Project-S: final part!

Het heeft even geduurd, maar dan heb je ook wat: een X-Fusion Trace RL2 DLA! Tenminste, mijn verwachtingen zijn hoog gespannen van deze vork. Natuurlijk is X-Fusion niet direct een verwachtte keuze, maar de inmenging van Joel Smith, mede doorstarter van het merk Tomac destijds, de samenwerking met diverse grote namen zoals Brian Lopes en Richie Schley en de bouwkwaliteit die de laatste jaren zichtbaar is toegenomen, heeft mijn vertrouwen in dit merk wel met stappen doen groeien. Het Taiwanese merk met een Amerikaans marketing office erachter, valt onder de vleugels van het APRO concern en dat is geen kleine speler als het gaat om OEM frames maken.

Xfusion01

De Trace serie van X-Fusion is alleen verkrijgbaar als 29-er Trail / Enduro vork. Voor meer bling-factor (en meer geld) is er ook nog de Revel upside-down vorkvork, die nota bene door Paul Turner (oprichter van Rock Shox) ontworpen is en geproduceerd wordt in de USA. Dit in tegenstelling tot de rest van de reeks die gewoon uit het verre oosten komt. De time-to-market van X-Fusion een beetje kennende, is deze vork met een beetje mazzel pas eind 2014 verkrijgbaar, dus tot die tijd moet ik me even behelpen met de Trace.

Nouja, behelpen… de 34 mm binnenpoten, 15 mm steekas en het forse uiterlijk geven me niet het gevoel dat de vork als een wet noodle gaat voelen en de bewezen en simpele technologie in de vork, met een cartridge demping systeem ala Fox’s FIT, moeten ervoor zorgen dat de vork de oneffenheden glad strijkt terwijl het voorwiel in dezelfde richting blijft wijzen. De vork is daarnaast voorzien van een DLA veerweginstelling op de vorkkroon: hiermee is de vork in een handomdraai te switchen tussen 140 mm en 110 mm veerweg. Daarnaast vinden we de gebruikelijke instelmogelijkheden op de vork: luchtdruk, rebound en lock-out.

Helaas geen Gold-Slick-Ano uitvoering voor mij, dat is een 2014 feature. Of ik daar rouwig om moet zijn? Zeker is dat een dergelijke coating de stictie verminderd en daardoor de kleine trillingen sneller zal verwerken. Uit ervaringen met dergelijke coatingen van andere fabrikanten weten we echter ook dat de coating snel kan slijten. Eerst maar eens in de fiets inbouwen en gaan rijden, daarna weet ik wel te vertellen of deze vork aan mijn hooggespannen verwachtingen voldoet of dat ik toch X-Fusion maar lief aan moet kijken om op een short-list te komen voor de Revel…

De Trace is te koop voor een onlineprijs rond 625 euro. Dat is toch al snel een pak goedkoper dan vergelijkbare modellen van de bekende merken. Officiele verdeler voor Nederland is VD Sport Import, wij hadden em via de agent van de franse verdeler Race Company: Vos Sports Vision.

Xfusion02

Xfusion03

Xfusion04

CJ

Geplaatst in Specials en getagd met .
Tags:
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
oudste
nieuwste populairste
Inline Feedbacks
View all comments
Sven
Sven
10 jaren geleden

Nice!! Nu opbouwen maar!!

Dennis
Dennis
10 jaren geleden

Ik mis toch echt nog minstens 1 onderdeel: het frame! 29″, 140mm voor, vette schijven. Dat moet wel een leuk dingetje worden.