Giro Terraduro: euh… winterschoenen?!

Winterschoenen? Nee, dat zijn deze Terraduro’s beslist niet. Het was echter wel de eerste gedachte die ik kreeg toen ik de schoenen voor het eerst in mij handen had. De zool en opstaande rubber rand rondom lijken een beetje winterse plas met gemak te kunnen weerstaan, terwijl de voering warm genoeg aanvoelt voor temperaturen rond het vriespunt. De eerste serieuzere tocht de afgelopen winter kwam ik echter van een koude kermis thuis. Ondanks wollen sokken en deze schoenen, protesteerden mijn voeten hevig tegen de lage temperaturen waaraan ze blootgesteld werden: “trek de volgende keer je overschoenen erbij aan suffert” riepen ze me toe.

terraduro05

Be like Graves
Natuurlijk vermarkt Giro de Terraduro’s ook niet als winterschoenen. Wat het volgens hun wel is, is de ideale enduro-schoen, waarmee de tijd op en naast de fiets zo prettig en efficient mogelijk gemaakt wordt. Afgelopen seizoen won Jared Graves de Enduro World Series op deze schoenen, al had hij volgens mij evengoed kunnen winnen op een paar crocs. De schoen is verkrijgbaar in een statig en onopvallende zwarte kleur alsook in een oranjerood achtige uitvoering. De Nederlandse importeur voert die laatste variant weliswaar niet, dus als je op zoek bent naar schoenen met een opvallende kleur, zul je wellicht wat verder moeten zoeken. De zool van de schoenen is gemaakt van het bekende Vibram rubber, waarmee je aan alle ondergrondsoorten vast zou moeten plakken.

Maatvoering
“Ik heb altijd maat 43” hoor ik mezelf zeggen en dat klopt ook: Van Sidi en Shimano tot en met Van Lier en Van Bommel, mijn voeten zijn maat 43… behalve als ze dat niet zijn. De Giro’s vallen namelijk iets kleiner uit werd mij vooraf gewaarschuwd. Dus misschien zou ik toch 44 moeten hebben van deze schoenen. In mijn geval geen probleem, want de importeur vond het prima om een setje in maat 43 en in maat 44 op te sturen. De keuzestress die daarop echter volgde….diepe, diepe zucht!
Maat 43 pastte, net, zelfs met vrij dikke (X-Bionic) sokken aan, maar ruimte om nog een klein beetje te bewegen hadden mijn tenen niet echt… Maat 44 voelde vergeleken daarmee reusachtig groot aan. Ze bleven aan mijn voeten hangen, maar de ruimte voorin de schoen voelde alsof ik een Smart ForTwo in een garagebox ging parkeren: zelfs met mijn ogen dicht kan ik hem er dwars inzetten. Nadat ik de 44 uittrok en al bijna besloten had maat 43 te houden, voelden die weer krap aan: te strak. Zou ik hier in de zomer met warmere en daardoor net iets grotere voeten nog inpassen? Maarja, maat 44 voelde zo groot, dat ik bang was dat mijn hiel bij iedere trap of stap zou lichten aan de achterkant… Lang verhaal kort: ik heb zeker een week lopen dubben en uiteindelijk op de grotere maat van de 2 gegokt. Nu, zo’n 3 maanden en de nodige ritjes later, voelt die keuze als de enige juiste. Natuurlijk, van mij had een maat 43,5 gemogen, graag zelfs, maar ook met deze maatvoering kan ik prima leven.

terraduro01

terraduro02

terraduro03

Is het wat?
Nu ik wat langer op de schoenen rondfiets en loop, beginnen mijn voeten de schoenen steeds meer en meer te waarderen. Nieuw uit de doos had ik nog last van drie dingetjes, die ik inmiddels afdoende heb weten verhelpen. Zo is de middelste klitteband sluiting bovenop raar geplaatst. Het zorgt weliswaar ervoor dat de schoenen er niet 13 in een dozijn uitzien, maar je krijgt er wel gratis een drukplek bovenop je wreef voor terug. Door deze sluiting losjes vast te zetten, waardoor de neusklittebandsluiting en de buckle eigenlijk de enige 2 zijn die mijn voet op de juiste manier in de schoen houden, had ik geen hinder meer ervan. De binnenzool is standaard. De duurdere modellen hebben een Supernatural zool bijgeleverd. Voor mij was de standaard zool te vlak, gebruik van een blauwe (medium hoogte) Specialized BG zool deed voor mij de truc. Wel zou Giro voor mij extra punten scoren, als de Supernatural zool ook bij deze schoenen meegeleverd wordt.
Laatste hinderpuntje, die tevens het eerst verholpen was: onder de binnenzool zit een stuk klevend foam materiaal, dat de SPD uitsparing aan de binnenkant afdekt. Vanuit de doos zat hier een randje dubbel wat voor de nodige irritatie (letterlijk en figuurlijk) zorgde. Hoewel de oplossing -het juist positioneren van het stukje foam- dichtbij was, bleek dit wel het nodige geduld en secuurheid te vereisen. Het foam is namelijk niet dermate stevig dat deze als vanzelf in de opening valt, terwijl de klevende rand rondom direct vast wil plakken, zodra deze in de buurt van de zool komt. Nogmaals, geen onoverkomelijk dingetje, maar je moet er wel even rustig voor gaan zitten om hem precies goed te plakken.

Als je deze 3 zaken voor je eigen voeten eenmaal goed hebt, dan staat niets een fijn gebruik van de schoenen meer in de weg. De Vibram zool heeft lekker veel grip op rotsachtige ondergrond, de rubberen onderrand beschermd je voeten daarnaast tegen water en tegen stoten aan stenen. De neus van de schoenen doet me nog het meest denken aan de neus van mijn veiligheidsschoenen, al laat ik op die van de Giro’s liever geen zware hamer vallen. Het lopen op de schoenen beviel me verrassend goed, een verkeerd ingeschatte aantal hoogtelijnen op de kaart en daardoor een wandeling met de fiets van een paar uur met ruim 300 hoogtmeters zorgde de afgelopen weken voor een serieuze praktijktest. Ik kreeg echter geen last van blaren noch vond ik de schoenen oncomfortabel stijf tijdens het lopen. Op de fiets voelen de schoenen gewoonweg als prettig mountainbike schoenen. Nee, ze zijn niet overdreven stijf, maar zelfs tijdens ritjes op de weg, had ik nooit het idee dat ik nodeloos energie aan het wegtrappen was in de schoenen.

terradurograncan
Hoewel de schoenen al flink gebruikt zijn, is de bovenkant goed schoon te houden door veel gebruik van gladde materialen

Over de duurzaamheid kan ik nog niet veel zeggen, daarvoor heb ik simpelweg nog niet lang genoeg met de schoenen gereden. De eerste indruk op mij is echter goed. Ik heb geen last van loslatende of scheurende zolen, zoals sommige gebruikers wel hadden. Giro heeft daarvoor de kwaliteitscontrole en lijmprocedure inmiddels aangescherpt. Met een adviesverkoopprijs van 159,95 eur zet Giro de schoenen in de markt. Passen is zoals je uit mijn verhaal zult opmerken wel erg handig, tenzij je blind een maat groter durft te bestellen. Voor mij zullen deze schoenen dit jaar een vast onderdeel uitmaken van de kledingset voor wat stevigere, all mountain achtige fietsritten.

terraduro04
In de categorie pech: bij het monteren van de schoenplaatjes draaide ik de schroefdraad in de SPD plaat stuk. Gelukkig kan die omgedraaid worden en bleef de andere kant wél heel.

CJ

Posted in Reviews.