Apex’s nieuwe gravelmachine: Onyx GX

Van 28 tot 50 mm: breed inzetbaar

Dé gravelbike bestaat niet. Het segment omvat veel verschillende gebogen-stuur-fietsen met dikke banden, elk afgestemd op hun eigen niche binnen het genre. Het Nederlandse Apex benadert het met hun nieuwe Onyx GX bewust wél breed. Ze positioneren hem enerzijds als endurance racer, maar anderzijds kunnen er banden met een breedte van 50 mm (!) in gemonteerd worden.

De Onyx GX heeft een carbon frame dat zo’n 1.000 gram weegt en komt standaard met een carbon voorvork met alleen montagepunten voor spatborden. Het geheel oogt dan strakker en – laten we eerlijk zijn – veruit de meesten een gravelbike gebruiken voor een rondje fietsen zónder kamperen. Maar, wil je dat wel, dan kún je het inzetbereik vergroten door de voorvorkoptie die men biedt. Er is namelijk óók een voorvork leverbaar met montagepunten voor dragers. Het frame zelf heeft nokjes voor een drager, spatborden en een derde bidonhouder.

De brede inzetbaarheid, of in elk geval de intentie daartoe, blijkt ook uit de geometrie. De trapashoogte is dusdanig dat je niet meteen met je cranks aan de grond zit wanneer je 28 mm gladde bandjes monteert. De Onyx GX is vervolgens met ruimte voor banden tot 50 mm breedte dus ook geschikt voor serieus offroad gestuiter. Let wel; we hebben het hier over 700c wielen met dergelijk dik rubber. Dus niet een kleiner (27,5” / 650b) wiel waardoor er breed rubber in het frame past, zoals veel andere aanbieders het doen. Het compromis is echter dat de trapas relatief hoog staat wanneer je met veel volume op pad gaat. In vergelijking met andere gravelbikes die meer ontworpen zijn voor volumineuze banden, zou de Onyx GX zodoende iets nerveuzer over kunnen komen. Daar staat dan weer tegenover dat de achtervorklengte met 435 mm relatief lang is, wat juist weer wat stabiliteit aan de fiets geeft.

4 afmontages & custom opties

De Onyx GX wordt aangeboden met 4 afmontage varianten, beginnende met een prijs van €2.499. Je kan voor die prijs kiezen uit Shimano’s gravelspecifiek GRX600 groepset, of een meer weg-geörienteerde Shimano 105 groepset. Voor €2.799 heb je een GRX800 of een Ultegra-versie, die tegen een meerprijs van €799 ook in een Di2-versie leverbaar zijn.

Apex is één van de merken van de fietsspecialist Cycle Center 53-11 in Zaltbommel. Het titanium-only merk Gilbertson doet misschien ook een lampje branden; het komt eveneens uit de koker van de fietsfamilie Van Tuyl die achter dit alles de drijvende factor is. Bij beide merken is ‘klantspecifiek’ het sleutelwoord. Zo is de Apex Onyx GX ook volledig naar wens te krijgen. Dat betreft niet alleen de afmontage, maar ook de kleuren. Daarvoor beschikt men over spuiterij, in-huis!

De Onyx GX is per direct te bestellen; hij is eind dit jaar leverbaar.

Bron en meer info: www.apexbikes.nl

Geplaatst in Gravel, Nieuws.
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments