Vorsprung Tractive Tuning

Custom tuning voor iedereen

Voor de mensen die graag aan de knopjes van hun voorvork of achterdemper komen, zijn de Tuesday Tune filmpjes op YouTube waarschijnlijk wel bekend. Deze reeks informatieve en vooral technische videoverhaaltjes worden geleverd door Steve Mathews van Vorsprung Suspension. Vorsprung is een bedrijf uit Whistler, Canada, dat gespecialiseerd is in het onderhouden en tunen van vering.

Naast het gebruikelijke sleutelwerk heeft Steve blijkbaar in de winter voldoende tijd om nieuwe producten te verzinnen om de vering van gebruikers naar het volgende niveau te tillen. Hiervan zijn de Vorsprung Luftkappe en Corset, die de negatieve luchtkamer van je vork of demper vergroten, wel de bekendste.

Tractive Tuning: het is een proces

Sinds 2011 heeft Vorsprung gewerkt aan een proces waarmee voor elke klant een speciaal dempingsprofiel berekend kan worden: Tractive Tuning. Vervolgens wordt het profiel omgezet naar een nieuwe zuiger in je demper met gepersonaliseerde shim stack.

Custom tuning van een Monarch Plus met Tractive

Het ontwerp wordt vastgesteld aan de hand van een aantal gegevens in een vragenlijst. Het vertrekpunt zijn basisvragen zoals je gewicht en type fiets. Daarna wordt het al snel veel specifieker. Je wordt gevraagd om aan te geven een schaal van 1 tot 10 hoe agressief je rijdt, hoe snel je rijdt in het terrein en of je bijvoorbeeld graag springt. Elk dempingsysteem is een compromis tussen het hebben van support (niet snel doorslaan het systeem) en de fijngevoeligheid. Ook hierin wordt je gevraagd een keuze te maken wat voor jou het meest doorslag(…)gevend is.

Bij de Monarch Plus RCT3 wordt de 3-standen versteller omgebouwd naar andere instellingen

In theorie kan het Tractive proces op elke demper worden toegepast. Maar aangezien het resultaat snel een herontwerp van het dempercircuit betekent, biedt Vorsprung het proces slechts voor een gelimiteerd aantal type dempers aan. Vooralsnog komt alleen de Rockshox Monarch Plus RCT3 demper in aanmerking voor de Tractive-treatment. Maar zoals we ook bij de Luftkappe en Corset zagen, zal het aantal dempers dat met dit proces geoptimaliseerd kan worden waarschijnlijk snel worden uitgebreid.

Voor de Monarch kost de Tractive klep inclusief tuning én montage $310CAD, omgerekend zo’n €205.

Vorsprung werkt met een aantal Elite Partner Tuning Centers die het proces én de optimalisering aanbieden. Zo zit er een in Duitsland en een in Groot Brittannië. Je hoeft je Monarch dus niet naar Canada te sturen.

Zie de website van Vorsprung voor meer details.

Posted in Nieuws and tagged , , , , , , , , .