Sender CF: Canyon’s nieuwe carbon downhiller

“Downhill is as much about creativity as it is about strength, skill and guts” kopt de presentatie van Canyon’s nieuwe carbon downhill fiets in onze mail. Sender CF heet ie en dat CF slaat natuurlijk op het materiaal waarvan de fietsen gemaakt worden: carbon fiber (met een aluminium achterbrug).

Creativity by Fabien Barel
Fabien Barel mag dan als wedstrijdrijder al twee keer gestopt zijn, zijn carrière in de fietsenbranche is nog lange niet voorbij. Als gesponsord Canyon-rijder heeft hij natuurlijk zijn input geleverd voor deze nieuwe downhill fiets. Canyon had wat dat betreft de Sender evengoed de Fabien-Barel-Special kunnen noemen. Geruchten die daarbij volop de ronde doen zijn natuurlijk dat Barel op korte termijn als teammanager met een Canyon DH team aan de slag gaat, zodat de Duitse gigant ook op dit vlak op de kaart gezet wordt.

canyonsender01

canyonsender02

canyonsender03

canyonsender04

Features
In basis is de Sender geen revolutionaire fiets. De achtervering is getekend volgens het aloude horst-link principe. De kracht van de Sender zit hem echter in de details en uitvoering. We noemen even kort de belangrijkste:

 • MX Link: deze op motorcross geïnspireerde rocker tussen achterbrug en demper gecombineerd met een luchtdemper heeft Canyon toegepast om de veerkarakteristiek helemaal zo te krijgen zoals zij willen, ze noemen dat:
 • Triple Phase Suspension: de achtervering is in 3 gebieden verdeeld: smooth, stable en progressive. Kleine oneffenheden worden nog gladder gestreken doordat het eerste deel van de veerweg voelt alsof er een gevoelige spiraalveer toegepast is, het middengebied van de veerweg vooral stabiel aanvoelt en zorgt een progressief einde van de veerslag ervoor dat de demper niet doorslaat;
 • Geo Tune: Geo Tune bestaat uit 2 delen: excentrische balhoofdcups, waarmee de balhoofdhoek aangepast kan worden (62/63/64 graden) en 2 montagegaten in de achtervork voor de steekas van het achterwiel, waardoor de ‘virtuele lengte’ van de achtervork aangepast kan worden in twee standen: 430 of 446 mm. Met deze 2 elementen kun je een lange en flauwe (=stabiel) fiets maken of een korte en steile (=wendbaar) en alle variaties er tussenin.

canyonsender05

canyonsender06

canyonsender07

canyonsender08

canyonsender09

canyonsender10

canyonsender11

Daarnaast heeft Canyon nog de volgende nice-to-have’s aan het frame toegevoegd:

 • Fork bumper: rubber blokken op het frame voorkomen dat de voorvork tegen het frame botst en vormen tevens de ingang voor de binnendoor kabels;
 • Onderbuis beschermer;
 • 2C armour: een liggende achtervork beschermer voorzien van zachte rubber compound om geluid van een klapperende ketting te dempen;
 • Heel protector: aan de niet-kettingkant is tevens een beschermer om de liggende achtervork toegepast om doorschuren van de achterbrug door contact met je hakken te voorkomen;
 • Bent stays: de staande achtervork is ter plaatste van de achteras voorzien van een knik om meer ruimte te geven aan de ketting;
 • Cable cushion: een foam buis in het frame zorgt voor demping van de kabels die binnendoor lopen;
 • Cable pit: de uitgang onder het bracket van de schakelkabel is ruim uitgevoerd om problemen met schakelen door een te sterk geknikte schakelkabel te voorkomen;
 • Sender fender: een spatbordje voor de linkage en achterdemper
 • Geintegreerde zadelpenbevestiging;
 • Sag monitor: met streepjes op het draaipunt van je achtervork, kun je eenvoudig de juiste SAG afstellen, simpel maar doeltreffend!

De Sender wordt verkrijgbaar in 4 maten, S – M – L – XL, die laatste met een effectieve bovenbuislengte van 635 mm zodat ook de langere downhillers onder ons er op passen. Er komen fietsen met drie verschillende afmontages beschikbaar met prijzen van 3599 (Shimano Zee) tot 4799 (SRAM XO1DH en Fox). Actiefoto’s en video’s van de Sender mogen alleen in zwart-wit gemaakt worden…

canyonsenderaction

Posted in Nieuws.