NK Cyclocross 2013 – Op een Haar na, spannend!

The Battle of the Larses. Dat was vooraf al wel in te schatten, maar wie zou zich daar nog tussen kunnen zetten? Dat bleek al vroeg in de wedstrijd Thijs van Amerongen te zijn. Eveneens volgens verwachting, aangezien hij zich al het hele crossseizoen stelselmatig met de internationale top weet te meten. Bij die top ontbrak het dit gehele seizoen aan Lars Boom. Zijn verhaal is duidelijk; een paar crossen rijden in dienst van zijn komende wegseizoen, waaronder deze nationale titelstrijd die hij al zes keer eerder won. Boom, wellicht dus niet de meest geroutineerde crosser meer, vond in het, droog gevroren, zanderige parcours op het terrein van de Beekse Bergen toch voldoende stroken om zijn vermogen te laten renderen.

Nagenoeg de gehele wedstrijd was het Boom die op de lange halen het Van Amerongen lastig wist te maken, maar op de krappe passages over de zandbergjes aan einde van de ronde waren de rollen vaak omgedraaid. Ook was het Boom die van hen twee op kop zat, elke voorsprong die hij had, werd door Van Amerongen op deze stroken weer dicht gereden. Boom speelde het met momenten scherp. Gooide vakkundig de deur meermaals dicht en kwam bij één van de beklimmingen per ongeluk ‘net wat lullig’ boven, zodat ook Van Amerongen uit zijn pedalen moest. En ook al sloot hij dan alsnog aan, daarna kwam er weer een lange rechte strook en begon het spel van vooraf aan. Met nog twee rondes te gaan leek Boom wat op zijn adem te zijn getrapt en leek Van Amerongen het spelletje touwtrekken misschien een tikje in zijn voordeel te trekken. Boom sprak zijn vermogen nogmaals flink aan om met een grotere voorsprong aan de technische passage aan het einde van de ronde te beginnen. Met een ultieme inspanning probeerde Van Amerongen nog terug te komen, dat redelijk lukte. Op de korte, steile klimmetjes die volgde kon Van Amerongen de laatste meters net niet dichten, zat Boom ogenschijnlijk nog net iets frisser en kon daarom met enkele fietslengtes voorsprong zijn vermogen weer los laten op de laatste vlakke meters naar de finish. Boom twee, Van Amerongen drie.

Juist, want het zou toch een Battle of the Larses worden? Nou, eigenlijk niet. De jongste van het Elite veld, Lars van der Haar deed wat iedereen ook van hem verwachtte. Gas geven. En hoe. Tijdens de eerste ronde waren het vooral die anderen die het tempo de hoogte in gooide terwijl Van der Haar nog in z’n ritme moest komen. Het duurde drie kwart ronde toen Van der Haar er aan begon. Al kreeg hij niet veel ruimte. Achter hem waren het Boom en Van Amerongen die de achtervolging direct op een hoger plan trokken en Van der Haar kreeg slechts luttele seconden in de eerste 2 rondes van de koers. Eenmaal op bedrijfstemperatuur bouwde hij dit echter snel uit en leek de compacte rijders geen enkele moeite te hebben met zowel de snelle als langzame passages. Eén jaar na zijn overwinning op het NK bij de beloftes, mag Van der Haar zich ook al Nederlands Kampioen bij de Elite noemen.

Uitslag Elite Heren
1. Lars van der Haar
2. Lars Boom
3. Thijs van Amerongen
4. Twan van den Brand
5. Thijs Al
6. Micki van Empel
7. Patrick van Leeuwen
8. Eddy van IJzendoorn
9. Mitchell Huenders
10. Niels Wubben

Vrouwen Elite
Wat doe je als Elite rijdster in aanloop naar een NK cyclocrossen? Op je schema staan een Olympische Wegwedstrijd, wat baanwielrennen, een WK wielrennen, wat cyclocross Wereld Bekers en toch verveel je je, of ben je bang dat je niet aan je trainingskilometers komt? Juist; je gaat Beachbiken! Marianne Vos had afgelopen zaterdag niet veel te doen en met shoppen had ze ook wel even gehad. De benen los fietsen dan maar. Sprinten tegen Bart Brentjens? Ach, waarom zou je… Deze zondag stond ze ook al aan de start van een koersje op de Beekse Bergen. Of zoals ze op Twitter al zei; “We worden nu echt voor de leeuwen gegooid!”

Zou er iemand zijn die het haar moeilijk zou maken? Toch wel. Sanne van Paassen bijvoorbeeld. Ook al had Vos de kopstart, Van Paassen volgde als een schaduw en nam zelfs over. Was het dagje -niet-shoppen-en-toch-maar-even-fietsen- er iets te veel aan geweest voor Vos? Ze verklaarde inderdaad achteraf ook wel de benen even gevoeld te hebben. Joh… Heel veel hoop had Van Paassen er niet door kunnen krijgen. Vos moest gewoon even ‘los komen’. Ronde drie werd een solo ronde voor Vos. Alle rondes daarna trouwens ook. De rest van het veld reed inmiddels simpelweg nog in een andere postcode wanneer Vos weer voorbij start en finish kwam.

Achter Van Paassen reedt Sabrina Stultiens soeverein op de derde plek en kwam met momenten wat dichter bij Van Paassen, maar enkel in de lange finishstraat kreeg ze haar in zicht. Achter Stultiens was het Annefleur Kalvenhaar die een erg nette wedstrijd reed en Arenda Grimberg van zich af wist te houden. De niet-van-ophouden-wetende Reza Hormes doet wat ze altijd doet; een strakke wedstrijd rijden en niet onder doen voor dames die de helft jonger zijn dan zichzelf. Uiteindelijk wint Vos met ruim 43 seconde voor Van Paassen.

Uitslag Vrouwen Elite
1. Marianne Vos
2. Sanne van Paassen
3. Sabrina Stultiens
4. Annefleur Kalvenhaar
5. Arenda Grimberg
6. Reza Hormes
7. Karen Brouwer
8. Bianca van den Hoek
9. Lucinda Brand
10. Veerle Goossens

De Beloftes…
… deden andermaal hun categorie-benaming eer aan. Vorig jaar bleek het ook al de meest spannende en enerverende wedstrijd van het NK te zijn. Dit jaar was het niet anders. Zeker vijf, zes, misschien wel zeven namen op de startlijst maakte kans op een plek op het podium. Geld zetten op de volgorde van die namen was op voorhand al een Russische Roulette. Corné van Kessel liet bij de start al blijken dat hij er zin in had en ook zeker de benen had om daar wat mee te doen. Samen met Mike Teunissen brak hij de wedstrijd open, waarbij David van der Poel, Gert-Jan Bosman, Tijmen Eising, Michiel van der Heijden en Stan Godrie de achtervolging meteen inzette. Met dat rijtje namen hebben we gelijk alle hoofdspelers al te pakken. De volgende rondes wordt het stuivertjes wisselen tussen met name Van Kessel, Stan Godrie, Van der Poel en Gert-Jan Bosman. Echte groepsvorming is er echter vanaf de derde ronde niet meer bij. Tussen elke renner zitten secondes, waarbij de individuele kwaliteiten per rijders op de diverse secties van het parcours voor snelle wisselingen in positie en onderlinge afstand zorgde.

Met nog twee rondes te gaan weet Teunissen zich vooraan te melden bij Van Kessel en Van der Poel, waarbij Van der Poel in de technische passages handig en vooral soepel voorbij Van Kessel weet te glippen, waar het beste inmiddels vanaf lijkt te zijn. Echt wegrijden weet Van der Poel niet te doen en het bleef dan ook spannend tot de laatste meters. Intussen zijn Van der Heijden en teamgenoot Dolfsma samen ten gronde gegaan, waarbij Van der Heijden mogelijk zelfs zijn vinger heeft gebroken. Vooraan in de wedstrijd zijn wederom de zandbultjes aan het einde van de ronde de scherprechter. Van der Poel komt hier met een kleine voorsprong als eerste aan en weet dat kleine gaatje groot genoeg te houden om als eerste over de streep te komen.

Uitslag Beloftes
1. David van der Poel
2. Corné van Kessel
3. Mike Teunissen
4. Gert-Jan Bosman
5. Michiel van der Heijden

Junioren
Niet dat de junioren wedstrijd saai was. Vast niet, maar hij werd samen verreden met een trainingsritje van Mathieu van der Poel. Dat is het jongere broertje van David van der Poel en dus eveneens zoon van Adrie van der Poel. Een trainingsritje, zo leek het. Zijn mond gesloten en met een eenvoud over het parcours rijden alsof cyclocross werkelijk geen enkele vorm van inspanning betreft. Voor de vorm had hij zijn trainingspak wel uitgedaan. En waarom zou hij ook niet zijn Wereld Kampioenschapstenue niet tonen? Mathieu van der Poel is een klasse apart. Niet alleen in Nederland. Zelfs niet alleen internationaal, maar we vermoeden ook op intergalactische schaal.

Al in de eerste bocht zette hij zich op kop, bleef nog 5 bochten in het zicht om de rest de weg te wijzen, waarna ze hem pas op het podium terug zagen. Achter zijn rug waren het al vrij snel Martijn Budding en Joris Nieuwenhuis die zich los wisten te rijden van de rest van het veld. Budding reed halfweg de wedstrijd een aardige afstand voor op Nieuwenhuis, maar die laatste wist ronde per ronde zijn ritme beter te vinden en het gat daarmee kleiner te maken. Met nog één ronde te gaan leek de nummer twee in de wedstrijd binnen handbereik, maar die wist toch nog stand te houden. De volgorde op het podium was dus hetzelfde als de volgorde in de wedstrijd vanaf grofweg de eerste bocht. Voor de vorm was Mathieu van der Poel toch nog even tussen Budding en Nieuwenhuis in gaan staan bij de podium ceremonie, al zullen die twee zich waarschijnlijk wederom hebben afgevraagd wie die kerel is die ze steeds bij de uitreiking van de bloemen zien. Het schijnt dat een van hen hem meende ergens bij de start kort te hebben gezien…

Uitslag Junioren
1. Mathieu van der Poel
2. Martijn Budding
3. Joris Nieuwenhuis
4. Sieben Wouters
5. Stan Wijkel

Populair
Ook al waren sommige eerste plekken vooraf wel in te vullen, het had weinig invloed op de toestroom van het publiek. Wellicht mede gesteund door het zonnige weer, maar druk was het zeker te noemen op de Beekse Bergen. Het parcous was voldoende ruim voor het publiek om op diverse plekken de wedstrijd leuk en goed te kunnen volgen. De drukte werd door Van Paassen in een interview achteraf tot Belgisch-druk betitelt, wat zeker een compliment is. Gelukkig bleef grote hoeveelheden bier wat achterwegen, dat is immers ook Belgisch.

Vorig jaar concludeerden we ook al dat de Nederlands Kampioenschapswedstrijden in de jongste jaren toch wel erg attractief aan het worden zijn. Met name in de jeugdige categorieën zien we veel grinta. En dat stemt ook positief voor de toekomst van het Nederlandse cyclocrossen op internationaal niveau. Voor het publiek is er dus voldoende garantie op spektakel en het voordeel van cross is simpelweg dat je bij een gemiddelde wedstrijd het geheel ook goed kunt volgen. De parcoursen zijn kort en de wedstrijd duurt 40, 50 of 60 minuten. Als de rondes dan zo overzichtelijk en toegankelijk opgezet worden zoals op de Beekse Bergen, voorzie ik een nog verdere toename van het aantal bezoekers bij en Nationaal evenement. Maar goed ook, want op televisie is het nog altijd enkel goed genoeg voor een samenvatting van een paar minuten…

Alle uitslagen: www.nkveldrijden2013.nl/index.php/uitslagen

Tekst: Jeroen van den Brand
Foto’s: Eric Wictor en Wim Lafeber

Geplaatst in Specials.
Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
oudste
nieuwste populairste
Inline Feedbacks
View all comments
Lars
Editor
Lars
11 jaren geleden

“De rest van het veld reed inmiddels simpelweg nog in een andere postcode wanneer Vos weer voorbij start en finish kwam.”

Hulde voor deze omschrijving :-) :-) :-)

Matthijs
Matthijs
11 jaren geleden

En dat is dan nog buiten de Hollandse Sporza-kijkers gerekend… ;)
Mooi verslag, dank!! Van de niet-elite categorieen was ik verder namelijk nog niet zoveel wijs geworden.

ATBWenters
ATBWenters
11 jaren geleden

Mooi verslag Jeroen, heerlijk om te lezen!