Zaterdag 8 en zondag 9 oktober: WK Gravel – Te zien via livestream

Komende weekend op zaterdag 8 en zondag 9 oktober is het zover: het eerste Wereldkampioenschap Gravel! In de Italiaanse regio Veneto rijden de vrouwen op zaterdag 8 oktober, de mannen rijden hun WK Gravel op zondag 9 oktober. Beide wedstrijden zijn live te volgen, al zitten daar wel haakjes en oogjes aan. We geven je een overzicht van de zenders en tijden.

Dit weekend kun je een zeldzaam fenomeen meemaken: het eerste wereldkampioenschap van een (relatief) nieuwe discipline. De UCI heeft gravel volop opgepakt en organiseert nu dus het eerste Wereldkampioenschap Gravel! De plaats van handelen is de regio Veneto, gelegen in het noordoosten van Italië. Je kan het WK Gravel volgen op via een betaalkanaal en livestream. We geven je hieronder een overzicht van de zenders en tijden.

UCI Gravel World Championships 2022 Veneto

Zeer gevarieerd deelnemersveld

Om als niet-prof deel te kunnen nemen moest men vooraf punten verzamelen bij de UCI Gravel World Series. Profrenners konden zich echter inschrijven op basis van hun wedstrijdlicentie of kregen wildcards. Eén ding is zeker: het zal een imposante strijd worden bij zowel de heren als dames, met een gevarieerd deelnemersveld bestaande uit profs en amateurs. En in de voorbije dagen zijn er nog talloze toppers aan de startlijst van dit eerste WK Gravel toegevoegd. Zo zal Mathieu van der Poel starten naast andere vedetten als Zdenek Stybar, Peter Sagan, Greg van Avermaet, Aleksej Loetsenko, Magnus Cort, Davide Ballerini, Davide Rebellin en Daniel Oss. Vanuit Nederland zullen verder onder meer Piotr Havik, Jasper Ockeloen en Ivar Slik deelnemen.

Bij de dames staan vanuit Nederland onder andere Riejanne Markus, Tessa Neefjes en Puck Moonen aan de start. Zij zullen de strijd aan gaan met niemand minder dan kersvers wereldkampioen mountainbike shorttrack, crosscountry én marathon Pauline Ferrand-Prevot. Dat ze óók zinnen heeft gezet op de hoogste plek bij dit eerste Wereldkampioenschap Gravel heeft ze niet bepaald onder stoelen of banken geschoven.

Bij dit eerste WK Gravel zijn er door de UCI bewust weinig regels te aanzien van het materiaal. Zolang het maar geen e-bike is mogen deelnemers met alles op twee wielen en voorzien van pedalen aan de start verschijnen. Gezien het parcours zou het zomaar eens kunnen zijn dat veel profrenners op racefietsen rijden zoals bij de Strade Bianchi…

Parcours WK gravel 2022

Tussen Vincenza en Cittadella is een parcours uitgezet dat in drie varianten wordt gereden. De elite dames rijden op zaterdag hun WK Gravel over een lengte van 140 km. De elite heren rijden op zondag hetzelfde parcours, maar doen aan het einde van de 140 km nog 2 lokale rondes van ruim 25 km. Zij rijden in totaal 194 km. De niet-elite heren in diverse leeftijdscategorieën leggen 166 km af bij dit eerste Wereldkampioenschap Gravel.

Het begin van het parcours bestaat uit vlakke, snelle gravelwegen met 2 venijnige klimmetjes. Daarna wordt voor een groot deel van het parcours de Bacchiglione en Brenta rivier gevolgd, om vervolgens bij de finishplaats Cittadella te komen.

Parcours elite dames 7 oktober – 140 km

Wereldkampioenschap Gravel – WK Gravel 2022 te zien via livestream

Parcours elite heren 9 oktober – 194 km

Wereldkampioenschap Gravel – WK Gravel 2022 te zien via livestream

WK Gravel 2022 te volgen op TV of via Livestream?

Voor alle thuisblijvers is natuurlijk dé vraag of we dit WK Gravel 2022 enigszins kunnen volgen. Het antwoord is gelukkig ‘ja’, al zitten er wel wat haken en ogen aan. De Belgische publieke sportzender Sporza gaf deze week te kennen het Wereldkampioenschap Gravel uit te zenden via een livestream op zaterdag én zondag. Het nadeel is alleen dat die uitzendingen steevast een geografische restrictie hebben. Oftewel; ze zijn buiten België niet zomaar te bekijken. Een VPN-dienst kan uitkomst bieden. Verder zendt Discovery+ het WK Gravel óók uit via zijn betaalde internetdienst, maar dat zal niet live zijn.

Zaterdag 8 oktober 2022 – WK Gravel – Elite Dames

14:00 uur – Sporza (Live)
14:00 uur – GCN+ (Live)
15:00 uur – Discovery+

Zondag 9 oktober 2022 – WK Gravel – Elite Heren

14:00 uur – Sporza (Live)
14:00 uur – GCN+ (Live)
15:00 uur – Discovery+

Meer informatie: gravelworldchampionship2022.com

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , .
guest
3 Comments
oudste
nieuwste populairste
Inline Feedbacks
View all comments
Ron Achterberg
Ron Achterberg
5 maanden geleden

Eurosport player zend beide wedstrijden ook uit vanaf 15 uur

peter
peter
5 maanden geleden
Reply to  Ron Achterberg

ik kan helasas de livestream van het wk gravel niet zien

MvdP
MvdP
5 maanden geleden

Ik wil Matje zien!!