BBB Nerone helm: gematteerd maatje

Met de Nerone zet BBB een all mountain helm op de markt. Deze helm heeft een schaal die verder over het achterhoofd reikt dan een traditionele cross country helm en er zit een fatsoenlijk vizier op. De helm wordt geleverd maten M (54-58 cm) en L (58-62 cm) en in de kleuren rood, grijs en zwart die in alle gevallen gecombineerd worden met wit en zwart in een mat sausje. Bij gebrek aan schuivers, valpartijen en stunts als een superman-to-faceplant hebben we de veiligheid van de Nerone niet getest, maar op dit vlak biedt de verplichte EU certificatie van iedere fietshelm natuurlijk garanties.

bbb02

Pasvorm en afstelling
Het instellen van een helm is vaak een langdurig proces van herhaaldelijk in kleine stappen afstellen en passen. Bij de Nerone is dat met de riempjes en het TriFit verstelsysteem aan de achterzijde van het hoofd kinderspel. De riempjes zijn gemakkelijk te verstellen met de kunststof clips die vervolgens tijdens het rijden goed vast blijven zitten. Het TriFit systeem heeft een simpele draaischijf voor de afstelling in de breedte en een groot verticaal bereik waarmee de helm eenvoudig en stabiel op het hoofd instelbaar is.

Hierbij viel overigens wel op dat in de meest extreme positie van het TriFit systeem, voor het grootste hoofd dat zou moeten passen in een medium helmmaat, een opstaand randje van die verstelling nogal prominent tegen het hoofd drukte. Deze werd gekneld tussen de achterzijde van de schaal en het hoofd. Met wat huisvlijt in de vorm het maken van een kleine sleuf in het piepschuim was dit euvel opgelost. Helaas verviel daarmee wel de garantie en raden we je het dan ook echt niet aan zomaar je helm te modificeren. Mocht je bij het passen twijfelen tussen de medium en de large adviseren wij voor het grotere model te gaan.

bbb05

Het gewicht is slechts 295 gram voor een medium maat. Hierdoor heb je niet het gevoel dat de helm nadrukkelijk aanwezig is en kan je hem ook gemakkelijk dragen tijdens je XC rondjes. Daarnaast is het rijden en met vizier (en baggy pants) natuurlijk zeer hip.

Ventilatiegaten zijn er in overvloed dus ook in de zomer zal de helm je hoofd voldoende koel houden.

bbb01De schaal laat voldoende ruimte over voor lange brilpootjes

Tot slot
BBB staat bekend om no-nonsense onderdelen en accessoires tegen scherpe prijzen. De Nerone helm volgt dit credo met een prijs van €99,95. Zonder concessies gedaan te hebben aan deugdelijkheid en uiterlijk. De instelbaarheid en de algehele pasvorm kon door meerdere redactieleden gewaardeerd worden, al kwam bij een redelijk diepe zit het vizier wel eens hinderlijk in het zichtveld. Het is een all mountain helm, dus rechter op de fiets zitten dus!

BBB levert de helm slechts in twee maten. Meet je hoofdomtrek circa 58 cm, dan is het zeker aan te raden zowel de M als de L te passen. Bij twijfel: pak de grootste, dan heb je een goed maatje voor lange dagen in het zadel.

Meer informatie: www.triplebcycling.com

Tekst: Mark ten Napel
Foto’s: Coen de Jongh

Posted in Reviews.