Canyon Offspring en Grand Canyon voor mountainbikertjes

Want, life’s too short to ride a crappy bike, toch?

“Life’s too short to ride a crappy bike” en “Je kan er niet vroeg genoeg mee beginnen”… die twee uitspraken had Canyon ook kunnen gebruiken voor het persbericht dat we zojuist ontvingen. Canyon ging echter voor “First impressions count most”, bij de introductie van haar mountainbikes voor kinderen. En dat is minstens zo toepasselijk.

Zelfs relatief eenvoudige parcoursen voor volwassenen zijn al snel een uitdaging voor de jonge aanwas. Niets is dan zo dempend voor het enthousiasme van een kind als een fiets met brakke geometrie en/of onderdelen tijdens de eerste ervaringen als mountainbiker.

CanyonYoungHeroes01

Canyon komt daarom met een Kids’ range, bestaande uit drie modellen, gericht op mountainbikers vanaf 3 jaar. Het zijn niet slechts fietsen die er uit zien als die stoere mountainbike van papa en mama… Het zijn volwaardige mountainbikes, met aluminium frames, doordachte geometrie en met schijfremmen! (Ja! Leest u mee, wielrenners?).

Schijfremmen? Vet koel! Qua remvermogen misschien overkill, zou je kunnen denken. En als zelfs wielrenners er bang voor zijn, kun je je misschien ook wel afvragen of het slim is om kinderen er al mee te laten rijden. Andersom geredeneerd; je kan ze er niet vroeg genoeg mee om leren gaan en die koters hebben vast al genoeg filmpjes op YouTube gezien hoe gevaarlijk schijfremmen werkelijk zijn, toch? Of misschien toch maar niet doen? Laat het gerust weten in de comments. In alle ernst: het lijkt een logische keuze. Veel velgremmen in dit segment zijn weinig vertrouwenwekkend. Daarnaast steken met name remmen op de achtervork snel dusdanig uit dat ze snel in de weg zitten voor de benen van de jonge bikers.

CanyonYH_SRAMLevel01

16″ tot 24″ wielen

Voor de aller jongsten is er de Offspring AL 16. Een fiets met SRAM’s Automatix 2 speed naafversnelling, een 16” achterwiel en een 18” voorwiel voor meer ‘roll-over’ capaciteit. De Offspring AL 20 heeft 20” wielen en een 1×9 setup met SRAM X4 derailleur. De grootste fiets in de range is de Grand Canyon AL 24 met 24” wielen. Ook deze fiets heeft een SRAM X4 1×9-speed setup en is voorzien van een Spinner Grind Air geveerde voorvork. Naast schijfremmen hebben alle modellen, op de Offspring AL 16 met zijn Automatix naafversnelling na, ook steekassen voor- en achteraan.

Offspring AL 16 – €499
Offspring AL 20 – €699
Grand Canyon AL 24- €799

Echt afgestemd op de kleinsten

Veel fietsen voor kinderen zijn erg nerveus. Canyon koos er dan ook voor om bij alle modellen een relatief vlakke 68° balhoofdshoek te combineren met een relatief lange wielbasis. Dit voegt stabiliteit toe op zowel lage als hoge snelheid. De bovenbuizen zijn bewust laag gekozen. Ook hier is het sleutelwoord ‘vertrouwenwekkend’.

CanyonYH_Bumper01

CanyonYH_Grips01

Qua onderdelen zijn de handvatten bewust dunner en zadels zijn per model afgestemd. Alle modellen komen met SRAM’s Level hydraulische remmen. Canyon is van mening dat mechanisch bediende schijfremmen snel te zwaar werken en gewoonweg minder modulatie hebben. Met hydraulische remmen is er meer vertrouwen. De remgrepen zijn voldoende te verstellen voor de kleinere handen. Daarnaast pakken de relatief grote remgreep volgens Canyon ook erg gunstig uit omdat kinderen eerder met 2 of 3 vingers remmen, in tegenstelling tot 1 vinger door volwassenen waar de greep aanvankelijk voor ontworpen was.

De sturen en stuurpennen zijn als één geheel gemaakt, waarbij de stuurpen omsloten is met rubber. Contact met de knieën bij het onvermijdelijke vallen tijdens het oefenen van een tailwhip, superman-seat-grab of simpelweg huck-to-flat wordt hiermee iets minder bruusk.

Verkrijgbaarheid

Alle drie de modellen zijn verkrijgbaar in 2 kleurstellingen. De Offspring AL 16 en 20 zijn leverbaar vanaf de eerste week van april. De Grand Canyon AL 24 zal leverbaar zijn vanaf de eerste week van mei.

Bron en meer informatie: www.canyon.com/kids

Posted in Nieuws and tagged , , , , , .