Europees Kampioenschap Singlespeed 2018, Arnhem – Deel 2

Singlespeeders en hun singlespeed, gekte, reflectie

Dertien jaar nadat het Europees Kampioenschap Singlespeed mountainbiken een niche-race was binnen de Bergrace in Arnhem, wist Jeroen van Roekel van het Mountainbikemuseum het evenement wéér naar Arnhem te halen. Meer dan 200 deelnemers uit de hele wereld (…) waren het pinksterweekend daar om te fietsen en te feesten. Lars was er ook bij en had hiervoor zelfs een nieuwe singlespeed laten bouwen! In twee artikelen toont hij je hoe het er aan toe ging.

In deel 1 van dit evenementsverslag maakte je kennis met een aantal van de deelnemers aan het EKSS 2018 en kreeg je een beeld van de wedstrijd… Deel 2 gaat over de fietsen van de deelnemers, toont wat willekeurige gekte, en eindigt met een korte bespiegeling…

Het moét nog even gezegd worden: Shamice Taylor uit Nieuw Zeeland is de eindbaas als het gaat om de “Best fancy dress” competitie. Bij het NKSS 2015 won hij met zijn fantastische Legoman outfit, voor deze gelegenheid transformeerde hij zichzelf tot Optimus Prime. Zijn zoontje, op de achtergrond, verscheen overigens als zichzelf.

De singlespeeder en zijn singlespeed

Zijn de deelnemers aan een EKSS kleurrijk te noemen… dan kun je daar gerust “de deelneemers én hun fietsen” van maken! Want singlespeeders hebben het niet zo op “standaard”. Standaard plastic van de grote merken zie je dan ook nauwelijks op een evenement als dit – niet geheel geholpen door het feit dat die merken ook nog nauwelijks singlespeeds aanbieden, overigens.

XC-fiets? Reisfiets? Fiets!

Nee, singlespeeders maken het graag bijzonder. Sommigen hebben maar één fiets waarmee ze alles doen van bikepacken tot “racen”. Dit soort rijders zie je dan ook veel op de ‘Surly-achtige’ fietsen, anderen gaan voor retro of starre plus-bikes, weer anderen rijden op snelle XC fietsen. Staal is de norm, titanium is het ideaal, zou je kunnen zeggen. En custom spul, qua framebouw en/of design, is helemaal het einde. In de video een kleine greep al het moois wat er rondreed.

Ook dít zie je zelden bij een gemiddelde XC-wedstrijd…

Gekte en reflectie

Het EKSS 2018 was een geslaagd evenement. Weliswaar heeft de organisatie wegens een aantal last-minute tegenslagen niet alles kunnen realiseren wat ze gepland had, maar de camping, de race en de sfeer waren top, en daarmee het evenement als geheel. Onderstaande video toont nog wat van de gezellige gekte, en eindigt met een korte reflectie van het evenement. Mountainbikemuseum, bedankt!

Wedstrijdleider Jeroen was van grote afstand herkenbaar aan zijn gele pak. Zijn marshalls droegen andere, maar niet minder niet-subtiele uniformen…

Enthousiast geworden na het zien van al dit leuks? Keertje zelf de sfeer proeven? Op 8 en 9 september is het NKSS 2018, dit keer in Oldenzaal. Dus schop je derailleur er af, neem je tentje mee en kom langs, zou ik zeggen. Tot dan!

Om volstrekt onduidelijke redenen was een schurftige opgezette vos gemaand “Samantha” de mascotte van het evenement. De Italianen, die de strijd voor organisatie van het EKSS 2019 wonnen, kregen hem mee naar huis…

Tekst, video’s, foto’s: Lars Vogelenzang

Posted in Events, Singlespeed and tagged , , , , .