Bontrager: iets om het lijf!

Godskolere, wat is ut koud juh” Dat waren zo ongeveer de woorden die door mijn hoofd gingen deze week toen de thermometer -5 graden Celcius aangaf. Wat te doen, op de fiets stappen voor een rondje of terug mijn warme bed in? Het werd het eerste, dus heb ik al mijn warme kleding, handschoenen, overschoenen en Buffs bij elkaar gezocht en ben ik op de fiets gestapt…

bontragershirt01

Enter Bontrager
De meesten van jullie kennen Bontrager als onderdelen huismerk van Trek. Enkelen zullen de naam nog kennen als framebouw merk van Keith Bontrager. Net als andere onderdelenleveranciers beperkt Bontrager zich echter niet tot fiets-hardware, maar voeren ze ook een (behoorlijk uitgebreide) kledinglijn, fietser-software zo je wil. Die kledinglijn omvat eigenlijk zo’n beetje alles wat je kunt bedenken: van sokken tot helmen en van vrijetijdskleding tot teamkleding. Daarbij voeren ze heel nadrukkelijk niet 1 unisex collectie, maar een afzonderlijke dames- en herencollectie die in aantallen en omvang niet voor elkaar onder doen. Ik zoom in op een lange broek en een ondershirt…

Working horses
De lange fietsbroek is gewoon wat het is: een lange fietsbroek. Zonder bovenstuk ook nog eens, maar dat vind ik persoonlijk wel handig als je met temperaturen onder nul moet plassen en op zoek bent… enfin. Er zit ook geen zeem in, daarvoor doe ik een korte fietsbroek mét zeem erbij aan. Wel is de broek voorzien van een gewatteerde binnenkant en enkele reflecterende elementen aan de buitenkant. De dikte van de broek is wat meer dan het gemiddelde paar beenstukken, maar ook weer niet zo dik, dat je je een ongeluk zweet als de temperatuur boven het vriespunt komt.

racethermal

De hoody baselayer is iets meer tech: ik heb nog de oude versie gemaakt van 90% polyester en 10% elastaan. Het nieuwe model is een mix van polyester en wol. Het ondershirt heeft twee noemenswaardige features: een gat voor je duim in de mouwen en een capuchon. Het gat voor de duim op zich is natuurlijk niks bijzonders, iedere ski-jas heeft er tegenwoordig. Het zorgt er alleen wel voor dat je handen deels bedekt worden met een extra laagje ondershirt. Ik gebruik dat vaak op weg naar het bos, als het net even te koud is voor zomerhandschoenen, maar te warm om full-on met winterhandschoenen het bos in te duiken. Dit stukje ondershirt zorgt er net voor dat ik dan geen koude handen krijg. Keerzijde is natuurlijk wel dat je met een extra rand in je handschoenen zit. Ik heb onder dit shirt altijd nog een gewoon zweetshirt (lange of korte mouw), als echte eerste laag op je huid is deze Bontrager namelijk niet bedoeld.

bontragershirt02

De capuchon heeft voor mij 2 functies: als ik hem niet over mijn hoofd trek, dan is het simpelweg een hoge col. Gecombineerd met een buff zorgt dat er meer dan voldoende voor dat de koude wind niet stiekem langs mijn keel naar binnen waait. Zo gebruik ik de capuchon minstens 95% van de tijd. Er waren echter ook momenten, dat het zo koud werd, dat de buff onder mijn helm tekort schoot. In dat soort situaties is het toch prettig om de capuchon achter de hand te hebben.

hoodedlongsleeve

Inmiddels behoren beide kledingstukken tot mijn standaard uitrusting voor winterse ritjes. Beiden zijn letterlijk mijn working horses voor de maanden november tot en met maart. Er gaat geen rit voorbij waarbij ik deze 2 stuks niet aanheb. Door te combineren met andere kledingstukken, kan ik in het genoemde temperatuurbereik zo’n beetje alle situaties wel tackelen.

His & hers
Ik ben zelfs zo gecharmeerd van deze combi, dat ik dezelfde kledingstukken, maar dan in damesuitvoering, voor mijn vriendin heb gekocht. Blind, zonder te overleggen en met de woorden “Hier, proberen!” Sinds we getrouwd zijn, neemt ze echter niet meer zoveel blindelings aan van me, dus was ik voorbereid op kritiek. Die bleef echter uit, integendeel. “Deze broek beperkt me totaal niet in mijn bewegingen” was het eerste wat ze zei, toen ze van een ritje met haar nieuwe broek terugkwam. Eerdere winterbroeken waren stugger en wat meer unisex, waardoor ze nog wel eens wilden trekken en knellen. Ook het ondershirt met capuchon is inmiddels haar favoriet. In tegenstelling tot mij, gebruikt ze de duimgaten een stuk minder, maar ik zie haar des te vaker met capuchon over haar hoofd op de fiets kruipen! “Lekker warm!” Tsja, daar blijft iedere vrouw gevoelig voor.

Het hooded ondershirt gaat voor € 69,99 over de toonbank, de Race Thermal lange broek voor € 79,99. Ikzelf draag van beiden een medium, mijn vriendin een small, zowel broek als shirt vallen lekker strak.

CJ

Geplaatst in Reviews en getagd met , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments