GripGrab Polaris – It giet oan (… fietsen, dus)

Kouwe klauwen hebben is een keuze

Winterkleding: ik geef er niet graag geld aan uit. Deels is het de ijdele hoop dat door ontkenning het koudste seizoen sneller voorbij gaat. Deels is het de realisatie dat het doorgaans niet -5 oC is, en dat ik me met al die warme lagen toch alleen maar kapot zweet. Zodoende heb ik maar één lang Craft hemd, en doe ik al meer dan 10 jaar met mijn oude BBB Weatherproof handschoenen. Wind- en waterdicht waren ze tot vorige winter nog, nu zijn ze tot op het bot versleten (en koud – én lek). Hoog tijd voor nieuwe, dus…

Maar zie maar eens écht goede winterhandschoenen te vinden. Met de dikste, stugste modellen is geen stuur vast te houden, laat staan dat er met één vinger mee is te remmen. Wanten, 2-vinger modellen en ski-handschoenen: vergeet het maar. Laatstgenoemde slijten met een fietsstuur bovendien in mum van tijd door. Bovendien is mijn persoonlijke ervaring met de voor de hand liggende merken fietshandschoenen dat pasvorm, kwaliteit en afwerking wat te wensen over laten.

Grip_Grab_Polaris_1_VZ

Enter GribGrab. Het Deense merk is bij menig fietser bekend en Velozine testte eerder al handschoenen en overschoenen van ze. Naast reeds geteste modellen bevat het gamma ook drie handschoenen voor temperaturen onder nul. De €69,95 kostende Nordic is de warmste, goed tot -10 oC, maar valt voor mij af: de wijs- en middelvinger zitten aan elkaar. Vervolgens zijn er de Urban Softshell (€49,95) en de Polaris (€89,95), beide voor temperaturen van -5 tot +5 oC. Laatstgenoemde model is een stuk steviger uitgevoerd en écht wind- en waterdicht, en daarmee ook mijn keus.

De bovenkant van de Polaris bestaat uit winddicht nylon. De handpalm, de zijkant en de onderkant van de vingers zijn vervaardigd uit (kunst)leer. Onder de knokkels en op punten van de middel- en wijsvingers is wat silicone geplaatst voor extra grip. Een gel insert voorkomt dat je een geïrriteerde zenuw krijgt van lange dagen achter het stuur. De neopreen manchet is ruim en is met klitteband strak om je pols te sluiten. Dit alles oogt zeer degelijk – er zit na een aantal ritten nog geen los stikseltje aan (zie mijn eerdere opmerking over afwerking). De pasvorm is tevens goed. Veel handschoenen hebben een (te) korte duim, waardoor het gebied tussen duim en wijsvinger wordt opgerekt en sneller slijt. De Polaris? Die zitten als gegoten. De maatvoering “10 / L” komt in de algehele lengte en breedte goed overeen met die van andere merken als ION, Fox, Troy Lee Designs en Oakley.

Grip_Grab_Polaris_2_VZ

Tijdens de eerste rit voelen deze GripGrabs behoorlijk stug aan. Gelukkig geldt dit vooral voor de achterkant van de handen en niet de vingers. Met één vinger de rem(men) doseren is zodoende absoluut geen probleem. Zelfs op de meest tricky passages gaat dit goed (denk wortels en stenen met een laagje ijs – het is tenslotte -5 oC). Naarmate de kilometers vorderen wordt het bovenmateriaal bovendien nog ietsje flexibeler. Grip op de shift(ers), in mijn geval een gladde SRAM X01 hendel, is prima. Kleine knopjes op de zijkant van een Garmin Edge zijn eveneens goed te bedienen. Hoewel GripGrab zelf zegt dat het moet kunnen kreeg ik mijn touchscreen telefoon (die behoorlijk tolerant is!) met de Polaris totaal niet bediend.

Qua temperatuurhuishouding voldoen de GripGrab Polaris zeker. Mijn typische ritjes door het bos bevatten veel korte klimmetjes en aardig wat draai- en keerwerk. Bij een matig tempo is het met de Polaris tot -10 oC uit te houden. Op meer open stroken waar de snelheid hoger ligt en je meer in de wind rijdt is de opgegeven -5 oC inderdaad de ondergrens. Uiteraard geldt voor alle aanbevelingen de nuance: eigen resultaten zullen afhangen van je tempo en de mate waarin je een koukleum bent. Ik ben in ieder geval blij!

Conclusies

Het is nog te vroeg om te zeggen hoe lang de Grip Grab Polaris mee gaan. Ze ogen in ieder geval heel degelijk en functioneel zijn ze als mountainbikehandschoen top. De touchscreen compatibiliteit wordt door de fabrikant nogal overschat, maar dat vind ik nog van het minste belang. De Polaris zijn warm, comfortabel en voldoende flexibel. Als ze het ook een paar seizoenen uithouden zijn ze de forse aanschafprijs wat mij betreft zeker waard.

Meer info: GripGrab.com

 

Posted in Reviews and tagged , , .