Top 5 van 2014 – Producten

Lijstjestijd, het is weer zo ver. Kopje warme choco, onder de kerstboom terugblikken op het afgelopen jaar. Maar de choco is op en een kerstboom hebben we niet dit jaar, want we zijn toch niet thuis op het geboortefeest van onze lieve Heer. Zucht. Eerste gevoel: ik heb weer een jaar te hard gewerkt en te weinig tijd gestoken in wat ik echt graag doe: buiten zijn, natuur beleven, trappen, sturen, snelheid beleven, terugvallen op mijn instinct en reflexen, endorfine en adrenaline.

Als ik er nog eens over nadenk is dat eerste gevoel onzin. Tuurlijk, rupsje-nooit-genoeg, maar ik heb prachtige ritten gemaakt, intense avonturen beleefd en veel plezier gehad aan mijn hobby. Daaronder valt voor mij ook het volgen van trends, ontwikkelingen in de industrie en de introductie van nieuwe producten. En daarvoor hoef je niet eens op de fiets te stappen!

We blikken in deze laatste dagen van het jaar eens terug en deden even een rondje onder redactieleden met de vraag wat de meest opvallende vijf producten waren die dit jaar de markt op kwamen. Dit zijn wat ons betreft de vijf producten van het jaar:

1. Rockshox RS-1
Hou er van, vind hem lelijk, stel vragen bij het technische verhaal. Iedereen heeft een mening over de nieuwe RS-1 van Rockshox. Bijna niemand heeft er nog op gereden. Het is sowieso het meest gehypte product van 2014 na een ellenlange tease-campagne van de marketing-afdeling van SRAM. Ik vind het een tof ding en ben superbenieuwd hoe hij rijdt. Komen we op terug…

RockShoxRS1_02

2. Schwalbe PROCORE
Inmiddels rijdt zo’n beetje iedereen wel tubeless. Geen vervelende stootlekken meer, lagere druk, meer grip, lagere rolweerstand; de voordelen zijn bekend. Toch is een tubeless setup ook weer niet helemaal hufterproof, want het blijft oppassen voor gedeukte velgranden en burpende banden. Schwalbe PROCORE belooft voor enduristen een nieuw ei van Columbus: met behoorlijk lichtlopende banden, op superlage druk toch geen snakebites en beschermd tegen kapot gereden velgen.

procore02

3. XTR Di2
Wat een verfijning! Net als bij de RS-1, heeft bijna iedereen een mening over de nieuwe Di2 XTR. Zelf het schakelgedrag van je fiets programmeren, met één of met twee shifters voor- en achterderailleur bedienen. Daarmee streeft XTR Di2 ook de bekende elektronische weggroepen van Shimano voorbij. (Gesponsorde) atleten zijn erg enthousiast. Gezien de positie die Dura Ace Di2 heel snel opgebouwd heeft in het wegpeloton, verwachten we van XTR Di2 eigenlijk weinig anders. En we verwachten binnen twee jaar natuurlijk ook een trickle-down naar XT-niveau.

xtr15Di2_02

4. Trek/Fox RE:aktiv demper
Frame- en demperfabrikanten moeten met elkaar slapen voor een perfect resultaat, waarbij demper en veersysteem optimaal op elkaar afgestemd zijn. Trek had haar buik vol van dit monogame bestaan en nodigde een derde partner uit voor een triootje. Het resultaat: dikke dempers met n’n Penske.

Penske01

5. Alles 1X
De markt loopt inmiddels over van grote en kleine aanbieders van Narrow Wide kettingbladen, die in combinatie met een Shimano ShadowPlus / SRAM Type2 achterderailleur zonder kettinggeleider gebruikt kunnen worden. Dat werkt heel goed, zowel op de mountainbike als de cyclocrosser.

fsr06

Bovendien hebben een aantal kleinere merken onderdelen in hun gamma om je 10 speed mtb cassette te boosten – of zelfs je derailleur. Je kunt dan van je 11-36 cassette een 11-42 cassette maken. Voor Nederland hebben veel rijders dat misschien niet nodig, maar met je enkele blad voor kan dat in de Ardennen toch wel fijn zijn! Wij hebben een kitje van OneUp in huis (42t pizzabodem, 16t kransje en RADR derailleurkooi) waar we wat mee gaan klooien.

Welk product missen we volgens jou? Wat is je persoonlijke topper?

MG

Geplaatst in Nieuws.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments