Specialized Grail Long Finger Gloves

Fietsmerk Specialized. Wacht, nee, dat klopt niet. 50% van die eerste zin dekt niet de lading. Specialized is namelijk niet alleen een fietsmerk. Het aanbod aan fietsen is weliswaar omvangrijk en vertegenwoordigt het prijzigste deel van hun aanbod, ze hebben daarnaast veel, héél veel meer. Accessoires, banden, kleding, bescherming, enzovoorts. Daar waar mens en product met elkaar in aanraking komen, krijgen de producten nog wat extra aandacht, binnen het totaalconcept dat Specialized ‘Body Geometry’ noemt. Dat geldt dus voor de directe contactdelen zoals zadels en handvatten, maar ook voor schoenen, helmen en kleding.

Specialized’s Grail Long Finger Glove is een dunne, lichte set handschoenen met… lange vingers. Ze zijn gemaakt van een dunne stretch-stof bovenop en kunstleer aan de zijde van de handpalm. Het Body Geometry-gedeelte van deze handschoen bestaat uit een gel insert in de handpalm die de zenuwen moet verlichten. Deze is niet erg dik of groot en is ontworpen om de holte in de handpalm nét op te vullen. Ik kan me handschoenen herinneren waarbij de gel inserts over een veel breder deel van de handpalm gepositioneerd waren. Ik had daar altijd gemengde gevoelens bij, letterlijk. De zenuwen ín de handpalm voelden misschien minder druk; de druk nam juist toe aan de randen van de handpalm, precies daar waar de handen op het stuur drukken. Het stuurgevoel verdween daarbij ook téveel. Zoiets is en blijft natuurlijk erg persoonlijk. De inserts in deze Grail handschoenen zijn minimalistisch en in eerste instantie vielen ze niet eens echt op… en ik vind dat positief! Zowel op vrij harde (lock-on) handvatten die weinig demping hebben, als op vrij dikke silicone grips dragen ze comfortabel. Ook tijdens de lange ritten in de Alpen, op een dikke fully waarbij de heftigste lijnen niet werden geschuwd. Juist omdat de gel insert slechts een deel van de handpalm bedekt, blijft het stuurgevoel voldoende aanwezig.

Fingerspitzengefühl

De onderzijde van de duim en vingertop zijn voorzien van Wiretap. Geen afluistermogelijkheid, maar een metallisch draadje dat door de stof heen is geweven om de handschoenen touch screen compatibel te maken. Even snel op de kaart kijken of een fotootje maken; dat gaat probleemloos. Een uitgebreide Facebook-update typen doe je toch beter zonder handschoenen voor méér nauwkeurigheid. Tip: doe dat vooral thuis ná je rit… Waar bij oudere modellen de ‘Wiretap’ draad in de vingertoppen gemakkelijk begon te rafelen, is daar hier na 3 maanden intensief gebruik nog geen sprake van.

De vingertoppen van duim, wijs- en middelvinger zijn voorzien van een soort silicone-achtige grip laag. Méér grip op je shifter en remgreep: het klinkt als een must-have. Maar ik heb met geen enkele handschoen ooit te weinig grip gehad met de vingers, dus ik vraag me een beetje af waarom je het zou willen. Vooral omdat het materiaal dat Specialized hier toegepast heeft, zoveel grip heeft, dat ik het zelfs onhandig vind.

Bij het bedienen van de rem glijdt – in mijn geval – de remhendel altijd enigszins onder mijn vinger door terwijl de vinger er omheen krult. Door de hoge mate van grip op de vingertop, gaat dit nu ineens met meer weerstand. Het materiaal stroopt rond de vinger iets op en geeft wat spanning rondom. Van minder remmen ga je harder, verbreek je misschien eerder je Strava PR’s en verleg je je grenzen eerder. Alleen zou dat een bewuste keuze moeten zijn en niet zo zeer ingegeven doordat je ‘remvinger’ onplezierig aanvoelt door de handschoenen. Dit effect was sterk merkbaar bij de eerste ritten. Een rit of 10 later nam dit iets af, maar het is nog steeds storend. Dit effect treedt overigens op ongeacht het materiaal van de remhendel: bij zowel het carbon van een setje XTR remmen als het aluminium van de SRAM’s Guide hendels. Op mijn gravelcyclocrosswielrenfiets met Shimano’s Di2 grepen had ik er beduidend minder last, omdat die greep wat anders ‘vastpakt’.

Understated en gewoon erg goed

Het is eigenlijk jammer dat de ‘remeigenschappen’ van deze handschoenen wat tegenvallen; ze dragen namelijk uiterst comfortabel. Of dat komt door de gel insert? Wellicht, maar daarbij moet ik wel opmerken dat ik nooit zo’n last heb van afgeknelde zenuwen in mijn handen. Ook niet op lange ritten. Het comfort uit zich in elk geval door de lichte en minimalistische constructie waarbij er nergens naden voelbaar zijn. Het ontbreken van een klittenbandverstelling rond de pols is geen gemis; de stretch-stof rond de pols laat de handschoenen goed aansluiten zonder overmatige druk. Ze zijn ook nog steeds goed aan en uit te trekken zonder dat dit de stretch-stof overmatig uitrekt: Na 3 maanden intensief gebruik sluiten ze nog net zo goed aan als op dag 1. De afwerking is daarbij bovengemiddeld goed en na vele wasbeurten zien de handschoenen er nog altijd als-nieuw uit. Zoals gezegd zijn ook de Wiretap en de silicone-achtige coating op de vingers nog volledig intact. Nu net die coating had van mij al wel wat los mogen laten…

De Grail Long Finger handschoenen hebben nergens grote logo’s en ze kunnen dus ook perfect gedragen worden door de niet-Specialized fanboys en fangirls. De handschoenen zijn daarmee understated qua looks; qua prestaties zijn ze gewoon erg goed. Mijn tip zou alleen wel zijn om even in de winkel uit te proberen hoe jouw vingers zich gedragen tijdens het remmen en of de ‘remeigenschappen’ van deze handschoenen werkbaar voor je zijn.

Naast de zwarte versie die ik hier getest heb, zijn deze handschoenen ook verkrijgbaar in het wit, neon-geel en rood. De adviesverkoopprijs bedraagt €44,90.

Tekst: Jeroen van den Brand
Foto’s: Eric Wictor & Jeroen van den Brand

Geplaatst in Reviews en getagd met , , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments