Crash tested: Cube Action Team protectie – by Bliss

Je ziet het bij nagenoeg elk fietsmerk: ze maken fietsen, ze maken er nog wat meer en op een gegeven moment groeien ze nog groter en blijft het niet alleen bij fietsen. Eigen-merk onderdelen en accessoires in overeenstemming met de kleuren in de totale lijn om tot één geheel te worden.

Cube is hierop geen uitzondering. Naast het gebruikelijke fietsshirt en wat casual kleding hebben de Duitsers ook een brede range aan accessoires. Van handschoenen tot rugzakken en van schoenen tot helmen en andere protectieve accessoires. Dat je met die accessoires ook op niet-Cubes kunt rijden kàn ook; die conclusie kan ik alvast weggeven. Case in point: Cube’s Action Team knie- en elleboog bescherming. Of zouden we beter zeggen Bliss’ ARG Vertical voorzien van een Cube logo? Cube ging ten rade bij de Duitse firma Bliss die zich als relatief nieuwe speler in korte tijd tussen bekende namen van protectie wist te scharen.

CubeBliss02

Bliss’ maakt gebruik van een visco-elastische polymeren die men in specifieke vormen combineert en men Armourgel noemt. De ontstane composietstructuur staat het toe om een dunne, flexibele laag te maken die bij impact verhardt en – indien juist vormgegeven – de energie van de botsing verspreid en dempt. Andere merken gebruiken soortgelijke materialen, waarvan D3O misschien wel de meest bekende is. Van Armourgel wordt beweerd dat het veel beter de impact afvangt dan genoemde D3O.

Zowel de Cube arm- als kniebeschermers zijn opgebouwd als een sleeve (kous). Je schuift ze dus over je elleboog of knie, om ze vervolgens met een elastische band voorzien van klittenband strak te trekken. De Armourgel is uitgevoerd als een losse insert uit één geheel die in een ‘zakje’ in de sleeve gemonteerd zit. Geen losse delen dus, die los kunnen gaan bewegen nadat je een keer (on)vrijwillig de werking van de protectoren hebt gecontroleerd.

CubeBliss03
De knie- en elleboogprotectoren zijn uitgevoerd als een kous en omsluiten knie en elleboog dus volledig. Met de elastische banden met klittenband zijn ze strak aansluitbaar te maken en blijven ze goed op hun plek.

CubeBliss04
De Armourgel insert is uitneembaar. Niet dat het nodig is; de protector kan in zijn geheel de wasmachine in.

Het stof van de sleeves is 2-3 mm dik en hoewel ze de gewrichten nagenoeg volledig omsluiten, ademen ze goed. Zelfs bij lange dagen met 20-25 graden gaven ze me niet snel de neiging ze af te doen. Op de plekken rond de buitenzijde van je knie- en ellebooggewrichten zijn de sleeves voorzien van extra voeringsmateriaal. Daarmee is de overgang tussen de sleeve en de dikkere en iets stuggere Armourgel insert subtiel en comfortabel.

Pasvorm
Dat geldt ook voor het draagcomfort; uiteraard merk je dat je protectie aan hebt, maar de bewegingsvrijheid is groot. Zelfs bij het zittend trappen op je gedropte zadel, waarbij je kniegewrichten dus méér doorbuigen, ondervond ik geen hinder in knieholtes of dat de protectoren zichzelf strakker trokken aan de voorzijde. Eigenschappen die het voor mij minder relevant maakte dat ze wat minder handig aan of uit te doen zijn. Door de sleeve-constructie moet je je handschoenen af en je fietsschoenen uit doen om de protectoren aan of af te doen. Bij een rit met veel afwisseling tussen ‘gnarly downhills’ en stevige klimstroken wil je daar liever niet telkens tijd aan kwijt zijn. Ik heb ze dan ook vaak de hele dag aan gehad en slechts als er een klim van pakweg een uur of méér op de route lag, deed ik (alleen) de knieprotectoren uit.

Ik heb kantoorarmen. Wat heet; mijn bovenarmen zijn dus verre van type ‘bouwvakker’ in hun omvang. De kleinst leverbare maat – maat ‘S’ – schoof losjes over de ellebogen, maar de elastische banden hadden meer dan voldoende verstelmogelijkheid om ze strak aan te laten sluiten zonder dat het de bewegingsvrijheid beperkte.

Aan de achterzijde zijn de knieprotectoren uitgevoerd met stretch materiaal. Ook hier had ik een maat ‘S’ nodig, maar in dit geval sluiten ze meteen voldoende aan. Extra dichttrekken met de elastische banden bleek niet nodig.

Hoewel het stretch materiaal ook gemakkelijk een been met grotere omvang toelaat, kies je ze het beste wel ruim en trek je ze strak met de banden. Wanneer ze al aan de strakke kant zitten, wordt de bewegingsvrijheid namelijk wél wat beperkt omdat je al een deel van de rekbaarheid uitnut om ze passend te krijgen.

Crash test dummie
Onderdeel van de taakomschrijving van een testredacteur bij Velozine is dat er grondig getest wordt. Bij protectiemiddelen – helmen incluis – heb ik met die taak wat meer moeite. Maar aangezien ik ook hoofdredacteur ben en dus een voorbeeldfunctie heb, kan ik hier natuurlijk niet van afwijken:

De val werd mede opgevangen door mijn linkerknie, met daar omheen de Cube knieprotectie. Het moge duidelijk zijn: zonder protectie was ik nu dood geweest. Of nou ja, dood… Ik had ineens een knieschijf aan de zijkant van mijn knie gehad. Of nou ja, op z’n minst een gapend gat met rode vloeistof er omheen en was mijn vakantiepret over. De bewuste steen was scherp; niettemin zijn er geen sporen meer terug te zien op de protector; zelfs het Cube logo is volledig onbeschadigd.

CubeBliss01

Dat geldt in iets mindere mate voor het stiksel van één van de elleboogprotectoren. Na een week intensief gebruik en een rondje in de wastrommel is er wat stiksel los gekomen. De protector valt geenszins uit elkaar, maar het euvel bevindt zich op de plek waar de sleeve het meeste gebogen wordt. Het is echter ook simpel te repareren met naald en draad. Nu maar hopen dat ik me niet alsnog prik aan die naald; dan vloeit er toch nog bloed dankzij deze protectoren…

De Cube Action Team elleboogbeschermers kosten €79,95. De kniebeschermers €89,95

Meer informatie: www.cube.eu

Tekst & video: Jeroen van den Brand
Foto’s: Erik Nienhuis

Posted in Enduro, Reviews.