Bontrager Lithos – Maatpak voor op de fiets

Bij het kiezen van een nieuwe baggy zijn er een aantal aspecten waar je rekening mee kunt én moet houden. Hoe dik mag, of moét de stof zijn? Dikke stof beschermt meer, maar is ook warmer natuurlijk. Bij wat voor type rit wil je hem dragen? XC of op je dikke fully in combinatie met knieprotectie, of misschien wel bij beide type ritten?

Zoals met nagenoeg elk aspect in de fietsindustrie, is er ook op het vlak van kleding een overdaad aan opties. Opties van specifieke kleding- en accessoiremerken of juist van een fietsmerk zodat je het perfect af kunt stemmen met je stalen carbon ros. Of niet, als je wat minder gevoelig bent voor het afstemmen van merken. Ik ging op pad met de Lithos van Trek’s Bontrager label.

BontragerLithos01

Robuust en comfortabel

De Lithos is gemaakt 90% Nylon en 10% elastaan, is licht in gewicht en de afwerking is van een hoog niveau. Bontrager omschrijft de Lithos als een ‘loose fit’ voor ‘casual style’. Vrij vertaald: Deze baggy valt los en ruim, om bijvoorbeeld goed te werken met knieprotectie.

10% elastaan lijkt niet veel, maar het is voldoende om de broek in zijn geheel licht rekkend te maken. De stof is ook, bij gebrek aan een betere omschrijving, robuust. Braamstruiken hebben er weinig vat op, zo gezegd. Het materiaal komt daardoor soms wat stug over, maar eenmaal aangetrokken valt het heel natuurlijk en beweegt mee zoals je wilt. Daardoor draagt de broek toch gewoon licht op het lijf.

BontragerLithos02

Qua dikte zit de broek tussen een licht en luchtige XC baggy en een robuustere, stuggere all-mountain baggy die ook wat bescherming biedt bij een valpartij. Gaten in de dunne ‘design streep’ op beide pijpen gaven voldoende ventilatie bij haast zomerse temperaturen eerder dit voorjaar.

Opvallend: hij kreukt nauwelijks. Nog iets dat opvalt: De individuele panden zijn met erg vlakke naden aan elkaar gemaakt. Nergens zijn er overgangen met verdikkingen en stiksels die opvallen. Het ontbreken van grove overgangen of inzetstukken, maakt dat je bij bewegen over en boven je zadel nergens ‘blijft hangen’. Twee elastieken voorzien van klittenband maken de taille verstelbaar en aan de binnenzijde is de taille voorzien van een voering uit luchtig ‘mesh’ materiaal. Al deze attributen hebben tot gevolg dat deze baggy heel comfortabel draagt.

De pijpen zijn, ongeacht de maat, 38 cm lang. Ik heb de maat medium (US: small) dat volgens de maattabel past bij een taille van 74 tot 79 centimeter. In mijn geval komen de pijpen tot halfweg mijn knie, wanneer ik sta. Ze zijn aan de uiteinden niet verstelbaar. Dat is soms wel lastig. Ik combineerde deze Lithos vaak met kniebeschermers, wat perfect ging omdat de pijpen voldoende wijd zijn. Zónder die kniebescherming, in XC modus zo gezegd, flappert het uiteraard meer en raken de pijpen soms de bovenbuis van mijn fiets. Door de iet wat stugge stof gaf dat wat geluid. Niet super irritant, maar het viel me gewoon op.

BontragerLithos03

De broek bevat twee zakken met rits. Ik heb er alleen nooit wat inzitten. Ja, soms mijn handen wanneer ik een coole pose aanneem met een hautain uitstraling: “eitje!”, terwijl mijn fietsmakkers een lastige sectie inschatten en ik eigenlijk mijn fietsbroek aan de binnenzijde een andere kleur aan het geven ben…

Tot slot; De Lithos komt met een binnenbroek met zeem, maar die gebruik ik niet. Bij geen enkele baggy, overigens. Ik prefereer mijn eigen bibs met zeem en mét bretels. De binnenbroek heb ik dan ook niet getest.

Maatpak voor op de fiets

Het aanbod aan baggies is groot. De Bontrager Lithos valt daarin toch op door zijn unieke strakke look en afwerking. Die afwerking is uitmuntend en de kwaliteit blijkt na redelijk wat ritten perfect te zijn. Ten opzichte van veel andere ‘casual’ en loose-fit baggies lijkt de Lithos eerder een broek van een strak designers maatpak, maar dan voor op de fiets. Dat strakke gaat echter niet op voor zijn passing: die is net zo loose als je in deze categorie zou verwachten en limiteert dus geenszins het uithalen van flinke capriolen op, boven en naast je zadel.

BontragerLithos04

Ik kan eigenlijk géén echte gebreken constateren. Het niet verstelbaar zijn van de pijpen, maakt dat ik de broek vooral gebruik in combinatie met kniebeschermers. Voor de XC ritten flapperen de pijpen in mijn geval wel wat meer dan ‘XC-only’ baggies omdat ze relatief lang zijn voor mijn kortere gestalte.

Of ik de broek kan aanbevelen? Ja. Maar tegelijkertijd is het haast onmogelijk om keihard te beweren dat je deze broek móet hebben ten koste van een ander merk of model. Dat is gewoon té persoonlijk. Bontrager laat in elk geval met deze Lithos duidelijk zien dat ze erg goed spul ‘op de plank’ hebben en daarmee een perfect alternatief zijn op de gevestigde orde wat specifieke fietskleding betreft.

De Bontrager Lithos kost €129,99 en is verkrijgbaar via de Trek dealer.

Zoek je een lichtere en dunnere baggy kijk dan naar de Foray (€119,99) van Bontrager . Wil je vooral een sterke baggy voor het ruigste werk dan kun je de Bontrager Rhythm (€99,99) overwegen.

Meer informatie: www.bontrager.com

Tekst: Jeroen van den Brand
Foto’s: Eric Wictor

Posted in Reviews and tagged , , , , , .