The Mountain Bike Legacy Project

Help mee onze ‘legacy’ te bewaren!

Onze sport is nog niet heel oud. Offroad fietsen in de vorm zoals we dat nu als mountainbiken kennen, is te herleiden naar een groep vrije denkers die zich in de jaren ’70 ophielden op en rond Mount Tamalpais in Marin County, Californië. Velen van hen zijn nog altijd onder ons en zelfs nog altijd actief in de sport en industrie.

Charlie Kelly was het die samen met Gary Fisher als een van de eersten mountainbikes voor anderen gingen bouwen als commercieel avontuur. Zij noemden de fietsen ‘Mountain Bikes’. Het was ook Kelly die de befaamde Repack wedstrijden op de flanken van Mount Tamalpais organiseerde en de uitslagen bijhield. Alle originele affiches en uitslagenlijsten van, en krantenknipsels over die Repack wedstrijden heeft hij bewaard en die worden dan ook gezien als dé bron – en Kelly als de fietsende encyclopedie – van ‘de eerste dagen’. Maar daar bleef zijn verzamelwoede niet bij.

In de afgelopen 40 jaar heeft Kelly zo ongeveer alles verzameld wat er op papier uitgebracht is over de dikke-banden-fiets en de bijbehorende cultuur. Zijn imposante archief, opgebouwd vanaf midden jaren ’70 tot ongeveer 1992, puilt uit van magazines, productfolders, magazines, wedstrijduitslagen, foto’s en krantenknipsels. Een schat aan documentatie die een integraal onderdeel uitmaakt van de historie die het beschrijft.

Het Marin Museum of Bicycling, dat eveneens het thuis is van The Mountain Bike Hall of Fame, neemt nu het initiatief om Kelly’s archief te digitaliseren en online openbaar beschikbaar te maken.

Monumentaal

Het behoeft weinig uitleg dat het scannen van Kelly’s archief een klus van monumentale proporties is en dat uiteindelijk ook precies dát wordt: een monument. Om dit voor elkaar te krijgen, moet geïnvesteerd worden in onder meer manuren, apparatuur en een werkruimte.

The Mountain Bike Legacy Project start nu een Kickstarter campagne om het startbudget van $50.000 in 60 dagen bijéén te brengen. Geschat wordt dat die investering voldoende is om het project op te starten, maar op den duur niet voldoende is om het volledig af te dekken. Het te creëren digitale archief wordt namelijk een ‘levend iets’, wat continue wordt aangevuld en beheerd.

Unieke kans

Het is een uniek project met een groots doel. Het tot nu toe verzamelde archief geeft een inkijk in de begindagen van onze sport met een zwaartepunt rond de jaren ’80. Kelly’s archief omvat zeldzame documenten, waar in sommige gevallen nog slechts één exemplaar van bekend is. Met dit project kunnen we allemaal bijdragen aan het permanent bewaren én beschikbaar houden van deze unieke geschiedenis!

Voor meer informatie en mogelijkheden kijk je op de pagina van de Kickstarter campagne.

Posted in Nieuws and tagged , , , , , , , , , , , , , .