Radon Jealous: Jaloersmakende lichtgewicht

Radon’s nieuwe cross country hardtail weegt minder dan 900 gram…

Het Duitse Radon breekt, naar eigen zeggen, met de industrietraditie om steeds eerder het nieuwe modeljaar in te luiden. 2017 begint wat hun betreft om gewoon op 1 januari 2017. Het weerhoudt ze echter niet om toch al 2017-nieuws wereldkundig te maken.

Niet de nieuwe Slide Plus fully met – jawel – 27,5” Plus banden en 130 mm veerweg is het meest opvallende nieuws. Ook niet de herziene Skeen full suspension serie met 120 mm veerweg die voor 2017 wordt opgedeeld in 27,5” en 29” specifieke varianten. Nee, het meest opvallende in het persbericht dat we afgelopen week ontvingen is ons inziens dat Radon zich mengt met de meest succesvolle grammenjagers!

890 gram jaloezie

De door Radon gesponsorde Wereldbeker rijdster Elisabeth Brandau werd de voorbije wedstrijden al gespot op een gecamoufleerde hardtail. Onder dat camo-pak ging de nieuwe Jealous van het Duitse merk schuil. Een carbon XC hardtail die zich qua spec’s in elk geval kan meten met het high-end materiaal van – veelal grotere – concurrenten. En nu net dát is het opvallende.

Radon_LisaBrandau02

Radon’s nieuwe Jealous frame weegt 890 gram (16” framemaat) en dat ‘doe je niet eventjes’. Om op dergelijke lage getallen te komen bel je niet even naar Azië met de opdracht: “Doe dát frame maar, maar dan met iets minder carbon. Komt vast wel goed!” Nee, dat vergt gedegen ontwikkeling en dat kost tijd en geld. In een tijd waarin de internationale markt meer en meer full suspensions mainstream ziet worden, is zo’n ontwikkelingsstap voor een relatief kleine speler als Radon des te opvallend.

Goed; Radon is Duits en in Duitsland is er – net als in Nederland, overigens – nog behoorlijk vraag naar hardtails en dus óók naar high-end, lichtgewicht en dure modellen. Al is dat laatste eerder een (logisch) gevolg dan een uitdrukkelijke wens van de consument…

RadonJealous01

De nieuwe Jealous is 130 gram lichter dan huidige Black Sin carbon hardtail die Radon’s programma momenteel nog aanvoert. Die gewichtswinst werd bereikt door een volledig nieuw frame te ontwerpen. Het is gemaakt met high modulus carbon en elk framedetail is minutieus vormgegeven. Zo is de liggende achtervork symmetrisch qua vorm maar asymmetrisch qua opbouw van de lagen carbon om zodoende een betere balans tussen trapkrachten aan de rechterzijde en remkrachten aan de linkerzijde te krijgen. Nabij de trapas zijn aluminium plaatjes voorzien om schade aan het carbon van een aflopende en/of vastslaande ketting te voorkomen. Het frame is voorzien van een Pressfit trapaslagermontage en Boost-naaf inbouwbreedte. Schakelkabels lopen uiteraard binnendoor. De remleiding wordt buitenom aangebracht; enerzijds logisch in verband de montage, maar tegelijkertijd ook een onderbreking van de strakke vormgeving…

RadonJealous02

RadonJealous03

Ook Radon onderschrijft het nut van dropper zadelpennen bij de huidige XC wedstrijden en dus heeft de Jealous ook de mogelijkheid voor een intern verwerkte bedieningskabel voor zo’n zadelpen. Het nieuwe Jealous frame komt in twee varianten: Het lichtste topmodel dat enkel geschikt is voor 1×11 en 1×12 schakelgroepen en een variant met een iets genuanceerde carbon lay-up, die daarmee iets zwaarder (helaas meldde Radon ons niet wat de gewichtstoename is) en iets goedkoper zal zijn. Laatst genoemde is ook geschikt voor gebruik mét voorderailleur.

Radon_Jealous04

Radon_Jealous01

Geometrie

De geometrie volgt eveneens de laatste trends: Relatief lange bovenbuizen en korte achtervork (432,5 mm), gecombineerd met een stuurhoek van 69,6°.

JEALOUS_Geometry

7 modellen vanaf €1.999 tot en met €4.999

Vanaf december 2016 zal de Jealous leverbaar worden in 7 uitvoeringen, met prijzen vanaf €1.999 voor de instapper, oplopende tot €4.999 voor de meest high-end variant. De 9.0 SL en 10.0 SL voeren het programma aan met het lichtste frame en 1×11 en 1×12 aandrijfcomponenten. De 6.0, 7.0, 8.0 en 9.0 zullen gebruik maken van het iets zwaardere frame. De exacte details van de individuele afmontages zijn nog niet bekend, even min de specifieke prijsstelling.

Bron: www.radon-bikes.de

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments