World Cup Albstadt: raceday

De World Cup in Albstadt zit er alweer op. Degenen die via Redbull.tv hebben meegekeken of wellicht live aanwezig waren, kennen het verloop van de wedstrijden. De zonnige zondag leverde behoorlijk spannende wedstrijden op, waarbij het meerendeel van de verschillen tussen de rijders minimaal was.

De damesrace werd echter gedomineerd… herstel: GEDOMINEERD door Jolanda Neff. Al vanaf de eerste ronde reed ze weg en heeft niemand erachter haar nog in het vizier gehad. De strijd voor de tweede plaats was een stuk spannender, aangezien Gunn-Rita Dahle Flesja en Catharine Pendrel de gehele wedstrijd bij elkaar bleven. De eerste trok op het laatste rechte eind echter aan het langste eind. De Nederlanders waren slechts met twee vertegenwoordigd: Hielke Elferink behaalde een 53e plaats, Anne Terpstra reed maar liefst 15 plaatsen beter dan vorig weekend in Nove Mesto en eindigde daarmee op een keurige 18e plaats.

Bij de heren verschenen al snel de verwachtte kanonnen vooraan: altijd sneller starter Florian Vogel trok de boel snel uit elkaar waarna de harder trappende kanonnen Schurter, Absalon en Kulhavy de eerste drie plaatsen gingen verdelen. Tot op het laatst bleven Absalon en Schurter bij elkaar. Die laatste nam voor de laatste afdaling een paar meter voorsprong om daarna als een katapult over het parcours naar beneden te schieten. Bij het opdraaien van de grindbocht naar het grasveld waar de laatste lus heen en weer loopt, schoof hij echter onderuit. Absalon kwam voorbij en kwam zo met een mazzeltje aan zijn 30e World Cup overwinning.

jolandaneff
Hallooo… waar blijven jullie nou? Al vanaf ronde 2 reed Jolanda Neff solo op kop met achter haar niemand in zicht.

anne
Dutch champ Anne Terpstra reed een meer dan sterke race! Met een 18e plek bevestigt ze haar top 20 kansen en komt daarbij akelig dicht bij Olympische nominatie (twee keer eerste 12 (zgn geschoonde lijst) op een World Cup en het ticket is op zak)

becky
Becky (/Bec/Rebecca) Henderson rijdt in thuisland ongetwijfelt hard door de outback in een Ute samen met haar vriend Dan McConnell, in Albstadt reed ze naar een 8e plek.

pendrel
Catharine Pendrel had gedurende de gehele wedstrijd zicht op het achterwiel van Gunn-Rita Dahle-Flesja. In de eindsprint om de tweede plaats moest ze haar echter nog steeds laten voor gaan.

gunnrita
Old Skool Gunn-Rita Dahle-Flesja eindigde net als vorige week in Nove Mesto op een 2e plek. Ze brengt wat mij betreft de term ‘held’ naar een andere dimensie!

embatty
De avond tevoren zat ze nog stiekem friet met schnitzel naar binnen te werken, een nacht later reed Emily Batty naar een verdienstelijke 4e plaats.

finishjolanda
Met overmacht… zo reed Jolanda Neff de hele wedstrijd vooruit en had daarna uitgebreid de tijd om voor de finish haar overwinning te vieren.

julien01
Na wat gespartel van de andere mannelijke toppers, nam Julien Absalon al vroeg in de wedstrijd het op kop rijden in handen. Met succes wat uiteindelijk kon alleen Nino Schurter volgen zodat deze twee het in de laatste ronde konden uitmaken.

kulhavy
Kulhavy in zijn bekende horkerige manier van klimmen. Hij kon Schurter en Absalon niet volgen dit weekend, misschien wel omdat ie teveel in zijn nieuwe, gesponsorde Maserati heeft gereden en te weinig op de fiets gezeten…

nino
#noshortcuts als we de Instagram-feed van Nino Schurter mogen geloven, hier pakt ie echter toch wel de kortste weg…

ralfnaef
Nadat Ralf Naef een paar seizoenen geleden uit het Multivan-Merida team stapte, leek het er even op dat hij zijn focus zou gaan richten op enduro en marathon. Niets van dat alles, Naef is ijzersterk terug, al had hij zich in het begin van deze wedstrijd enigszins vergallopeerd. Een 28e plaats al niet helemaal zijn, waar hij op hoopte.

rudi
De stille kracht uit Brabant, Rudi van Houts. Voorafgaand aan de vorige olympische spelen verraste hij al eens door op het laatste moment aan de selectiecriteria te voldoen. Met zijn 17e plaats hier, 13e op de geschoonde lijst (max. 3 rijders per land tellen mee), kwam hij slechts één plekkie te kort om aan de kwalificatie eis te voldoen.

michiel01
Michiel van der Heijden reed een steady race, met een 26e plaats heeft hij zicht op top 25 en een goede basis om vanuit verder te ontwikkelen.

svenness
“Amai jong, hoe moeilijk kan da zijn, da mountainbiken?” Sven Nijs nam in Albstadt deel om -na een 15e plek hier vorig jaar- te kijken hoever hij kon komen. Hij miste naar eigen zeggen echter wat ‘frisheid’ en stapte tegen het einde zelf uit de race.

julienfinish
Julien wint… maar dankzij een val van Nino Schurter bij het opdraaien van het grasveld. Daardoor kan Julien hem weer voorbij steken om twee bochten later hier over de finish te rollen.

podium
Albstadt podium: Florian Vogel, Nino Schurter, Julien Absalon, Jaroslav Kulhavy en Mathias Flueckiger (vlnr).