Test | SQlab 6OX Infinergy Ergowave Active-zadel

Grensverleggend zadel met hardloopschoenendemping

Onlangs lanceerde de Duitse ergonomiespecialist SQlab een nieuw zadel, de 6OX Infinergy Ergowave Active. Unique selling point van dit zadel-met-extra-lange-naam: het is gemaakt van hardloopschoenzolenspul en het wordt geproduceerd in Duitsland.

De diepe uitsparing ontziet het zachte en gevoelige weefsel dat zich tussen en voor de zitbotjes bevindt.

Was het fabriceren van zadels vroeger een bloeiende bedrijfstak – denk aan beroemde Europese merken als Brooks, Selle Italia en Selle Royal – tegenwoordig komen de meeste zadels uit het Verre Oosten. Daar kost het nou eenmaal veel minder om ze te maken. Behalve dan dat je tegenwoordig een eeuwigheid op moet wachten tot het spul hier is. Niet handig als je een zadelmerk bent dat z’n handel primair in Europa aan de man moet brengen.

Maar er waren voor de Duitse ergonomiespecialist SQlab ook nog ándere redenen om te kijken of een deel van de productie weer terug kon naar de heimat. Het voordeel van ‘made in Germany’ is namelijk niet alleen dat de lange transportroute uit Azië wegvalt, maar ook dat de productie efficiënt en met inachtneming van Duitse milieunormen plaats kan vinden. En milieu, dat is voor steeds meer Duitse fietsbedrijven echt een dingetje aan het worden. Gelukkig, zeg ik er gelijk bij.

Door flexibel kunstrubber kan de 6OX Active in lengterichting enigszins torderen, waardoor het zadel kan meebewegen met de bewegingen van het bekken.

Dankzij een inzetstuk van flexibel kunstrubber kan de 6OX Active in lengterichting enigszins torderen, waardoor het zadel kan meebewegen met de bewegingen van het bekken.

Ieder SQlab Active-zadel komt met drie verschillende kunstrubbers waarmee de kantelende beweging kan worden versteld van soepel (wit) naar zeer stug (zwart).

Ieder SQlab Active-zadel komt met drie verschillende kunstrubbers waarmee de kantelende beweging kan worden ingesteld van soepel (wit) naar zeer stug (zwart).

Hardloopschoenzolenspul

Echter, een fietszadel maken zoals jij en ik dat gewend zijn, dat schijnt in Duitsland niet te kunnen. Althans, het kán wel, maar dan zou het zo duur worden dat niemand het meer koopt. En wees eerlijk: zadels van SQlab zijn nú al niet bepaald budget-zadels. De oplossing werd daarom gezocht in een geheel nieuw productieprocedé met een alternatief materiaal: Infinergy van de Duitse chemiegigant BASF. Het bijzondere aan dit spul is dat niet alleen zeer licht, maar ook robuust is. Bovendien keert het na belasting razendsnel terug in z’n oorspronkelijke vorm en heeft het tegelijkertijd hele goede dempende eigenschappen. Om die reden wordt het ook toegepast in onder andere hardloopschoenen en tennisrackets. En nu dus ook in mountainbikezadels: de SQlab 6OX Infinergy Ergowave Active.

Helemaal nieuw is dat 6OX-zadel niet; afgelopen zomer heb ik er al langdurig mee in de Alpen gereden. Maar als je de twee zadels naast elkaar legt, kan je ze onmogelijk met elkaar verwarren. De Infinergy-variant valt namelijk niet alleen op door de zwarte, piepschuimachtige structuur, maar ook omdat een traditioneel zadeldek ontbreekt. Bovenop het zadel zitten strategisch geplaatste stukjes textieltape, voor de rest blijft het Infinergy-schuim gewoon zichtbaar. Dat lijkt heel erg kwetsbaar, maar is het niet. Het BASF-goedje mag dan wel op piepschuim lijken, het ís het duidelijk niet. Integendeel, de Infinergy-schuimstructuur is verrassend sterk en taai!

Ziet er in eerste instantie goedkoop en spartaans uit, zo’n zadel zonder zadeldek. Het Infinergy-materiaal blijkt in de praktijk echter zowel zeer sterk als uitermate comfortabel.

Ziet er in eerste instantie goedkoop en spartaans uit, zo’n zadel zonder zadeldek. Het Infinergy-materiaal blijkt in de praktijk echter zowel zeer sterk als uitermate comfortabel. De diepe uitsparing heeft als doel het zachte en gevoelige weefsel dat zich tussen en voor de zitbotjes bevindt te ontzien.

Beter met BASF?

Als je het fijne wilt weten van onze eerdere ervaringen met de 6OX Ergowave Active, lees dan onze test even. Ik beperk me hier even tot hoe de ‘made in Germany’ Infinergy-uitvoering is bevallen in vergelijking met de oorspronkelijke, in Azië gemaakte uitvoering.

Allereerst is er natuurlijk de prijs. Kost de gewone SQlab 6OX € 149,95, voor de 6OX Infinergy moet je € 199,95 neertellen. Made in Germany kost dus extra geld. En voor dat extra geld krijg je geen lichter product, want ondanks het spartaanse uiterlijk wegen beide uitvoeringen met plusminus 270 gram even veel. Wat je wél krijgt voor je extra euro’s, los van de voordelen voor het milieu en voor de Duitse werkgelegenheid, is een nog hogere mate van comfort.

Het Ergowave-principe

Ik vind het een beetje lastig om precies te omschrijven wat ik daarmee bedoel. Voor de duidelijk daarom nog even wat meer achtergrondinformatie over de werking van de SQlab-zadels. Hun primaire uitgangspunt is dat het lichaamsgewicht het best gedragen kan worden door de zitbotjes. Deze zijn immers direct verbonden met het bekken en veel robuuster dan de zachte, kwetsbare delen daartussen. Vandaar het vlakke dwarsprofiel van de SQlab-zadels en het karakteristieke kuiltje in het midden, dat dient om de gevoelige delen te ontzien. Ik heb al een paar jaar op al mijn bikes een SQlab-zadel, dus mijn zitvlak is zeer vertrouwd met dit principe.

Type Ergowave profiel

Het getrapte Ergowave-principe: op de middelste trede steunen normaal gesproken de zitbotjes. De hoogste trede voorkomt dat je zitvlak in steile beklimmingen naar achteren schuift en op de voorste trede vinden de zitbotjes steun als je in steile beklimmingen naar voren moet schuiven om het voorwiel aan de grond te houden.

Merkbaar verschil

Toch voel ik direct verschil. Ervoer ik de gewone 6OX als iets aan de zachte kant naar mijn smaak, de 6OX Infinergy geeft gevoelsmatig meer tegendruk. Maar tegelijkertijd zónder hard over te komen. Het klinkt wat paradoxaal, maar ik kan het niet anders omschrijven. Het Infinergy-materiaal biedt een goede ondersteuning en is eveneens meegaand. Dat laatste manifesteert zich ook bij oneffenheden in het pad. Die komen minder hard door, alsof ze onderweg naar mijn zitvlak geabsorbeerd worden door het BASF-schuim. Ja, ik zoek hier de nuance en nee, dit zadel is absoluut geen alternatief voor achtervering of zelfs maar een lagere luchtdruk in je achterband. Maar dat het Infinergy-materiaal op het vlak van ondersteuning en demping méér doet dan de traditionele polstering van pu-schuim op de gewone 6OX, is onmiskenbaar.

Conclusie

Kopen, die SQlab 6OX Infinergy Ergowave Active? Tsja, hij zit heel lekker. En hoe langer de afstanden worden, hoe meer waardering je ervoor gaat krijgen. Maar desondanks is de vrij extreem getrapte vorm van de 6OX Infinergy, net als bij de gewone uitvoering van de 60X, gewoon niet mijn ding. Ik blijf daarom mijn eigen 611 Ergowave Active-zadel trouw. Echter, mocht ook dít model in de toekomst van het Infinergy-materiaal gemaakt gaan worden, dan mag SQlab mijn geld zéker hebben!

Een SQlab 6OX Infinergy Ergowave Active kost € 199,95. Het zadel is voorlopig uitsluitend met Active-kantelsysteem verkrijgbaar in 13, 14, 15 en 16 cm breedte.

Meer info: www.sq-lab.nl

Tekst en foto’s: Arjan Kruik

Geplaatst in Reviews en getagd met , , , , .
guest
1 Comment
oudste
nieuwste populairste
Inline Feedbacks
View all comments
Xander
Xander
4 maanden geleden

Ik ben wel benieuwd of die bruggen zijn verstevigd. Na 2 afgebroken zadels van SQLab (612) ben ik niet wat wantrouwig. Met 80 kilo ben ik nou ook geen zwaargewicht.