Terugblik: Backstage 4 – Met Trek door de drek

backstage-banner


 

Trek Benelux verhuisde afgelopen zomer van Amersfoort naar een nieuwe locatie in Harderwijk. Daar, op het voormalige defensieterrein dat sinds enige tijd door het leven gaat als het Bouw & Infra park, heeft Trek een nieuw kantoor gevestigd in een voormalig kazerne-gebouw. Bijkomend voordeel: een leuke achtertuin!

Afgelopen vrijdag 20 november stonden de deuren van het nieuwe kantoor open voor de lezers van Velozine en Racefietsblog voor de vierde – en voor dit jaar laatste – aflevering van de Backstage Series die we samen organiseren. Dat fietsers geen doetjes zijn, bleek wel uit het animo: Ondanks slechte weersverwachtingen was het volle bak en dat werd beloond… met prachtig weer!

Rond 12.00 uur druppelden de eerste Backstage-deelnemers al binnen. Een enkeling op de fiets omdat het praktisch om de hoek was, maar de trouwste Backstage-deelnemers Bert en Marc zaten ruim 2,5 uur in de auto om vanuit België ook deze editie op hun strippenkaart af te kunnen strepen.

trekbackstage1
“Born in a barn”. In 1976 werd in een rode schuur in Wisconsin de eerste Trek gebouwd. Tegenwoordig maakt de schuur nog steeds deel uit van de productielocatie van Trek in Amerika.

Luciën de Kind trapte het kijkje-in-de-keuken af met een blik op de geschiedenis van het Amerikaanse fietsmerk. In zijn presentatie was er ook veel aandacht voor de ontwikkeldrift van het merk. Wat in 1976 begon in een schuur in Waterloo, Wisconsin, USA, ligt nog altijd aan de basis van de huidige strategie: ontwikkeling en kwaliteit. De eerste Trek kreeg een levenslange garantie op het frame mee; die fiets rijdt nog steeds rond. Ook vandaag de dag is een levenslange garantie op het frame een speerpunt van het merk. Dat geldt dus voor alle frames; van de entry-level aluminium modellen tot de meest high-end, lichtgewicht OCLV carbon frames.

Uiteraard werd er ook (kort) ingegaan op de overnames en integratie van diverse befaamde fietsmerken als Fisher, Bontrager en Klein. Sommige fanatieke fans van die merken uiten online of bijvoorbeeld op beurzen nog steeds hun wrok over dit soort overnames. Niettemin is veel van het DNA van die bedrijven nog altijd terug te vinden in het productgamma. Een duidelijk voorbeeld is Bontrager, dat Trek gebruikt voor de accesoire- en wielenlijn. Keith Bontrager heeft nog altijd een stevige vinger in de pap bij de productontwikkeling van bijvoorbeeld de Bontrager wielen.

trekbackstage2

Trek in drek

Tijd om de fiets op te stappen. Daar had iedereen inmiddels wel trek in. In de werkplaats van Trek stonden de Madone, Domane en Émonda racefietsen glimmend rijklaar te wachten op de racefietsers die zich in hadden geschreven voor deze Backstage. Voor de offroad-gezinden bestond het gereedstaande test-park uit onder meer modellen als de TopFuel, Stache en Procaliber. Na wat last-minute afstellen, het goed zetten van de bandendruk en de groepsfoto vertrokken beide groepen voor een toer in de achtertuin. De racefietsers kregen een rondje van zo’n 45 kilometer voorgeschoteld over verrassend droge wegen.

trekbackstage3

“…we blijven kleine kinderen die gewoon graag in de modder spelen…”
Dat leek in de eerste kilometers ook het geval voor de mountainbikers. Maar je zult het net zien; net nadat de verbazing over de droge eerste kilometers uitgesproken was, volgenden singletracks waar het laveren was tussen, door en over plassen. Het rondje in de Leuvenumse bossen werd er niet minder leuk door: het waren zanderige singletracks die zowel horizontaal als verticaal voldoende slingerden om het materiaal goed te leren kennen. Het is ook juist bij dit soort ritten dat je weer de bevestiging krijgt: we blijven kleine kinderen die gewoon graag in de modder spelen…

trekbackstage4

Onderweg werden volop tips over en ervaringen met het testmateriaal gedeeld. Voor de een was het de eerste keer op een fully, anderen konden met de Stache eindelijk eens ervaren hoe een plus-bike rijdt en dat je daarbij toch wel met erg lage bandenspanning kunt rijden. Tegelijkertijd ook meteen een andere vaststelling: brede banden drijven meer op modder dan dat ze er doorheen prikken en dat maakt zelfs een recht pad in het bos ‘interessant’…

Na de terugkomst bij het Trek hoofdkwartier, het poetsen van materiaal en lijf, werden de tips en conclusies nog eens tegen het licht gehouden onder het genot van de nodige versnaperingen. Een kort quizrondje leverde sommigen nog wat leuke goodies op, waarna de middag met de ondergaande zon langzaam ten einde kwam.

Twee reacties op Facebook:

Bert:
“Wederom genoten van een fijne middag met mensen waar het fietsen in het bloed zit! En er een rit op een topbike, een paar sokken van The Athletic, een koffiebeker en een set topbandjes aan overhouden! #bedankt #genieten #volgendekeererweerbij”

Kees:
“Erg erg interessante lezing, erg leuke testdag!”

De gemoedelijke sfeer tijdens de afsluiting stond symbool voor de rest van de dag. Afgaande op de grijns op ieders gezicht was het andermaal een geslaagde middag! Daarbij bedanken we niet alleen Trek voor de gastvrijheid, maar ook de weergoden voor de welkome onderbreking in het iet wat troosteloze weer van de voorbije dagen. Er kon zelfs een glimp zon vanaf!

Backstage Series 2015: wordt vervolgd!

Met het bezoek aan Trek sluiten we de Backstage Series voor dit jaar af. Een initiatief dat begin dit jaar het levenslicht zag en dat elke aflevering kon rekenen op volledig gevulde inschrijving van deelnemers. Afgaande op de reacties tijdens de events van zowel deelnemers als de deelnemende bedrijven, smaakt het zeker naar meer. Samen met de collega’s van Racefietsblog kijken we dan ook zeker uit naar een tweede serie in 2016!

trekbackstage5
Tot volgend jaar!

Tekst: Jeroen van den Brand
Foto’s: Coen de Jongh

Posted in Events, Nieuws.