en toe wel te horen – wellicht dat een likje montagepasta op de contactpunten met de schaal van de helm wonderen doet. Over de stabiliteit van het beeld, zoals in onderstaande video is te zien, waren wij overigens te spreken. Het is voortaan enkel op de thuisrondjes weer een beetje opletten met laaghangende takken…

Tekst, foto’s & video: Eric Wictor

Meer informatie: www.lazersport.com

Geplaatst in Reviews.
Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
oudste
nieuwste populairste
Inline Feedbacks
View all comments
Lars
Editor
Lars
11 jaren geleden

yeah, Anthrax! :-D

Goed verhaal!

Matthijs
Matthijs
11 jaren geleden

’t Is wel een mooie helm.
– Zat de klep ook in de weg? Op mijn Xen moet ik de visor toch behoorlijk hoog afstellen om er niet steeds tegen aan te kijken.
– Begrijp ik uit je verhaal nu dat de helm als het ware ‘zwevend’ om je hoofd zit?