Ritchey’s nu ook leverbaar als complete fietsen

De steen waaronder je hebt gelegen als de naam ‘Tom Ritchey’ je niets zegt, moet ongeveer zo groot als de Aarde zijn geweest. Zijn naam is onlosmakelijk verbonden met mountainbiken; hij was er vanaf dag 1 bij en bouwde voor Gary Fisher en Charley Kelly de eerste in serie gebouwde mountainbikes, genaamd – jawel – Mountain Bikes. De populariteit van de dikke banden offroader bracht echter een te kort aan specifieke componenten aan het licht. Voor Tom Ritchey reden om zijn pionieersgeest en fabricage skills hier op in te zetten. De vruchten plukt hij daar nog steeds van: we zien nog steeds vaak Ritchey componenten op allerlei fietsen in allerlei prijscategorieën.

Tom is echter van oudsher framebouwer en de catalogus van Ritchey toonde jaren lang dan ook nog een scala aan complete fietsen met één gemene deler: Staal als framemateriaal, waarbij het merendeel in Azië werd geproduceerd. Nadat eind jaren ’90 staal steeds meer uit de gratie raakte ten gunsten van aluminium, wat titanium en later zeker vanwege carbon, prijkte het Ritchey-label vooral nog op afmontage componenten. Ritchey gooide het qua frames over een andere boeg en kwam met Break-Away frames. Frames die door twee koppelingen in de zitbuis uit elkaar gehaald en compact verpakt konden worden. Ideaal voor de in de fietskoffer… Een kleine markt, zoals je zult begrijpen.

DesignedbyTom

In plaats van de ‘Made by Tom’-sticker zie je deze sticker vaker.

Sinds enkele jaren is er een ware revival van stalen frames. Voortgekomen uit onder meer die tegenbeweging die we als singlespeeden kennen en de boutique framebouwers die het materiaal ook prefereren. Voor Tom reden genoeg om in 2011 opnieuw een mountainbike-, een cross- en klassieke wegfietsframe aan te bieden. Nog steeds made-in-Afgelegerije, maar niet minder high-end of doordacht als destijds en blijkbaar is er voldoende vraag. Zoveel vraag zelfs dat Ritchey heeft besloten ook weer complete fietsen aan te gaan bieden. Vanaf 1 mei zal het merk via dealers door geheel Europa 4 modellen aanbieden.

P-29er XC hardtail – $3.199,00
Ritchey is nog wel het meest bekend om zijn legendarisch P-serie frames. Lichtgewicht XC racers die legende Thomas Frischknecht meermalen vergezelde naar mooie uitslagen bij Wereld Bekers. De P-29er is laatste iteratie van het originele P-concept, al ligt de focus misschien niet meer zo zeer bij een laag gewicht: met 12,3 kg (17” framemaat) heb je gewoon ‘veel fiets’ voor je geld. De P-29er is gemaakt met Ritchey’s Logic II stalen buizen, de typische Ritchey dropouts (niet-steekas) en een unieke tapse balhoofdbuis die een kleine uitwendige diameter heeft om daarmee een betere verbinding te maken met de typisch kleine diameter framebuizen. De fiets is afgemonteerd met Shimano XT 2×10 en een RockShox SID XX voorvork met 100 mm veerweg. De logic (…) zelve dat de overige afmontage delen een Ritchey logo hebben.

Ritchey_P-29er02

Ritchey_P-29er01

Timberwolf trailbike – $3.999,00
De Timberwolf zag afgelopen jaar het levenslicht en is Ritchey’s all-mountain hardtail. De geometrie van deze hardtail is toegespitst op 27,5” wielen, een voorvork met 120 tot 150 mm veerweg en agressievere rijlijnen. Uiteraard is het frame ook in staal uitgevoerd, maar zijn er wat meer moderne snufjes te vinden dan bij de P-29er. Zo is er een kabel invoer in de zitbuis voorzien voor een dropper zadelpen en vinden we een steekas achteraan. Het frame biedt verder ruimte voor banden tot een breedte van 2.4”. De afmontage bestaat uit een SRAM XG 1×11 groep in combinatie met Shimano SLX schijfremmen.

Ritchey_Timberwolf01

Ritchey_Timberwolf02

Swiss Cross Disc – $3.799,00
Een klassieker: de Swiss Cross. Sinds enige tijd ook in een disc-specifieke uitvoering en nu dus ook als complete fiets leverbaar. Het stalen frame wordt vooraan gecombineerd met een carbon voorvork met een rechte 1 1/8” carbon stuurbuis. Tom’s gedachte hierbij: Een tapse stuurbuis geeft snel heel veel stijfheid die bij een crosser niet altijd wenselijk is. De Swiss Cross Disc is voor- en achteraan compatibel met zowel 140 als 160 mm schijven en komt met Shimano Ultegra groepset.

Ritchey_SwissCrossD01

Ritchey_SwissCrossD02

Road Logic – $3.499,00
De wegfiets, maar dat is logisch. De meest klassieke van het programma als het om geometrie en uitstraling gaat. Vooraan een carbon vork die net als bij de Swiss Cross Disc niet-taps is. Remmen doe je nog ‘gewoon’ met velgremmen. Wel velgremmen met iets vergrootte armen om plaats te bieden aan 28 mm banden. Tom rijdt zijn wegfiets immers ook over alles wat maar een beetje voor ‘weg’ door kan gaan, of dat daar nu asfalt, gravel of zand op ligt, maar dat is logisch. De Road Logic komt met een volledige Shimano Ultegra afmontage.

Ritchey_RoadLogic01

Ritchey_RoadLogic02

Euro-prijzen zijn op het moment van schrijven nog niet bekend. De verwachting is dat deze identiek zullen zijn aan of slechts minimaal afwijken van de hier vermelde Dollar-prijzen.

Bron: www.ritcheylogic.com

Distributie: www.cosmicsports.de

Posted in Nieuws.