Handup ‘Gloves for most days’

(On)opvallend goed

Als het op MTB-handschoenen aankomt, heb ik een paar simpele eisen: lange vingers (duh), nauwsluitend, en vooral geen padding! Toen de minimalistische en kleurrijke handschoenen van Handup voorbij kwamen, stak ik dan ook meteen mijn handen omhoog om een paar te testen.

Inmiddels zijn we een half jaar verder en heb ik de handschoenen goed onder handen genomen. Tijd om de balans op te maken en kijken of naast de handen ook de duim omhoog kan…

Om met de laatste eis te beginnen: ik wil goed contact met het stuur en die stukjes padding zijn daarin voor mij een storende factor. De eis nauwsluitend lijkt nogal een open deur, maar blijkt voor mij lastig te realiseren. Mijn handen zijn smal en ik heb behoorlijk lange vingers. Om toch voldoende strakke handschoenen te hebben, koop ik ze vaak net een slagje kleiner. Niet zelden met het gevolg dat ik, zeker in het begin, een beetje op de toppen van mijn duim op het stuur hang en daar flink zere duimgewrichten van krijg.

Aangezien ik de handschoenen online moest bestellen, was passen voor de juiste maat er niet bij. Ik moest dus de juiste maat bepalen met behulp van de maattabel op de site van Handup*. Die tabel toont overigens de lengte en breedte van de handschoen. Verwarrend, meestal meet je immers de bijbehorende lichaamsmaten… Hoe dan ook….ik meet bij mezelf een handlengte van 21 cm en een breedte van 8.8 cm. Ik besluit dat lengte van de vingers maatgevend is en bestel een maat L van het meest kleurrijke setje genaamd Stoked – Serape.

* De op de site vermelde Risk free Trail geldt alleen voor de VS.

Eenmaal in huis, valt op dat de handschoenen (on)opvallend goed gemaakt zijn. Ze hebben een soort van bedrieglijke eenvoud en stralen juist daardoor kwaliteit uit. De eenvoud zit ‘m in het beperkt aantal panelen en materialen waarvan de handschoen is gemaakt. De maakkwaliteit zie je goed als je de handschoen binnenstebuiten trek. Alle naden zijn strak gestikt, lopen mooi parallel aan de stof en er zijn geen losse draadeindjes te bekennen. Uiteraard zegt dit niet alles over de duurzaamheid van het product, maar het oogt in elk geval erg degelijk.

Dan de pasvorm. De handschoenen sluiten goed om mijn hand en de vingers hebben net voldoende lengte voor mijn lange handen. Ook zijn er geen naden voelbaar die je het leven tijdens het fietsen zuur kunnen maken in de vorm van pijnlijke vingers en blaren. Wat jammer is, is dat de duim voor mijn handen te kort is. Hierdoor spant de handschoen zich tussen duim en wijsvinger wanneer ik mijn handen spreid. Dit heeft deels te maken met mijn lange vingers, maar zit zeker ook in het model van de handschoen. Eerder constateerden we namelijk bij de winterhandschoen hetzelfde euvel. De te korte duim zorgt er ook voor dat handschoen een beetje scheef wordt getrokken richting de duim en niet helemaal strak aansluit bij de pols. Net jammer, want de handschoen zit verder erg lekker. Het zorgt er in ieder geval voor dat mijn duimpje nog niet omhoog gaat/kan.

De handschoenen scoren al punten wanneer je er nog geen meter mee hebt gefietst. Het ontwerp is namelijk zo veel vrolijker dan de overwegend zwarte exemplaren van de concurrentie. Zelfs mijn driejarige dochter kon het ontwerp waarderen en beloonde dat met een enthousiast ‘mooie handschoenen papa!’.  Bij mijn eerste rit sloegen mijn fietsvrienden ook aan op het uitbundige uiterlijk. Trots stak ik vervolgens mijn handschoenen omhoog en hield ze bij elkaar om het woord stoked te vormen. De grote vraagtekens boven hun hoofd maakten duidelijk dit MTB-jargonwoord nog niet bij iedereen bekend is. Daar sta je dan stoked te zijn…

stoked adj. euphoric feeling of enlightenment, caused by adrenaline rushing to the brain

Tijdens het fietsen geeft het synthetische leer veel grip op stuur en remgrepen. Bij technische stukken blijven mijn handen stevig op de juiste plek en hoef ik geen moment te knijpen in het stuur. Ook heb ik nooit enige irritatie gevoeld van naden. Tot mijn geluk leidt de korte duim van de handschoen tijdens het fietsen niet tot een pijnlijke duim. De 4-way stretch aan de bovenzijde van de handschoen rekt voldoende mee om het gebrek aan lengte op te vangen. Het materiaal is redelijk dicht geweven en ze zijn wat warmer dan ik had verwacht. Bij temperaturen boven de 20 à 25 graden vind ik ze ook echt te warm. Het voordeel is dan weer dat ik bij temperaturen rond het vriespunt geen koude handen heb gekregen. Handup kwalificeert ze wat mij betreft ook terecht als een vier-seizoenenhandschoen, of in Handup termen: ‘Gloves for most days’.

In tegenstelling tot de winterhandschoen zijn deze handschoenen niet gelabeld als touchscreen compatible. Ik kan er echter prima mijn telefoon te bedienen. Ik kan ‘m unlocken, een foto maken en met wat geduld behoort het typen van een berichtje ook gewoon tot de mogelijkheden. De pasvorm is tijdens het gebruik ook niet wezenlijk veranderd. Met uitzondering van de duim die door de spanning gelukkig iets is opgerekt. Na een halfjaar fietsen en meerdere keren wassen zijn de handschoenen nog als nieuw. Dat belooft een bovengemiddeld lange levensduur.

‘Best for grabbin’ bars ‘n beers’ is het motto van Handup. Je zou dan kunnen denken dat vorm boven functie gaat, maar niks is minder waar. De handschoen is erg mooi gemaakt, stuurt erg prettig en vertoont na een half jaar nog geen enkel spoor van slijtage. Enig minpunt is dat de duim niet erg lang is, waardoor de handschoen bij mij pas na een aantal ritten echt lekker zat. Vanaf dat moment kon de duim echter zowel spreekwoordelijk als fysiek omhoog.

Adviesprijs: €29,99
Distributie: Mountain Sports Distribution
Meer info: handupgloves.com

Tekst en Foto’s: Thijs Roeleveld

 

Geplaatst in Reviews en getagd met , , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments