Seasucker Talon bikerack

Zuig je fiets op je auto!

“Shit, dat past niet!” Een goedkoop op de kop getikte set oude dakdragers, die speciaal voor oude auto’s met regengoot zouden zijn, wordt geen vriendjes met mijn oude Kever. Het idee om zowel in de oude dame te kunnen toeren als een stukje ergens te kunnen gaan fietsen, dat sprak me namelijk heel erg aan. Ik hou niet zo van keuzes maken en hierdoor zou ik twee hobby’s in één moeite door kunnen combineren. Teleurgesteld loop ik de garage weer uit, in mijn hoofd piekerend wat ik nog meer zou kunnen proberen om toch een fiets op één of andere manier te vervoeren op die oude auto.

Zuignappen to the rescue!

Toegegeven, het lasapparaat en de slijptol stonden al bijna warm te draaien om zelf iets te maken, totdat ik op internet een foto van een oude Karmann Ghia zag met daarop een fiets. En die fiets zat vast met… zuignappen?! Volgens de eigenaar een erg betrouwbare oplossing, waar hij al vele ‘miles’ mee rondreed in de States. De zoektocht bracht me vervolgens bij de firma Seasucker: een klein bedrijfje wat begonnen is met het vastzetten van een stoel met een zuignap op het dek van een boot, omdat ze liever niet nog meer gaten erin wilden boren. Dat werkte zo goed, dat ze van daaruit besloten om allerlei ‘vacuüm mount’ bevestigingen te ontwikkelen. In eerste instantie voor nautische toepassingen, pas later spullen zoals fietsdragers.

Spannend!

Montage is eenvoudig: je legt ze op de auto en je trekt de zuignappen vacuüm op het plaatwerk of glas met de hieronder getoonde ‘vingerpompjes’. De eerste keer met de zuignapdrager op het dak is daarna toch wel spannend. Er zijn legio video’s te vinden van de PR afdeling van Seasucker, waarbij als een hooligan in de auto gereden wordt. Met je eigen, dure fiets op het dak, is het toch een ander verhaal. Zoals in bovenstaande video te zien, is er echter geen vuiltje aan de lucht. Op de snelweg, offroad, over drempels, het kan allemaal gewoon met de Seasucker. Eén keer kwam ik terug thuis en ontdekte dat de houder voor het achterwiel los gegaan was. Dat wil zeggen: het pompstaafje gaf aan dat er geen goede vacuüm seal meer was (waarschijnlijk doordat ik hem in stoffige omstandigheden erop gezet had). De fiets was echter totaal niet verschoven en ik kon de mount er ook niet zomaar aftrekken.

Met vingerpompjes bij iedere zuignap pomp je eenvoudig de Seasucker vacuüm. Visueel kun je daarna zien of de zuignap vast zit of niet (zoals hier)

Met een boutje-moertje verbinding kun je zowel QR als steekas houders op de Seasucker baseplate monteren.

Voor het achterwiel is een losse suction cup met klittenband sluiting om je wiel.

Fietsdrager 2.0

De Seasucker is echt een compleet nieuw concept. Fietsdragers op je trekhaak (eerst 15 kilo uit de schuur sjouwen) of op het dak (dakdrager en fietsdrager eerst monteren) zijn naar mijn mening omslachtig. De Seasucker maakt daar een einde aan. Doekje over de plek waar je em neer wil zetten, zuignappen vastzuigen en fiets erop. Je hoeft ook niet bang te zijn dat ze je fietsdrager in de tussentijd stelen, want je haalt ze binnen een paar seconden van het dak en gooit ze zo in de auto. Het is dan ook de meest compacte en lichtste fietsdrager, waar ik ooit mee heb mogen spelen.

Oude auto met oude fiets…

…of een gloednieuwe, met de nieuwe BMC Speedfox, de Seasucker zuig ze allemaal vast!

Zuiniger op je auto, dan op je fiets?

Ik kan me goed voorstellen dat als je net een gloednieuwe 718 Cayman S in de kleur Miami Blue gekocht hebt, dat een zuignap op je lak wel het laatste is wat je wil. Toch is mijn ervaring dat de Seasucker je lak niet beschadigt, mits je natuurlijk ervoor zorgt dat ‘ie schoon gemonteerd wordt. Na verwijderen even met een quick detailer erover en je ziet niet dat er ooit een zuignap heeft gezeten. De wasstraat maakt in ieder geval aanzienlijk duidelijkere krassen in je lak!

Met de Seasucker kun je nu op mooie zomerse dagen gewoon je fun-auto pakken om naar het parcours te rijden. Dan heb je op die dag én een lekker stukje in die fun-auto kunnen toeren én ook nog gemountainbiked! Wat wil een mens nog meer…

Mocht je geen fun-auto hebben, maar het met een beperkt (lease-) budget moeten doen: met deze drager is de noodzaak voor een trekhaak of grote kofferruimte ook meteen verdwenen.

Op metaal, plastic of glas, de Seasucker is overal op te bevestigen, alleen even erop letten dat je ook een stevig deel van de carrosserie gebruikt!

Doordat de vork scharnierend in de houder zit, kan de kofferklep van je hatchback / shooting break / Sports Tourer / Gran Tourismo nog steeds geopend worden.

Meer informatie: www.seasucker.com
Verdeling in Nederland via: www.i-c-c.nl/seasucker

Tekst, foto’s en video: Coen de Jongh

Posted in Reviews and tagged , , , , , , , , , , , , , .