Birzman Travel Box gereedschapsset: Sleutelen maar

Hoeveel meer heb je écht nodig?

Over de jaren heen verzamelt een biker nogal wat gereedschap en vaak is dat een allegaartje. Zo heb ik het zelf verspreid zitten over twee koffers. Voor vakanties neem ik liever een compactere selectie mee om ook ruimte te besparen.

Het idee van een compacte, mooi op elkaar afgestemde gereedschapsset heeft me altijd aangesproken. Birzman heeft er enkele in het assortiment. Ik ging aan de haal met de Travel Box.

Birzman Travel Box suited up

De Travel Box is relatief compact: 46 x 27 x 18 cm. Gewicht: 4,3 kg.

Birzman Travel Box - compact maar goed gevuld

Birzman’s Travel Box is met 20 gereedschappen de middelste van 3 complete gereedschapskoffers die het merk aanbiedt. Met een prijs van € 229,95 zit ‘ie € 50 boven de Essential Tool Box met 13 gereedschappen en € 170 onder de door ons eerder getestte zeer uitgebreide Studio Box die zelfs 37 stuks gereedschap telt.

Deze set bevat een groot deel van belangrijkste tools om je fiets rijdende te houden. Zoals een kettingzweep en dopsleutels voor (de)montage van je cassette. Maar ook een kettingslijtagemeter. Dus geen gissen meer of de ketting nog een rondje mee kan; meten is weten!

Birzman Travel Box - Chain Wear Gauge

Je kunt je afvragen of een kettingslijtagemeter écht nuttig is op je vakantie. Want mij lijkt het slimmer vóór vertrek al bepaald te hebben of de aandrijflijn de vakantie nog zal overleven. Goed; misschien moeten we de term ‘Travel Box’ ook niet te strikt nemen, want thuis doen de tools het uiteraard ook gewoon…

Slimme kettingpons

Mocht je de ketting moeten vervangen, dan kan dat met de zeer robuuste Damselfly kettingpons. En dat is er eentje die goed doordacht is; hij kan zonder dat je zelf wat moet verstellen, veschillende kettingbreedtes aan. Het geleideblokje dat tussen de schalmen de ketting op zijn plek houdt, is namelijk verend opgehangen. Je hangt simpelweg de ketting over het blokje en je duwt bij het ponzen de ketting altijd tegen het vaste deel van de pons. Slim!

Birzman Travel Box - Damselfly universele kettingpons

De Travelbox komt met de Damselfly universele kettingpons.

Damselfly kettingpons - slim ontwerp

Goed bedacht: Het geleideblokje dat tussen de schalmen de ketting op zijn plek houdt, is verend opgehangen. Je duwt zodoende bij het ponzen de ketting altijd tegen het vaste deel van de pons.

Compleet

Naast een platte en kruiskop schroevendraaier is er een inbusset, inclusief fatsoenlijk grote 10 mm inbus voor die weerbarstige crankbout. Een torx-set mag uiteraard ook niet ontbreken, evenals een spaaksleutel. Verder bevat de set een degelijke kabelkniptang, een lange pedaalsleutel en een lange sleutel om de verschillende doppen op te zetten. Naast de al genoemde dopsleutel voor de cassettelockring (Shimano-stijl, dus ook geschikt voor je Sram cassette), zijn er ook doppen voor Campagnolo cassettes én de in- en uitwendige vertande Shimano bottom brackets, waarbij die laatste ook past op de lockring van je Centerlock schijven. Een crankafnemer ontbreekt ook niet.

Birzman Travel Box - inclusief alle benodigde inbus- en torx sleutels

Birzman Travel Box - Fatsoenlijke lengte én goede rubberen handvatten

Alle tools zijn van gehard staal, waardoor slijtage laag zou moeten zijn. Handvatten zijn van degelijk, dik rubber en liggen dus ook fijn ter hand. Het geheel komt gewoon erg degelijk en netjes over. En eerlijk is eerlijk: mooi gereedschap sleutelt ook veel fijner, toch?

Tot slot mag een setje bandenlichters niet ontbreken en vind je ook een ‘patch kit’ terug, om je binnenband mee te plakken. De meegeleverde, compacte, kunststof handleiding dubbelt als noodreparatie om te voorkomen dat een binnenband dóór een scheur in je buitenband heen komt.

Birzman Patch Kit

Birzman’s patch ‘patch kit’ heeft wat plakkers voor je binnenband, en de handleiding kan gebruikt worden voor een noodreparatie van je buitenband, zodat de binnenband ook daadwerkelijk binnen blijft. De achterzijde van de deksel heeft nog een metalen rasp waarmee je je binnenband kan opruwen zodat de plakker goed hecht.
Volledige specificaties Birzman Travel Box

Inhoud:

 • Torx sleutelset: T10, T15, T20, T25, T27, T30, T40;
 • Inbus sleutelset: 1.5, 2, 2.5, 3, 4, 5, 6, 8, 10 mm;
 • Kettingslijtage indicator voor singlespeed t/m 12 speed kettingen (0,5% -0,75% – 1 %);
 • Bandenplakkers;
 • Bandenlichters;
 • Shimano Cartrigde BB tool;
 • Shimano HG cassette tool;
 • Universele cranktrekker (ISIS Drive & Octalink);
 • Kabelkniptang (binnen- en buitenkabel);
 • Hollowtech II BB / Centerlock Tool + adapters TL-FC24 / 25;
 • Shimano MF + Campagnolo freewheel tool;
 • Sleutel voor doppen;
 • Crank Arm Installation Tool;
 • Spaaksleutel: 12G, 13G, 14G, 15G, Shimano 4.3 + 4.4;
 • Damselfly universele kettingpons;
 • Pedaalsleutel;
 • Kettingzweep voor 7-12 speed kettingen, inclusief haak een fixed gear lockring;
 • Schroevendraaier platte kop 5.5;
 • Kruiskop schroevendraaier #2;
 • Steeksleutel 8-10 mm;
 • Afmetingen: 46 x 27 x 18 cm;
 • Gewicht: 4.3 kg.

Prijs: € 229,95

Hoeveel meer heb je écht nodig?

Heb je, net als ik bijvoorbeeld, géén geschroefde Shimano bottom bracket, of Campagnolo cassette, dan zullen een aantal tools wat werkeloos in de koffer blijven zitten. En dat is dan ook meteen het enige nadeel van een set als deze. Daarom is dé tip (én inkopper) dan ook om gewoon kritisch te kijken naar wat je voor jouw fiets nodig hebt, waarbij de grootste variatie voor benodigd gereedschap vooral te vinden is bij het type bottom bracket. Helaas ga je daarvoor nooit één universele tool vinden en zul je er niet aan ontkomen om er een te kopen specifiek voor jouw fiets. Buiten dat gegeven heb je met de Travel Box een complete, zeer degelijke en nuttige set waarmee je nagenoeg al het essentiële sleutelwerk zelf kunt doen. Oók gewoon thuis.

Birzman gereedschap bestel je online via www.birzman.nl

Geplaatst in Reviews en getagd met , , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments