9th Wave 4-Shore

Golven aan de kust

Net op het nippertje – overmorgen is de klassieker Hoek van Holland -Den Helder – komt 9th Wave Cycling met een compleet nieuwe én specifieke strand-wielset. 4-Shore heet dit nieuwe model van de – inmiddels goed bekende – Nederlandse fabrikant. De basis van de set vormt een gloednieuwe velg speciaal ontworpen  voor strandwedstrijden, met als bijzondere innovatie: betere aërodynamica.

Voorheen kon je al een beach wielset van 9th Wave kopen, waarin één van de gangbare velgen (de 30 mm brede SW29 of de 35 mm brede SP27) gebruikt werd. Het nieuwe velgontwerp is tot stand gekomen met behulp van onder andere het Beukers Bike Centre team en Europees kampioen beachbiking Jasper Ockeloen. Het resultaat? Een mountainbike-velg gebouwd volgens 9th Wave normen (en uiteraard hookless en asymmetrisch) die extra hoog en daarmee meer aërodynamisch is. Juist op het strand, waar hoge snelheden en forse (tegen)wind een serieuze rol spelen, is dit relevant.


Extern zijn de 4-Shore velgen 40,5 mm breed en wel 42 mm hoog. Intern meet de velg 34,5 mm breed. Waarom niet nóg breder of nóg hoger? Volgens 9th blijkt uit testen met prototypes dat een hogere velg weer nadelen heeft en dat een nog bredere velg rijgedrag en rolweerstand negatief beïnvloedt. Een opmerkelijk detail van de nieuwe 4-Shores is overigens dat de velg aan de buitengrens van ETRTO-toleranties zit. Samen met twee anti-burp richels in het velgbed moet dit latexverlies bij erg lage drukken voorkomen.


Standaard worden de wielen met 28 Sapim CX-Ray (aero!) spaken geleverd, inclusief messing nippels tegen de corrosie van zout water. Een compleet wielset komt op 1570-1680 g, afhankelijk van naaf (en vermoedelijk wieldiameter). Aluminium nippels en 24-spaaks wielen komen als optie, evenals tal van inbouwbreedtes en adapters voor verschillende as-standaarden. Losse velgen zijn ook leverbaar.

Wil je nú een 4-Shore set, dan kan je direct (en alleen) bij Beukers Bike Center in Petten terecht. Vanaf 1 december zijn de wielen ook online en via andere dealers verkrijgbaar.

Meer info: 9th Wave Cycling

Posted in Nieuws and tagged , , .