Muc-off? Muc-on!

Fluor-roze schoonmaak middelen, dat is het eerste waar je aan zult denken bij het horen van het engelse merk Muc-off. Met PR campagnes die meerdere jaren duren, sponsoring van verschillende evenementen én een uniforme vormgeving en kleur van het primaire product, kon je de afgelopen jaren niet om het merk heen. Muc-off heeft echter nog veel meer spullen voor je fiets… en óók voor jezelf!

mucoff03

Muc-on
In tegenstelling tot de schoonmaakmiddelen van Muc-Off, waarbij het er vooral om draait wat je van je fiets afhaalt, gaat het bij de middelen voor je lichaam met name om wat je erop smeert. De Muc-on, zoals ik het gekscherend maar even noem, is te verdelen in twee categorieën: (Explosive) Power en (Ultra) Endurance welke tijdens de rit hun werk moeten doen, en Warm-up cream en Recovery Balm welke respectievelijk vooraf en na afloop van je rit/training/wedstrijd gebruikt kunnen worden.

Power & Endurance
De prestatie-gerichte producten worden door Muc-Off voluit Amino Explosive Power en Amino Ultra Endurance genoemd. Het ‘Amino’ deel daarvan verraadt al een klein beetje de werking van de crème: aminozuren, meer specifiek arginine (voor de Explosive Power) en taurine (Ultra Endurance). Ik zal hier geen cursus over aminozuren gaan geven (daar zijn genoeg sportvoedingsdeskundigen voor), wat je moet weten is dat deze zuren de bouwstenen voor eiwitten (en daarmee spiermassa) zijn. De werking van de respectievelijke ingrediënten is volgens Muc-Off de volgende:

Arginine zorgt ervoor dat je aderen zich verwijden zodat er meer zuurstof bij je spieren kan komen. Door taurine wordt glycogeen, aanwezig in je lichaam, sneller omgezet in glucose en dat is de initiële brandstof van je spieren.

Ik twijfel niet aan die theorie, maar eerlijk gezegd heb ik het zelf niet proefondervindelijk vast kunnen stellen. Aan één kant komt dit doordat er heel veel meer factoren meespelen bij hoe hard ik op de fiets rijd,  aan de andere kant is het effect van de crèmes slecht ‘meetbaar’. Je benen doen nog steeds pijn als je een bergje op ‘explodeert’ en na 3 uur pedalen ronddraaien is bij mij sowieso het vet wel van de soep. Met of zonder de Ultra Endurance van Muc-Off.

mucoff01

Warm up & Recovery
De Warm Up en Recovery crèmes heb ik vaker geprobeerd en met name de Warm Up heeft daarvan de duidelijkste werking. Normaal gezien moeten je spieren (en ledematen) nog op temperatuur komen als je met temperaturen onder 5 graden Celcius op de fiets stapt. Met de Warm Up crème geef je dat als het ware een kick-start. Al voordat je de eerste omwentelingen gedaan hebt op je fiets, zijn je benen al aan het gloeien. Het zorgt ervoor dat de tijd tussen koud op de fiets stappen en lekker warmgedraaid zijn, een stuk aangenamer voelt. Daarnaast helpt het dunne laagje vet wat je zojuist op je benen hebt gesmeerd natuurlijk ook een beetje mee als thermo-barriere tegen de elementen.

mucoff02

De Recovery bevat glutamine, heel simpel gezegd is dat een belangrijke herstel bouwsteen voor je spieren. Je lichaam maakt het zelf ook aan, maar je kunt je voorstellen dat tijdens een zware training je lichaam al zoveel glutamine verbruikt heeft, dat wat extra aanvulling geen kwaad kan. Je kunt het natuurlijk ook als poeder kopen en in je herstelshake doen, maar met deze crème ruikt tenminste iedereen in je omgeving dat jij flink aan het herstellen bent. Of het gebruik van een crème in vergelijking met een herstelshake net zo effectief is, daar twijfel ik over… ach, dan maar na een lange rit gewoon zowel een herstelshake als deze crème. Baat het niet, dan schaadt het vast ook niet.

Alle crèmes zijn volgens Muc-Off van niet-giftige materialen en uit natuurlijke plantjes gehaald en bevatten geen stoffen die op de WADA-lijst staan. Ik ondervond in ieder geval geen allergische reacties van mijn huid op de crèmes en Muc-Off maakt geen vermelding van mogelijke reacties of intoleranties. De ingrediënten van de verschillende producten bestaan volgens de verpakking voor een groot gedeelte uit water en voor de rest varieert het ingrediënten-spectrum van alcohol via xantaangum tot melkzuur.

Alle vier de tubes zijn 150 mL groot. De Warm Up Cream staat voor €18,95 in de winkel, de Explosive Power, Ultra Endurance en Recovery Balm gaan weg voor €29,95 per tube.

CJ

Posted in Reviews.
  • Muc-off is giftig, zetten ze PTFE in het milieu en liegen over hun producten biologisch afbreekbaar. Ik zou niet alles wat ze doen op mijn huid vertrouwen!

  • Wouter Van Helden

    Gebruik gewoon zeepsop en dubro citroen als ontvetter heb die dure shit niet nodig.