Wahoo ELEMNT Bolt

Aerodynamisch? Jazeker, maar issie ook geschikt voor in het bos?

Minimalistisch design en aerodynamisch vormgegeven: dat zijn -als je door alle marketing heen leest- de sleutel-elementen van de Wahoo ELEMNT Bolt fietscomputer. De van origine fietstrainer-producent Wahoo voegt echter nog iets toe in de wereld van fietscomputers. Wat dat is, ga ik meteen beproeven.

Deze Bolt is in essentie namelijk een verlengstuk van je smartphone: door de koppeling daarmee, ontvangt de computer allerlei geografische data (locatie, snelheid, etc.) van die telefoon als je aan het fietsen bent, die vervolgens op het scherm getoond worden. Zo kun je dus naast de eventueel gekoppelde (losse) ANT+/bluetooth sensoren voor cadans, vermogen en hartslag, het apparaat verder compleet maken met navigeerfuncties. Ook zijn er automatische verbindingen met allerlei apps te maken. Ik ging er de afgelopen weken mee het bos in om te ontdekken of de Bolt ook voor het offroad publiek een te overwegen optie is.

Mét een luxe doosje!

De eerste indruk

Bij het openen van de verpakking overvalt me meteen een luxe gevoel. Een dik kartonnen, glanzend doosje met een magnetische sluiting, waarin fietscomputer en toebehoren verpakt zijn. In het deksel zie je een preview van hoe het er straks uit gaat zien. De Bolt kost €239,99 en is het kleinere, maar aerodynamischere broertje van de gewone Wahoo ELEMNT, die €60 duurder is en vooral een net wat groter scherm heeft.

Naast de computer zelf zitten er 2 mounts in de doos: een zogenaamde outfront houder (alleen geschikt voor 31.8 mm sturen) waarmee de computer voor je stuur aero zit te wezen en een variant om hem óp je stuur of stuurpen te monteren, zoals de meesten van Garmin zullen kennen. De interface de computer op die mounts lijkt overigens verdacht veel op die van Garmin, maar is nét anders. Heb je nog allerlei K-Edge en Barfly mounts voor Garmin liggen, dan kun je die gelukkig met wat extra maatregelen hergebruiken. Daarover later meer. Tot slot zit er nog een USB oplaad-/datakabel in en een handleiding waarop staat “ga naar de website voor instructies, want hier vind je niks”, maar dan in nettere bewoording.

Ook de Bolt moet effe warm worden, voordat ‘ie ready to go is

Installeren en rijden maar

Monteren en installeren van de Bolt is een fluitje van een paar cent. Als je kunt lezen en een smartphone hebt, dan ben je met een paar minuten klaar. De Wahoo fitness app die je op je telefoon installeert, zorgt voor de vertaling van allerlei data naar de computer. Vervolgens kun je zowat de halve wereld (van Strava tot en met Facebook) synchroniseren met de Wahoo app om nog meer extra functionaliteit te krijgen. Ook daarover later meer! Uiteraard zijn ook al je externe sensoren (hartslagmeter, vermogensmeter, trapfrequentie, etc.) via ANT+ (of bluetooth) te koppelen met de Bolt en kunnen alle gegevens die je maar kunt bedenken getoond worden op het scherm.

De eerste rit had ik de Bolt op de Outfront mount geplaatst. Dit beviel me echter niet omdat a) de computer daarmee toch wel héél erg ver voor je stuur uitsteekt en b) het 31.8 mm dikke deel van het MTB stuur (Syntace in mijn geval) te kort is om de mount goed op te klemmen. De mount heeft daardoor de neiging om los te gaan en scheef te zitten. De eerder genoemde K-Edge Garmin mounts kon ik echter goed hergebruiken met het kopen van een blauwe Wahoo insert. Met die paar Euro meer-investering kreeg ik de boel stevig én mooi in het midden boven mijn stuurpen.

In Atlanta heeft iemand zitten tekenen, maar in China wordt uiteraard ook deze elektronica in elkaar gezet. Let ook op de ‘bijna’ Garmin mount.

Dit vind ik fijn

Eenmaal op de fiets vallen vrij snel een aantal zaken op. Zo heeft de computer tactiele knoppen en géén touchscreen (!), die ook met winterhandschoenen makkelijk te bedienen zijn. Het scherm toont alleen grijstinten, maar die zijn dermate helder en duidelijk dat de computer ook in fel zonlicht af te lezen is; chapeau! Standaard heeft de computer 5 verschillende data weergave-schermen (zie de foto’s hieronder). Als je wil, kun je extra schermen ‘maken’ of de velden naar eigen smaak aanpassen via de app. Ik heb de behoefte zelf niet gehad en vond de standaard velden voldoen.

Ook een leuke feature zijn berichten die getoond kunnen worden op het display door de koppeling met je telefoon. Als iemand je belt, krijg je dat op het scherm van de Bolt te zien. Ook inkomende sms/email/whatapp/what-have-you kunnen getoond worden. Je kunt die functies uiteraard ook allemaal uitzetten, maar voor de thuiswerkers voor ons, is het wel de ideale manier om op je thuiswerkdag ook nog een rondje te fietsen en toch bereikbaar te zijn!
De LED’s boven het scherm hebben een tweeledige functie: enerzijds als waarschuwing als er berichten binnenkomen of je van de route afwijkt. Anderzijds kun je ze voor trainingen zo instellen dat ze oplichten als je buiten je zones (hartslag of vermogen) fietst.

Enkele verschillende display modes. Ja, deze foto’s zijn genomen in fel zonlicht. Nee, de Bolt wordt niet standaard geleverd met krassen bovenop…

Ook de koppelingen met verschillende apps maken het leven een stuk gemakkelijker: standaard heb ik Strava eraan gekoppeld, maar je kunt bijvoorbeeld ook koppelen met TrainingPeaks, zodat je trainer na je rit meteen je resultaten kan inzien, zonder dat je zelf nog iets daarvoor hoeft te doen.

Opvallend vind ik verder dat de batterij niet heel vaak opgeladen hoeft te worden. Pas na 2 of 3 ritten van een paar uur, begint het batterij percentage pas onder 50% te komen. Meestal laad ik em dan weer bij.

Hier kreeg ik een beetje jeuk van

Kaarten en navigatie
De kaarten die Bolt gebruikt zijn gebaseerd op OpenStreetMap data. Voor wat ik er mee fietste in onbekend gebied in het buitenland, was de getoonde kaart nét voldoende. Daarbij geef ik direct toe dat ik de Trailforks-app op mijn telefoon onderweg als backup had, waar wat meer en andere data op staat. Wat ik onhandig en zelfs irritant vond, is dat je niet door/over de kaart kunt scrollen. In- en uitzoomen kan wel, maar ingezoomd verder kijken naar waar een pad naar toe leidt… dat kan niet.

De Bolt heeft ook een “breng me naar” functie, daarbij kun je een adres ingeven waar je heen wil en de Bolt gidst je erheen. Het werkt prima, maar verwacht geen mooie, rustige routes. De functie gids je gewoon via grotere doorgaande wegen.

Nauwkeurigheid
Temperatuurmeting is ook standaard aanwezig, maar zit er nogal eens naast. Dat zelfde gold overigens ook voor de snelheid. Met name op lage snelheid in het bos waar GPS ontvangst doorgaans minder is, wilde die nog wel eens variëren tussen 0 en 27 km/h, terwijl ik feitelijk 5 km/h of zo reed. Toegegeven, als de computer 1 seconde lang denkt dat je zowat stil staat en daarna ben je alweer 7 meter verder, dan krijg je snel dit soort uitschieters. Toch is de indruk dat bijvoorbeeld Garmin’s Edge modellen hierin nauwkeuriger zijn.

Bediening
Instellingen op de computer veranderen kan alleen via de app op je telefoon. Je telefoon hangt overigens permanent via bluetooth aan de Wahoo tijdens het fietsen.

App koppelingen
Van de eerdere genoemde te koppelen apps, gebruikte ik onder andere de koppeling met Strava. De Wahoo app upload je ritten dan automatisch naar Strava. Ik merkte (op vakantie in het buitenland) dat dit regelmatig niet werkte, waardoor de rit ‘verloren’ ging (voor Strava in ieder geval). Handmatig alsnog uploaden naar Strava kan wel, maar alleen als de Wahoo app je rithistorie toont. Je raad het al: ook die werd (nog steeds in het buitenland) niet getoond. Waar dat precies aan lag, weet ik niet, hier thuis lijken beide functies het vooralsnog wél probleemloos te doen.

Wat me daardoor ook opviel, was dat de gegevens van een rit via de Wahoo én via de Strava app (die ik handmatig aanzette) op mijn telefoon nogal konden verschillen. Met name in bewogen tijd en aantal hoogtemeters waren er duidelijke verschillen tussen de registraties op beide toestellen, ondanks dat de Wahoo diezelfde telefoon gebruikt voor het registreren van data. Opvallend daarbij is overigens ook dat de Garmin van mijn vrouw wéér andere waarden toonde, terwijl zij toch echt precies hetzelfde ritje had gemaakt.

Computertijd of fietstijd

Mijn grootste dilemma: wil je méér tijd besteden aan fietsen óf aan op de computer prutsen? Met het installeren van allerlei apps, het onderling laten communiceren van die apps en routes uploaden via de RidewithGPS of Komoot app, zit ik in ieder geval langer achter een computer dan ik zou willen. Rechtstreeks GPX bestanden van je te rijden route overzetten via een USB kabel van PC naar Wahoo is er niet bij. Doordat je allerlei koppelingen met verschillende apps kunt maken, zit je voor je het weet ook met verschillende login’s. Dat, of je moet alles aan je Facebook-login koppelen. En of je dat wil…

En dus?

Zou ik je deze fietscomputer aanraden? Ik twijfel. Enerzijds is de kaart op het scherm niet zo gedetailleerd als bij sommige concurrenten en moet je je telefoon in je achterzakje meenemen om de Wahoo te laten functioneren. Gebruik je voornamelijk het GPS gedeelte van een fietscomputer om in onontdekte gebieden zelf te navigeren, dan kun je naar mijn mening beter naar andere toestellen kijken.

Anderzijds; voor ritjes waarbij je de weg toch wel kent, zou ik de Wahoo als trainingsondersteuning of simpelweg als uitgebreide registratie-tool zeker overwegen. En als ik eerlijk ben, dan zijn dat zowat 90% van alle ritten die ik op jaarbasis rijd (op bestaande routes en in bos waar ik toch al bekend ben).

Met een adviesverkoopprijs van €239,99 biedt ‘ie ten opzichte van de concurrentie vooral veel gebruiksgemak. De Bolt is echt heel eenvoudig te gebruiken. Als je eenmaal de verbinding met je telefoon ingesteld hebt en de verschillende apps ermee gesynchroniseerd, is het echt een kwestie van computer plaatsen, aanzetten en fietsen. Daarnaast heeft hij een erg prettig scherm dat alle essentiele informatie toont, bewaart en kunnen je ritten, als je dat wilt, automatisch geupload worden naar Strava. Makkelijker je kudo’s in ontvangst nemen, kan bijna niet!

Met dank aan i-Mobile.nl voor het ter beschikking stellen.

Tekst en foto’s: Coen de Jongh

Posted in Reviews and tagged , , , , , , , , , , , , .
 • Sander Kroeze

  Haal binnenkort de Garmin 520 maar uit de kast, wanneer je geen gekloot wil met computers, kabeltjes, logins en een internetverbinding :-).

 • Jur

  Coen aan de Strava? Moet niet gekker worden ;-)

 • Erik Verreijt

  Ondertussen 2 jaar met de Elemnt Bolt rond gereden en nog steeds, als de Roam iets beter uit de reviews was gekomen dan nu het geval is ( DC rainmaker & GP Lama ) dan had het weer een wahoo geworden,
  Nu stap ik waarschijnlijk over naar de Garmin 530 die heeft ook de knoppen bediening maar heeft weer net wat meer functionaliteit als de ROAM en de Bolt.