Trailz 043 Enduro Challenge: klei vet!

Zaterdagmiddag 29 juni. Mountainbikevereniging Trailz 043 uit Maastricht organiseert haar eerste grote evenement: de eerste enduro in Nederland.

Huh, wa’blief? Endurodadoedichdochindieberge?! In Nederland kan dat helemaal niet! Trailz 043 heeft echter klei aan dat vooroordeel en doet het gewoon.

44 deelnemers nemen de proef op som. Onder hen Velozine-dame Kiona Harbers. En waar zij is, zijn haar groupies in hun zelfgekochte Velozine-pèkskes. Vandaag maar liefst vijf man sterk, en daarmee op papier de sterkste ploeg van de dag!

Wolder_Enduro_001
Startpodium naast de kerk

 

Mijn eerste enduro!

Voor mij persoonlijk nóg een first deze dag dus. Ik en mijn fiets moeten het technisch niveau van vandaag makkelijk aankunnen. Ik ben geen bangekleiert in de afdalingen. Ik heb ruime ervaring in XC, marathons en lange alpendagen. Maar toch bespeur ik enige nervositeit bij mezelf! De route is immers vooraf onbekend en mijn laatste “koers” ligt ver achter me.

Maar ik heb er zin in en bevind me om 12u11 op het startpodium naast de kerk. 30 seconden later krijg ik mijn startsein. Een trap af, direct gevolgd door een 180 graden wall ride, over een podium, pallets, houten whoopdewhoops, nóg een trap en dan splut een omgeploegd veld in, waar het nog flink trappen is! Voor ik het weet is de eerste proef voorbij. De official die me afvlagt, maant me tot rústig doorrijden. Blijkbaar maak ik nogal een verwilderde indruk :-).

De overige proeven gaan redelijk. Het is lang geleden dat ik sprintte, laat staan daarop trainde… Een stuurbord voor mijn kop in een “bergaf-wedstrijd” is ook nieuw voor me, ik vergeet spontaan alles wat ik afgelopen winter bij een specifieke enduro training leerde. Maar leuk is het wel, dit smaakt naar meer!

 

De “proloog” is weliswaar in een buitenwijk van Maastricht, maar de route duikt daarna direct de natuur in. De route maakt goed gebruik van het beschikbare hoogteverschil rondom de Sint-Pietersberg, maar de mogelijkheden zijn natuurlijk beperkt. De vijf klassementsproeven zijn kort, er zitten vlakke stukken in en zelfs wat klimwerk. Érg heftig is het allemaal niet, alles is goed met een hardtail te doen. Sterker nog: een van de deelnemers verzucht achteraf dat dat vandaag waarschijnlijk de snelste optie was…

Dat ligt overigens niet alleen aan de route an sich, maar ook sterk aan hoe deze er bij ligt. Denk: goed ingeweekte Limburgse klei, oftewel een vette drekbende! Niet te mager…

Wolder_Enduro_002
Klei versus momentum: 1-0

 

Trailz 043
Mountainbikevereniging Trailz 043 is nog geen jaar oud. Op hun site omschrijft de vereniging haar doelstelling als volgt:

“Het behartigen van de belangen van mountainbikers in Maastricht en omstreken. Dat doen we door als organisatie op te staan voor de behoeften en wensen van iedereen die affiniteit heeft met de mountainbike. Eén van de speerpunten is daarbij de verbetering van routes en voorzieningen voor mountainbikers.

De mountainbikesport evolueert: door technologische ontwikkelingen kunnen de fietsen steeds extremere uitdagingen aan, en nieuwe wedstrijdvormen brengen de sport op een hoger niveau. In het buitenland groeien de voorzieningen en het imago met de sport mee: trailcenters, bikeparken en uitdagende routes faciliteren mountainbikers van ieder pluimage – van cross-country tot downhill en van all-mountain tot biketrial. Het wordt hoog tijd dat Nederland, en zeker de regio Zuid-Limburg, met deze ontwikkelingen meegroeit.”

Een goed streven! Trailz 043’s eerste project is de in aanleg zijnde vaste route op de Sint-Pietersberg.

 

Wolder_Enduro_003
Wall ride!

De verbindingsroute die de proeven verbindt volgt grotendeels de route van de toertocht die Trailz 043 in de ochtend organiseerde. Deze loopt door een mooie streek – stiekem wel deels in België – die voor veel bikers waarschijnlijk nog onbekend terrein is. De bepijling is in orde, op twee gesaboteerde bordjes na. Er is zelfs nog een ravitaillering. De sfeer is de hele middag, durf ik het te zeggen, on-XC-gemoedelijk, zelfs bij de start van de proeven. Je mag starten wanneer je er klaar voor bent, dat hoeft niet op nummervolgorde. De starters zijn allervriendelijkst en geven tips & tricks. Enig minpunt van de route is het lange stuk asfalt vanaf de laatste proef tot aan de finish.

Afgezien daar van en ondanks de geografische beperkingen weet Trailz 043 dus een leuk en strak georganiseerd enduro-achtig evenement neer te zetten. Niet niks voor zo’n jonge organisatie! Na de tijd zijn er dan ook overwegend positieve reacties te horen op het permanence-pleintje. De blauwe VZ-brigade heeft zich ook prima vermaakt, ondanks het feit dat het numerieke overwicht uiteindelijk weinig blijkt te hebben uitgehaald in de eindrangschikking. De pijn is helemaal vergeten wanneer hun heldin aan het eind van de middag gehuldigd wordt tot winnares. Sjoen!

Wolder_Enduro_004
Podium dames

Uitslag Dames:

  1. Kiona Harbers (Velozine) :15min00s (21 alg)
  2. Belinda Abbing: 16min10s (33 alg)
  3. Margreet Meems: 17min12s (38 alg)

Uitslag Heren

  1. Maichel Lemmens: 12min43s
  2. Plons Racing (jawel, meneer!): 13min06s
  3. Leon Cuypers: 13min21s

12. Eric Wictor (Team VZ-Groupie): 14min12s
20. Mathijs Gerrits (Team VZ-G): 14min59s
26. Lars Vogelenzang (Team VZ-G): 15min31s
28. Erik Nienhuis (Team VZ-G): 16min02s)
37. Ward Oud  (Team VZ-G): 17min09s

Tekst: Lars Vogelenzang

Foto’s: Erik Nienhuis

Meer info: www.trailz043.nl

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , .
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
oudste
nieuwste populairste
Inline Feedbacks
View all comments
Matthijs
Matthijs
10 jaren geleden

Ja, het was een mooi dagje peddelen in Limburg. :-)

Verrassende uitslag! Ik hoopte na dat genante/grappige glijpartijtje op het grote podium bij de speaker vooral dat ik niet laatste zou worden.