IXS Lozza BC shorts

Ik moet toegeven dat ik van producten hou die opvallend onopvallend zijn. Die laatste uitspraak is op de redactie inmiddels een cliché geworden, maar het feit dat ik zonder nadenken voor iedere rit automatisch ernaar grijp zegt wel iets over het product in kwestie. Zo ook de IXS Lozza BC shorts: ze liggen altijd bovenop de fietsbroekenstapel in de kast en worden veruit het meeste gedragen.

ixs_vial_BC_01Veel, heel veel gedragen maar niet afgedragen…

Ondanks het ruigere overkomen en losse fit verkoopt IXS de shorts niet als een specifieke DH/freeride shorts. De stof is dan ook niet erg dik. Wat mij betreft voldoen ze zowel voor XC als ruiger gebruik. De pasvorm laat immers voldoende ruimte voor een paar dikke kniebschermers – een body armour met d30/VPD verstevigde onderbroek zou er ook makkelijk onder passen. Strak passende XC shorts zijn dit dus geenszins. Maar de stof is zacht en flexibel genoeg om de hele dag mee te trappen. Ventilatie is ook dik in orde. Draagcomfort wordt verder deels bepaald door het type fiets(onder)broek dat je er zelf bij kiest: IXS levert enkel de shorts, zonder binnenbroek.

De shorts zijn voorzien van een aantal grotere en kleinere zakken waar je een liftpas, je handschoenen en andere losse rommel in kwijt kan. Alle ritsen en drukkers zijn volledig van metaal en geven een stevige indruk. De stof zelf is 99% polyester, een ingebouwde – met klittenband verstelbare – riem zorgt dat de broek zelfs met gevulde zakken niet te ver afzakt.

ixs_vial_BC_02Zacht maar degelijk gevoerd…

Na bijna een jaar gebruik is er relatief weinig schade en slijtage te merken aan de shorts, ondanks een aantal harde crashes en ontelbare aanrakingen met groen zoals overhangende takken, bramen en boompjes die geschampt werden. Ook het zitvlak ziet er nog zeer goed uit, ondanks dat deze niet van beduidend dichter of sterker weefsel lijkt te zijn. De rand van de linker pijp is meerdere malen aan een ongebruikt kabelnokje op de bovenbuis blijven hangen en heeft ter plekke een klein scheurtje van enkele millimeters. Verder houden stof en stiksels zich onder omstandigheden goed. Op één zak was het stiksel doorgesneden tijdens een val – een makkelijke reparatie.

Zelfs modderbak na modderbak is de stof van de IXS Lozza BC makkelijk schoon te krijgen (of je ziet het resterend vuil gewoon niet op de zwarte ondergrond…). Ritsen, drukkers en klittenband voelen na een jaar intensief gebruik nog als nieuw aan. Die modderbakken hebben ook weinig invloed op het draagcomfort: ook doorweekt zitten deze shorts goed, ondanks dat de achterste panelen net zo veel water doorlaten als de rest van de broek.

Om een korte review ook kort te houden: de IXS Lozza BC is een absolute aanrader qua functie en kwaliteit. ‘Doe mij maar nog een paar!’ zou ik zo roepen, ware het niet dat de Lozza BC niet meer in de 2014 catalogus staat. De PIZ komt het dichtste bij, voor een adviesprijs van €99,95.

Meer informatie: ixs-sportsdivision.com

Tekst & foto’s: Eric Wictor

 

Geplaatst in Reviews.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments