Getest: Birzman Infinite MTB Mini-pomp met CO2

Zoals we eerder al eens aangaven: ook al ga je met je vrienden op pad, ga er nooit vanuit ‘dat de anderen de juiste tool of reserveband mee hebben’. En al heb je wel je eigen reserveband bij je, zonder pomp of CO2-patroon kom je alsnog niet ver…

Compacte pompen en CO2-patroonhouders zijn er genoeg. Maar zul je net zien, heb je eindelijk die band weer op de velg geplopt én op druk, draai je met het losnemen van de pomp de ventielkern er mee uit.

Het Taiwanese Birzman heeft een breed aanbod waarbij alle pompen voorzien zijn van hun unieke Snap-It ventieladapter die dát voorkomt. Zo ook de Infinite MTB Minipomp, die geleverd wordt met een montagebeugel én twee CO2-patronen.

Birzman Infinite gemonteerd zitbuis

De Infinite MTB Mini met CO2-patronen wordt geleverd met een beugel voor montage onder een bidonhouder. De beugel is vrij smal, dus bij een dikke onderbuis zoals bij deze Cervelo Áspero past dat niet. Rondom de zitbuis was wél voldoende ruimte.

Een pomp: Je hebt hem liever niet nodig, maar wanneer je onverhoopt toch lek rijdt, ben je blij dat je hem bij je hebt én dat ‘ie het ook fatsoenlijk doet. De Infinite van Birzman is met een lengte van 25 centimeter en een diameter van 2,5 centimeter niet super-super-mini, maar fatsoenlijk. En wat ik daar vooral mee bedoel is dat je hem goed kunt vasthouden en dat het slagvolume, en dus de opbrengst, prima is.

Fatsoenlijk vast te houden

De gevlochten, roestvaststalen slang is kort, maar erg buigzaam. Prima!

Hij voelt degelijk aan en het ontwerp is redelijk doordacht. Zo is de slang van gevlochten roestvaststaal. Bij herhaaldelijk buigen scheurt ‘ie dus niet en ‘de elementen’ zullen hem niet of nauwelijks aantasten. Rij je dus jarenlang lekvrij, dan hoef je niet bang te zijn dat je pomp onbruikbaar wordt door een uitgedroogde of ingescheurde slang. Hij zit overigens netjes opgeborgen in de zuigerstang. En de rubberen beugel die om het uiteinde zit, houdt hem netjes op zijn plek én rammelvrij. Goed; keer hem na een regenbui wel een keer om het vocht en troep er uit te laten lopen. Of beter nog: hang hem gewoon met zijn hendel naar beneden gericht aan je bike, dan loopt er nagenoeg niets in. De aansluiting van de slang is met een rubber flapje afgedicht, dus daar komt zeker geen rommel naar binnen.

Als de slang af is genomen, wordt het gat van de pomp mooi afgedicht door een rubberen flap

Als de slang af is genomen, wordt het gat van de pomp mooi afgedicht door een rubberen flap.

Geanodiseerde zuigerstang

Hendel klemt mooi vast op een rubberen ring

In ingeschoven toestand ‘klikt’ de hendel vast op een rubberen ring die hem goed op zijn plek houdt. Oók tijdens het eindeloos rammelen over kasseien, gravel of gestuiter op de lokale mountainbikeroute.

Snap-It

Op alle Birzman-pompen vind je de Snap-It ventieladapter. Dit handigheidje moet het afkoppelen van de pomp zonder verlies van druk versimpelen. Hij is geschikt voor zowel Schrader als Presta-ventielen, waarbij je niets hoeft om te bouwen. Door de ring te verplaatsen, stel je de passing voor het betreffende ventiel in. In het geval van een Presta-ventiel zet je hem vervolgens over het ventiel en druk je de ring naar de andere zijde, waarna je hem rechtsom binnen een paar korte slagen luchtdicht op het ventiel draait. Na het oppompen trek je simpelweg de ring weer naar de andere zijde, waardoor je het ventiel al afsluit vóórdat je de adapter in diezelfde beweging loskoppelt. In tegenstelling tot bij een Schrader-ventiel hoef je hem bij een Presta-ventiel dus niet los te schroeven. Lekker handig, lekker snel.

Birzman's eigen Snap-It adapter

De winst die deze adapter vooral geeft is dat je dus geen lucht verliest uit je band, bij het afnemen van de pomp. En bovenal: je loopt géén risico op het losdraaien van de ventielkern! Bij slangen die je volledig op het ventiel moet schroeven en er dus ook moet afdraaien, loop je die risico’s bij het afnemen namelijk wél. Vooral zonde als je net daarvoor met veel zweet je lek gereden band weer enigszins op een acceptabele druk hebt gekregen…

CO2-patroon

Over acceptabele druk gesproken; de set zoals wij hem van Birzman kregen opgestuurd, omvat óók twee CO2-patronen. Die zitten simpelweg aan de andere zijde van de montagebeugel vastgeschroefd. Heb je geen zin of geen tijd om te pompen, of wil je een tubeless band opnieuw laten ‘ploppen’ op de velg, dan zijn dergelijk patronen écht een uitkomst.

De fitting van de slang, waar je hem ook mee aan de pomp schroeft, is voorzien van een kleine pin en een dikke o-ring. Door die o-ring schroef je de slang eenvoudig op een patroon, zonder dat deze leeg loopt! Na het aansluiten van de Snap-It adapter op het ventiel, draai je het patroon een kwart tot halve slag los van de slang en de CO2 stroomt zónder lekken je band in.

De slang is ook rechtstreeks op een CO2 patroon te monteren

CO2-patronen en hun adapters kunnen soms wat gehannes zijn, waarbij je het risico loopt dat de band slechts een beetje druk krijgt, terwijl de buitenlucht meteen wat CO2 rijker is. Birzman’s oplossing is even simpel als doeltreffend. Zodoende was het geen enkel probleem om een 700 x 40c Schwalbe G-One op een hookless velg te laten ploppen én tot 3,5 bar op te pompen.

Oppompen met een Co2 patroon gaat met de Birzman-slang eenvoudig

De meegeleverde neopreen huls rond het patroon is daarbij erg welkom: zodra de CO2 begint te stromen, koelt de boel dermate af dat er ijs op het metaal ontstaat. En omdat je bij het openen van het patroon óók nog de slang vast hebt, zou het slimmer zijn geweest wanneer de slang – of op zijn minst de aansluiting – óók wat isolatie had gekregen. Al werkt een fietshandschoen met lange vingers voldoende isolerend in die split second. Regelen van de druk – door het patroon weer wat aan te draaien (waardoor je de opening dichtdraait) – is er helaas niet bij, omdat de schroefdraad ook wat vastvriest.

Tot slot

De Infinite komt degelijk over. Met eenmaal de handigheid van de Snap-It adapter onder de knie, werkt het eenvoudig en verlies je inderdaad geen druk bij het afnemen en de ventielkern blijft perfect zitten. Dat de slang dubbelt in functie in samenwerking met een CO2-patroon is mooie bijkomstigheid. Ook hierin werkt het geheel simpel én trefzeker. En juist wanneer je een CO2-patroon inzet, wil je dat dat zo goed mogelijk rendeert. Niettemin was wat extra isolatie rond de slang(aansluiting) nog een mooie toevoeging geweest.

De Infinite MTB Minipomp met Snap-It weegt 175 gram en wordt met twee CO2-patronen als set inclusief de montagebeugel geleverd voor €39,95. Je krijgt daarbij ook twee reserve dichtringen voor in de Snap-It adapter zodat je heel wat jaren lang lekvrij kunt pompen.

Je koopt Birzman-producten online via: www.birzman.nl

Tekst & foto’s: Jeroen van den Brand

Geplaatst in Reviews en getagd met , , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments