Review: BikeYoke DeHy kit voor RockShox Reverb

Maak je Reverb-bediening mechanisch

Al sinds z’n introductie is de Reverb van RockShox de meest gemonteerde dropper-posts in de markt. De soepele bediening is één van de belangrijkste redenen, want van z’n storingsvrije karakter moet deze verstelbare zadelpen het duidelijk niet hebben. Of beter: moest, want bij de huidige versie zit het met de betrouwbaarheid gelukkig redelijk goed.

Toch blijft de hydraulische bediening een dingetje; mechanische systemen met een staalkabel zijn makkelijker te monteren en minder storingsgevoelig. Laat het maar aan de slimme gasten van BikeYoke over om dáár wat voor te verzinnen: ze hebben een kit om de Reverb te optimaliseren.

De Reverb is al ruim tien jaar op de markt en heeft er absoluut aan bijgedragen dat de dropper een vaste waarde is geworden voor veel bikers. Het is de meest af-fabriek gemonteerde zadelpen, waardoor veel bikers er ervaring mee hebben. En dat is vaak een verhaal met twee kanten: liefde en haat.

De hydraulische bediening maakt het ding relatief soepel bedienbaar, maar op de ergonomie van de originele drukknop van de Reverb valt ook genoeg aan te merken. Veel van de mechanische hendels van andere merken bedienen een pak prettiger. Met de introductie van de 1x-remote heeft RockShox op ergonomisch vlak een grote stap voorwaarts gezet. Maar ergonomisch of niet, het ding blijft hydraulisch. Ik heb liever een mechanisch systeem. Geen gedoe met olie, ontluchten en te lage temperaturen. En snel te monteren of te repareren.

Reverb-eigenaren* die van hun hydraulische leiding af willen, kunnen terecht bij de Duitse firma BikeYoke. Die kun je kennen van hun droppers die juist bekend staan om hun robuustheid. Die kan je uiteraard ook een kopen als vervanging van je Reverb, maar dat hóeft niet. De slimme constructeurs van BikeYoke bieden namelijk ook graag oplossingen aan voor producten van anderen. Zo reden we onlangs nog met hun Shifty. Voor de Reverb bieden ze de DeHy-kit.

Met die kit vervang je de hydraulische bediening van de Reverb vrij eenvoudig voor een mechanische, zonder gedoe met olie of ander ongemak. Bijkomend voordeel in het geval van mijn fiets: de inbouwhoogte van de pen wordt kleiner, omdat de DeHy-unit van BikeYoke compacter is dan de originele Connectamajic-snelkoppeling van RockShox. BikeYoke levert adapters voor losse montage of voor direct-mount op remhendels van Shimano of Sram. Wie twee linker handen heeft, wordt met een video op de website van BikeYoke stapsgewijs door het montageproces geleidt. Appeltje-eitje. Problemen ondervonden? Geen enkele, na anderhalf jaar werkt het spul nog net zo goed als de eerste dag!

* Compatibiliteit

De DeHy-kit is er alleen voor de oudere A1/A2 en B1 versies van de Reverb met de bedieningsleiding dóór het frame (‘Stealth’-versies). Afgelopen zomer heeft RockShox een grondige upgrade doorgevoerd. Voor deze ‘C’-versie heeft BikeYoke geen compatibel DeHy-kit.

Naast de ‘Triggy’-hendel die ik uitkoos, is er ook een ‘2-by’-hendel.

De DeHy-kit is er vanaf €49,90 inclusief de bedieningskabel; je moet dan nog wel zelf een remote hendel uitzoeken. Het voordeel is echter dat je nu een enorme keuze hebt. BikeYoke biedt uiteraard ook opties op dit vlak. Vanaf €89,90 leveren ze de kit ook met een ‘Triggy’-hendel (met eigen klemband of I-Spec B of II compatibel) of met een compacte ‘2-by’-hendel.

Tekst & foto’s: Arjan Kruik

Geplaatst in Reviews en getagd met , , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments