Cyclocross seizoen 2013-2014 – Voorbeschouwing & kalender

Heerlijk! Zomerse dagen aan het einde van september. Indian Summer mag dat heten, ik hou er van! Het brengt me alleen wel ‘van de leg’. Zoals ik vorig jaar namelijk al aangaf is de terugrit vanuit Friedrichshafen voor mijn biologische klok het signaal om om te schakelen naar de herfst. Herfst gevolgd door winter; cyclocrossen dus!

Voor velen is het vooral een kijksport. Daar is niets mis mee en onze Zuiderburen voorzien in perfect in deze behoefte. Sporza en Vier zullen ook dit najaar en winter een groot aantal cyclocrosswedstrijden integraal uitzenden via televisie of live streams. We hebben ze even samengevat in een overzicht zodat je op tijd van je fietsrit terug kunt zijn en met een warme kop chocolade melk, goeie bak koffie of naar behoefte een ‘stijvige pint’ een middagsessie bankzaken kunt inplannen gevuld met kijkplezier.

CyclocrossKalender01

Ook te vinden via de menubalk boven aan de website; Artikelen -> Cyclocross -> Cyclocross kalender 2013-2014

Nieuwe ronde, nieuwe kansen?
Vragen of het een spannend seizoen gaat worden is in mijn optiek eigenlijk vragen naar de bekende weg. Ik kan me namelijk geen seizoen in de voorbije jaren herinneren dat niet spannend was. Misschien niet altijd wat de klassementen aangaat, maar op individueel niveau waren er altijd legio crossen die spannend waren van begin tot eind. Zelfs wanneer er iemand met minuten voorsprong op kop reed, was het in de achtervolging spannend en was er altijd wel een moment waarop iedereen herinnert werd aan het feit dat het ook nog steeds een mechanische sport is…

Met de opkomst van een aantal jonge toppers uit met name Nederland, kunnen we ons andermaal opmaken voor een spannend seizoen. De vorig jaar tot Elite-verworden Lars van der Haar wist de hoge verwachtingen meer dan waar te maken en ging aan het einde van het seizoen ook met de nationale titel aan de haal, precies één jaar nadat hij dat ook al deed in de belofte categorie. Op internationaal niveau liet hij zich bij elke wedstrijd wel een keer zien. Soms enkel in het eerste deel van de wedstrijd, maar vaak genoeg ook in zijn typisch gretige stijl van start tot finish met diverse podiumplaatsen als resultaat. In tegenstelling tot die andere cross-Lars hoeven we voorlopig niet bang te zijn dat we dit talent verliezen aan de weg. Hij droomt niet van een wegcarrière: “Ik deed in de voorbereiding mee aan een paar zware wegkoersen. Die hebben me geleerd dat mijn toekomst niet daar ligt. Ik ben en blijf een veldrijder.” Aldus Van der Haar in een interview met Sporza.

nk_veldrijden_7992_VZ

Maar het was niet alleen Van der Haar die als Nederlander tegenwicht bood aan de overwegend Belgische dominantie. Ook Thijs van Amerongen zagen we het hele seizoen vooraan de wedstrijden mee vormgeven en kon Twan van den Brand zich ook af en toe bemoeien met de gang van zaken.

Bij de beloften zien we al enkele jaren close racing waarbij de hoofdrollen in meerderheid weggelegd is voor Nederlanders. Dit jaar wordt dat veld nog verder opgeschud nu Mathieu van der Poel, die het NK reed als trainingsrit en zojuist ook nog Wereld Kampioen op de weg werd, vanuit de junior categorie doorschuift en naast zijn broer David zal starten. Er naast zal rijden? Misschien de eerste 2 meters. Ik voorspel dat Mathieu ook bij de beloften snel het hele veld zal regeren als een keizer.

Bij de dames zullen we zeker Marianne Vos terug gaan zien, zij het wederom niet in alle crossen. Waar ze start, is ze de te kloppen vrouw. Dat zal dit seizoen niet anders zijn. Sanne van Paassen ligt nog deels in de lappenmand en kreeg en passant te horen dat haar contract bij de Rabobank formatie eind dit seizoen niet verlengd wordt. Een domper, maar meteen dus ook motivatie om zich te laten zien voor potentiële nieuwe sponsoren. Vanuit het buitenland zal de tegenstand komen van onder andere de Engelse Helen Wyman die al enkele seizoenen sterk rijdt. Daarnaast uiteraard de Amerikaanse Katie Compon. En ‘daarnaast’ zou je ook kunnen zeggen wat betreft haar positie ten opzichte van de fiets; ze wil nog al eens ongelukkig afstappen op plekken waar het niet nodig is. Zou dat dit seizoen verandert zijn?

nk_veldrijden_7918_VZ

Er zijn echter nog meer vragen die we ons kunnen stellen voor dit seizoen. Lukt het Niels Albert eens het Superprestige klassement te winnen of om het hele seizoen zijn helm recht op zijn hoofd te hebben? Weet Sven Nys de sleet op zijn iet wat oudere lichaam goed te verbergen of is het er echt gewoon nog niet? Zullen we vaker uitschieters zien van ‘de buitenlanders’ zoals Martin Bina die in Hoogerheide iedereen fietsles gaf in de sneeuw? Wie gaan er naast Lars van der Haar ook het veld in met schijfremmen dit jaar… en zal dat een groot verschil gaan maken in hopelijk (want dat hoort bij cross) slechte weersomstandigheden?

Hoe dan ook… vragen genoeg en de beantwoording zal zeker spanning gaan geven in het komende seizoen. Laat dat seizoen maar beginnen! Dat zal vanmiddag al zijn in het Belgische Neerpelt. Sporza doet uiteraard verslag!

JB

Posted in Cyclocross, Nieuws.