Chris King integreert verder: DropSet 1

Chris King staat bij velen synoniem voor componenten die eeuwig mee lijken te gaan. Menig rijder heeft immers een King balhoofd of navenset dat is mee verhuisd naar meerdere opeenvolgende frame’s. Maar met de rappe opeenvolging van nieuwe passingen (‘standaarden’) is dat de laatste tijd allemaal wel wat lastiger geworden. Chris King dacht van die ‘nieuwigheden’ ook vaak het zijne, waardoor het aanbod van zijn hand… beperkt bleef. Nu komt ‘ie met een volledig geïntegreerd balhoofd; de DropSet.

… en met ‘ie bedoelen we natuurlijk ‘zij’. Ook al is de oprichter en naamgever van de firma nog steeds large and in charge, Chris King is vooral een bedrijf met een hoop fietsers achter de CNC machines en anodisatiebaden.

Fietsers met uitgesproken meningen. Ook al hoorde je die meningen niet zo vaak en zijn ze dus in zekere in juist níet uitgesproken; het resultaat is er in de vorm van het aanbod van de firma. Balhoofdset in een paar uitvoeringen wat maat betreft en een navenset, dat was het. Goed, keuze in kleur té over. Met de komst van geïntegreerde balhoofden bleef het vervolgens behoorlijk lang stil voordat de firma met een variant kwam. De Perdido, later opgevolgd door de InSet bracht de Amerikaanse aanbieder van high-end gelagerd spul terug ‘onder de mensen’. Er was echter wel één extra voorwaarde: de lagers mochten niet rechtstreeks in het frame liggen. Bij de InSet balhoofdstellen ligt het lager namelijk nog altijd in een aluminium cup die je in je frame perst. Ook bij een pressfit trapaslager van het merk moest je aardig wat geduld hebben.

De reden? Chris King wilt alleen producten aanbieden die ook vanuit technisch oogpunt goed zijn. Ze maken om die reden ook zelf de lagers (het bedrijf is zelfs met dat als kernproduct begonnen); de fabricage daarvan is niet eenvoudig en misschien zelfs ook wel deel van de reden waarom het merk relatief langzaam uitkomt met nieuwe producten.

DropSet

Met de veelvoud aan balhoofdstandaarden die er momenteel zijn, ontbrak tot deze week bij Chris King dan ook wederom een optie: de volledig geïntegreerde. Hierbij liggen de lagers rechtstreeks op contactvlakken die in de balhoofdbuis aanwezig zijn, zonder tussenliggende aluminium cup. Het is een simpele en lichte oplossing die vooral wordt toegepast bij race- en crosscountryfietsen; voor enduro en downhill frame’s gaan fabrikanten steeds vaker terug naar zero-stack of mixed (boven zero-stack, onder externe cup) balhoofden.

Chris King zou Chris King niet zijn als het nieuwe geïntegreerde balhoofd, DropSet genaamd, niet ‘slechts’ met een met een kort artikeltje op de eigen website werd aangekondigd. Ik kan me goed voorstellen dat een flink deel van de potentiële kopers dit product zodoende over hoofd ziet – veel bombarie zoals een inspirerende video met irritante achtergrondmuziek ontbreekt immers. Chris King heeft het vooral van een bestaand imago van betrouwbaarheid en investeert vooral kwaliteitsbewaking, niet productontwikkeling of marketing. Nu denk je vast ‘hoe moeilijk kan een balhoofd maken nou zijn?’ Maar daarmee is het lang wachten opnieuwtjes ook meteen verklaard.

Heeft de dollar nou gewonnen, geeft men toe dat het allemaal wel mee valt met die inferioriteit van geïntegreerde balhoofdlagers, of is een DropSet volgens Chris King zelf zó veel beter dan de concurrentie?

Het grootste probleem dat bij geïntegreerde balhoofdlagers volgens Chris King optreedt, is dat de lagers niet in een vaste passing geperst worden, maar dus los liggen. Enkel de voorspanning van de lagers houden de lagers op hun plek. Zodra de voorspanning wat afneemt door veel trillingen, dan slijten de lagers significant sneller. De grootste troef is dus volgens hen zorgen dat de voorspanning goed aangebracht kan worden én kan worden behouden. De GripLock lagerconus die Chris King ook al bij hun andere balhoofdlagers toepast, is hierin dé sleutel en na veel testen gaan ze dus nu mee met de markttrend.

Dat gezegd hebbende; op dit moment is de DropSet er alleen in ‘versie 1’ verkrijgbaar, voor tapered (1 1/8″ – 1 1/2″) stuurbuizen met een IS41 (41 mm x 45° x 45° ) lager boven en een IS52 (52 mm x 45° x 45°) lager onder. De DropSet 1 komt als compleet balhoofd met een GripLock bovenste lagerconus, een RVS onderste lagerconus, balhoofdkapje en bijbehorende bout. De lagers zijn uiteraard óók van eigen makelij en zijn naar wens in roestvaststaal of ceramiek uitgevoerd. De prijs voor de DropSet? $125 voor de versie met roestvaststalen lagers, de ceramische uitvoering kost je $245. Je hebt daarbij de keus tussen één van negen standaard Chris King kleuren. De garantietermijn bedraagt 10 jaar, maar of je die ooit nodig zal hebben…

Meer info: chrisking.com

Posted in Nieuws and tagged , , , , , , , , , , , .