The best trails… Teutoburger Wald

“Ga je nog wat leuks doen komend weekend?” “Ja, een weekendje biken.” Dikke kans dat je gesprekspartner je dan vraagt: “Een weekendje Ardennen, zeker?” Voor leuke bikespots ligt dat voor ons Nederlanders het meest voor de hand.

Terecht? Grotendeels wel. De Ardennen bieden topmogelijkheden voor een weekend- of zelfs dagtrip. Maar woon je ten noorden of oosten van Utrecht, dan is er een alternatief dat dichterbij is dan je denkt. Stap in de auto en met grofweg anderhalf tot twee uur rijden ben je in het Teutoburger Wald.

Teutoburger Wald: Soms is de oplossing dichterbij dan je denkt

TeutoburgW01

Überraschung!
De Velozine crew bracht onlangs voor het eerst een bezoekje aan dit langgerekte heuvelgebied, en had een prima weekend! De stukken bos zijn minder groot dan in de Ardennen, maar de trails die wij reden zijn uitdagend en goed onderhouden. En de medebosgebruikers allervriendelijkst.

Twee suggesties voor een leuke biketocht:

1. Dörenberg, Bad Iburg
Op de Dörenberg, ten noorden van Bad Iburg, ligt een netwerk van leuke afdalingen en goed berijdbare beklimmingen. Meer dan genoeg voor een dagje spelen. De ondergrond varieert van zeer zachte bosgrond tot wortelstukken tot wat steentjes. Erg leuk en afwisselend. Het deed ons zelfs een beetje denken aan Dixie’s Singletrailpark Jamnica in Slovenië.

Op Youtube vind je van dit gebied vooral filmpjes vol 160 mm bikes en full face helmen. Maar laat je daar niet door misleiden: als je de dikke dubbels overslaat, is het ook op een XC-fiets-met-dropper en wat skills prima te doen. Aanrader!

2. Dörenther Klippen, Ibbenbüren: Geheimtipp?
Iets rustiger gaat het er aan toe rondom de Dörenther Klippen bij Ibbenbüren. Hier wat meer bredere paden, afgewisseld met mooie singletracks en prachtige uitkijkjes langs de uh… Dörenther Klippen.

TeutoburgW03

Dörenther Klippen is een zeer populair gebied voor mountainbikers. Maar: Mag je er wel fietsen? Er hangen namelijk grote “Naturschutsgebiet – Mountainbiken verboten!” borden op de parkeerplaatsen. Tegelijkertijd bezweren locals ons dat de borden “nicht offiziel sind”. Een korte zoektocht op het internet brengt alleen maar meer verwarring. Onze buren zijn er na 115 pagina’s discussie nog niet uit, en de Nachbarn gaan zelfs richting de vier cijfers!

Een telefoontje naar de plaatselijke VVV dan maar? Het was een leuk gesprek, maar zelfs dit gaf geen uitsluitsel:

“Es ist nicht absolut verboten. Es ist aber auch nicht absolut erlaubt. Es wird geduldet. Es gibt aber oft ärger mit Wanderer, weil es keine getrennte Mountainbikestrecken gibt und Biker auf Wanderwege fahren.”

Vervolgvraag dan maar: Wie beheert het gebied?

“Das kann ich sie nicht sagen. Es gibt viele verschiedene Verwalter: Private, das Landwirtschaftsverband, u.s.w.”

Het is dus geen éénduidige situatie. Als we wat tips mogen geven: wees net zo vriendelijk als alle wandelaars, hardlopers en nordic walkers die wij tegenkwamen. Weersta de neiging om van de rotsen te hucken, want dat is écht verboden. En vermijd dit gebied het liefst op mooie zon- en feestdagen. Het is dan vooral op de brede paden te druk voor een veilige combinatie wandelaars-bikers. Met dit alles help je voorkomen dat dit prachtige gebied definitief wordt afgesloten voor ons bikers.

TeutoburgW02

Und was gibt’s sonnst noch?
Hierop moeten we het antwoord schuldig blijven, het was immers onze eerste bezoek. Er is ongetwijfeld nog meer leuks te vinden. Heb jij een Geheimtipp? Meld het ons in een reactie!

Tekst: Lars Vogelenzang
Foto’s: Erik Nienhuis

Posted in Specials, Spots and tagged , , , , , .